Nieuws Marketing

Jonge ondernemer ontwikkelt sekshulpmiddelen voor ouderen

Impotentie, niet meer vochtig worden: ouderdom kan een onaangename gast zijn tussen de lakens. De 24-jarige Glenn da Silva schiet ouderen te hulp die wel willen vrijen, maar dat niet zo makkelijk meer kunnen. En dat doet hij met de Love Assist.

Jitske-Sophie Venema l Foto: Jan de Groen 15 juli 2016

Loveassist 2

"Als je lichaam niet meer soepel beweegt, zijn veel handelingen niet meer vanzelfsprekend", zegt de jonge creatieveling. "Ik heb daarom gekeken naar hulpmiddelen die ouderen nu al helpen bij dagelijkse activiteiten; de rollator en loopkruk." De student aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie sprak met huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en seksuologen. Hij vroeg aan vrienden of hij op de koffie mocht bij hun opa en oma voor een gesprek over seks. Hij onderzocht ook welke seksposities het meest comfortabel zijn voor mensen met een zwakke rug of wiebelknieën. Lepeltje-lepeltje en de vrouw bovenop, is zijn conclusie.

Vervolgens paste Da Silva de klassieke hulpmiddelen aan op verlangens die nu onvervuld blijven. Het resultaat: een rollator waarvan het zitvlak meebeweegt met de man als hij een vrouw op zijn schoot penetreert, en een loopkruk die eenvoudig transformeert tot een statief dat het been van een vrouw in zijligging omhooghoudt.

BasisbehoefteWie even geen zin heeft in de daad, gebruikt zijn speciale rollator of loopkruk op de 'gewone' manier. Niemand die ziet dat het een sekshulpmiddel betreft. Al zou dat geen geheim hoeven zijn, vindt Da Silva.

"Seks is een basisbehoefte, maar voor ouderen het minst toegankelijk. Het verbaast mij dat de maatschappij nauwelijks inhaakt op verlangens die bestaan náást fysieke tekortkomingen. Seks en ouderdom lijken niet bij elkaar te mogen horen."

Terwijl het belang van intimiteit absoluut niet wegebt met de jaren, zo benadrukt kenniscentrum Rutgers. Hoewel seksualiteit verandert - geslachtsgemeenschap wordt vaak vervangen door bijvoorbeeld strelen - zijn ouderen wel degelijk actief tussen de lakens, zo blijkt uit onderzoek. Van de Nederlandse mannen tussen de 65 en 70 jaar oud heeft 82 procent het afgelopen half jaar seks gehad, tegenover 54 procent van de vrouwen. In de jaren daarna neemt de seksuele activiteit in rap tempo af, vooral door het verlies van een partner of gezondheidsproblemen.

DoodzondeOuderenorganisatie ANBO noemt het 'doodzonde' dat lichamelijke klachten de pret in bed bederven. "Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor het in stand houden van een seksleven op latere leeftijd", zegt woordvoerder Joeri Veen. "Wij vechten tegen dat taboe, maar jongeren zien het plaatje liever niet voor zich en de huidige generatie senioren is niet gewend over seks te praten."

Veen is razend enthousiast over Love Assist, ook omdat hij nog nooit gehoord heeft van zulke hulpmiddelen. "In Japan werken ze aan een robot die helpt bij seksuele handelingen, maar in Nederland wordt het nu pas normaal om tweepersoonsvarianten te maken van aangepaste bedden. Tot voor kort sliepen mensen met een beperking gedwongen alleen."

Zacht bontjeOok op de Willem de Kooning Academie vinden ze Da Silva's producten waardevol. Love Assist is beloond met de Drempelprijs Commercial Practices à 5.000 euro. "Dat ga ik investeren in het op de markt brengen van deze hulpmiddelen. Ik ben nog op zoek naar geïnteresseerde partijen", zegt hij.

De door hem geraadpleegde ouderen zijn overigens enthousiast over de rollator en loopkruk met de 'spannende' functionaliteit. "Maar ze vinden de prototypes nog wat kil", lacht Da Silva. "Daarom wil ik snel een webshop openen waarin iedere oudere een eigen kleurtje kan kiezen of een zacht bontje voor om de beensteun kan bestellen."