Nieuws Marketing

Keizerslanden Deventer: werk aan winkel

Winkelcentrum Keizerslanden is nu bouwput, maar positivisme over metamorfose overheerst nu, schrijft de Stentor.

Martijn Ubels | Foto: Ronald Hissink 7 juli 2016

Werkzaamheden deventer keizerslanden ronald hissink

De meeste ondernemers op winkelcentrum Keizerslanden zijn eruit met ontwikkelaar/eigenaar NSI over een nieuwe stek in het vernieuwde winkelgebied en de huurvoorwaarden. Dat is althans het beeld na een rondje langs flink wat winkels op het winkelcentrum.

BouwwerkzaamhedenMet het vernieuwen van de riolering en verleggen van kabels zijn de voorbereidingen voor de grootscheepse aanpak van het winkelcentrum in volle gang. Bouwhekken en graafwerkzaamheden domineren het winkelgebied. Winkels zijn te bereiken via smalle looppaden en platen over uitgegraven gleuven. Niet ideaal, zeker met een rollator en als het regent, maar het is te doen.

Alhoewel het volgens sommige ondernemers wel rustiger is. Eén van de aanpalende torenflats is moeilijker bereikbaar. ,,Het ligt hier nu een paar weken open bij de winkels'', zegt manager Matthieu de Leeuw van de Albert Heijn en voorzitter van de ondernemersvereniging. ,,Maar elke zaak is en blijft bereikbaar.''

OverlastMeer overlast is onvermijdelijk. Het winkelcentrum wordt in drie fases vernieuwd. Als winkels overgaan naar de nieuwbouw kan tijdelijke, kortdurende sluiting aan de orde zijn. Hoe dat exact zal gaan en of noodhuisvesting nodig is, blijft onduidelijk; NSI kon gisteren niet reageren.

De Leeuw: ,,AH zal volgend jaar een week of twee weken dicht zijn. We worden veel groter en zijn straks met AH XL in Zutphen de grootste van de Stedendriehoek. Ook Lidl wordt groter. Het gevoel dat we er uiteindelijk iets moois voor terugkrijgen overheerst nu bij ondernemers.''

Dat blijkt na een rondje langs een aantal van hen. Bij Combi Plant, juwelier Marleen Peters, Optiek Keizerslanden, de schoenmaker, de zaak met kipsnacks of döner, ze kijken allemaal uit naar de nieuwbouw, die in 2018 af is.

VertrouwenJa, door jaren van onduidelijkheid daalde het vertrouwen, onderhandelingen duurden en in communiceren was NSI, niet sterk, klinkt links en rechts.

Schoenmaker Sebastiaan Evers: ,,Ik ben blij dat het rond is. Op m'n nieuwe stek moet ik meer huur betalen, dat is logisch met nieuwbouw. Er is weer perspectief, in de huidige verouderde bebouwing ga je als ondernemer zelf niet investeren, straks wél.''

RuimteOndernemers zijn recent bijgepraat door NSI over het plan. Het huidige blok in het middengebied, met onder meer Combi Plant verdwijnt. Zo ontstaat ruimte om aan de bestaande winkelruimte van AH en Lidl oppervlak bij te bouwen: voor beide supers en nieuwe winkelunits.

AH en Lidl komen dichter tegen elkaar te liggen met ertussen één looproute voor publiek.

ParkerenUit de tekeningen blijkt dat Blokker een flinke ruimte zal huren aan de kant waar vroeger de Rabobank zat. De ingang van AH blijft op dezelfde plek. Die van de Lidl verkast richting het gebied waar vroeger de Roelantflat stond. Die werd gesloopt, aanvankelijk voor extra winkeloppervlak, nu komen daar parkeerplaatsen. Met dat tweede parkeerterrein verdubbelt de totale parkeercapaciteit bijna. Het eerste deel van die nieuwe plekken is deze zomer klaar, de rest dit najaar. Parkeren was een probleem op Keizerslanden.

De herontwikkeling speelt al jaren. Het aanvankelijke plan, met appartementen en nog meer winkelruimte werd mede door de crisis bijgesteld.