Nieuws Marketing
In oude auto's dwars door Sahara

Al tien jaar trekt oud-Tilburger Cor de Bresser met tweedehands auto's door de woestijn. Zijn alternatieve Dakar Rally helpt in Gambia duizenden mensen verder, schrijft het Brabants Dagblad dinsdag.
Als hij de cijfers zo eens allemaal op een rij ziet, schrikt hij er zelf een beetje van. Bijna 300 auto's, dik 650 deelnemers, 122 verschillende humanitaire projecten; het is niet niks wat Cor de Bresser in tien jaar tijd met zijn Antwerp-Banjul Challenge voor elkaar gekregen heeft. "Ik ben elke keer zo gefocust op de volgende editie, dat je bijna vergeet wat je allemaal al gedaan hebt", zegt hij thuis aan zijn keukentafel in Poppel.
De geboren Oirschottenaar, die jarenlang in Tilburg woonde en er onder meer de Bike-Devils stichtte, maakt zich intussen alweer op voor zijn volgende avontuur. Want over twee maanden stapt hij wederom in een oude auto, voor een tocht van 7000 kilometer dwars door de Sahara.
Het was 2004 toen de broer van De Bresser hem vroeg mee te doen aan een soortgelijke rally vanuit Amsterdam. 'Om het laatste restje leven uit zijn oude auto te persen.' De Bresser ging akkoord en genoot van de tocht naar Banjul in Gambia, een paar honderd kilometer onder Dakar. Alle auto's werden na de finish geveild voor het goede doel.
Het inspireerde hem om ook een rally op te zetten. Sinds 2006 doet hij dat twee keer per jaar met de Antwerp-Banjul Challenge. De focus ligt bij hem wat meer op het goede doel en wat minder op de avontuurlijke slijtageslag. Bij iedere editie doen er zo'n twintig teams mee.
GevaarDe tocht is niet zonder gevaren. Natuurlijk is er de verraderlijke woestijn, maar ook de politieke situatie in met name Mauritanië is onvoorspelbaar. Dat is ook de reden waarom de echte Dakar Rally is verplaatst naar Zuid- Amerika "Wij hebben niet zo'n heel circus bij ons", zegt De Bresser. "Daarom zijn we voor terroristen niet zo interessant."
Voor de zekerheid rijden de deelnemers van de Antwerp-Banjul Challenge in een colonne door Mauritanië. Afhankelijk van de situatie worden ze begeleid door het leger of de politie. Er is onderweg echter nog nooit wat gebeurd, verzekert De Bresser. "De veiligheid is voor deelnemers geen issue. Uit angst voor ebola hebben vorig jaar twee teams afgezegd, al speelde dat totaal niet in de landen waar we doorheen reden."
Warm badEenmaal aangekomen in Banjul is de ontvangst steeds weer warm. De humanitaire organisatie Jammeh Foundation for Peace, die wordt geleid door de broer van de president van Gambia, zorgt dat het geld van de deelnemers goed terechtkomt. De Bresser is zelfs vrienden met hem op Facebook.
In 95 dorpen zijn inmiddels 122 projecten uitgevoerd. Van het aanleggen van een waterput tot het bouwen van een school en van het schenken van een ambulance tot het opknappen van een kerkgebouw. De Bresser en zijn vrouw Gaby worden er op handen gedragen. "In Gambia zijn kinderen naar ons vernoemd", lacht De Bresser. "En als we bij een nieuw project aankomen, staan kinderen ons toe te zingen aan weerszijden van de weg. Geweldig."
De Bresser let goed op wat hij schenkt en aan wie. De auto's worden zo netjes mogelijk achtergelaten. "Het is niet de bedoeling dat het land een autokerkhof wordt. Het zou zonde zijn als een wagen in Gambia alleen nog als geitenhok te gebruiken is."
De Bresser doet de organisatie praktisch in zijn eentje en rijdt elke keer zelf mee. Regelmatig is Gaby zijn navigator. Tijdens de komende editie gaat zijn dochter Nicky mee. In tien jaar tijd is er met de veilig van de auto's en motoren dik 445.000 euro opgehaald.
"Ik bemoei me niet met de politieke situatie in het land, ik probeer de gewone mensen te helpen. En je ziet dat er vooruitgang is. Toen ik er voor het eerst kwam hadden ze in Gambia één verharde weg en één stoplicht. Die zie je nu overal."
Cor de Bresser : 'We worden in Gambia met open armen ontvangen. Ik heb de broer van de president zelfs op Facebook'