Nieuws Marketing
Kinderboerderij moet de boer op
De meeste moestuintjes bij kinderboerderij Cantecleer zijn omgespit. Her en der schieten de groene scheuten de grond uit. De kinderboerderij heeft zo'n vijftig moestuintjes, bijgehouden door bezoekers en bewoners van de binnenstad. Nog even en de eerste oogst komt van het land, schrijft De Stentor.

Veel meer kinderboerderijen zouden zich moeten bezighouden met stadslandbouw, vindt Hanjo IJkhout, beheerder van Cantecleer. Via sociale media probeert hij kinderboerderijen in heel Nederland in beweging te krijgen. "Overal is stadslandbouw in opkomst, dan kan het toch niet zo zijn dat kinderboerderijen niet meedoen? Ze zijn juist bedoeld om alle aspecten van stadslandbouw te laten zien, hoe het voedsel bij de mensen komt."
NutdierenVolgens IJkhout houden veel kinderboerderijen zich te veel bezig met knuffelen van konijnen en cavia's. 'Nutdieren' zouden ook aandacht moet krijgen, vindt hij. "Een varken is ook een product dat je kunt eten, net als een lammetje. Met twintig schapen krijg je zestig lammetjes, tja die vertrekken toch echt als koopwaar."
StadslandbouwKinderboerderijen kunnen veel meer doen met stadslandbouw dan ze denken. "Aardappel uit de grond, friet in de mond. Een tuin met pizzagroenten, een hoogstam fruitboom op het erf. Frisheid in de lente, schaduw in de zomer en oogst in het najaar."
CreatiefCreatief zijn loont, ook als het gaat om mensen aan het werk. "Je kunt ouderen laten participeren in projecten, dat doen wij ook. Onze ervaring is dat mensen uit de buurt het geweldig vinden te helpen. Extra werknemers en vrijwilligers zijn dus niet nodig. En kinderboerderijen kunnen altijd bij ons aankloppen voor advies."
E-nummersCantecleer is op de goede weg, vindt IJkhout. De kinderboerderij wil 'mens en voedsel dichter bij elkaar brengen'. "Dat is hard nodig in een tijdperk van E-nummers en kant-en-klare magnetronmaatlijd. Wij willen kinderen leren hoe een courgette groeit en waar de sla vandaan komt."
De oogst wordt verkocht in een boerderijwinkeltje op het erf. "Zo weet Kampen waar de groenten vandaag komen. Gewassen die we niet verkopen, verwerken we in heerlijke, verantwoorde gerechten, die we ook weer verkopen."
Ook van de dieren liggen producten in het schap, zoals eieren van Cantecleer-kippen en worst van Cantecleer-varkens, die naar de slacht zijn gegaan. Al wil IJkhout daar niet te veel over uitweiden. Dat ligt toch wel gevoelig bij jonge bezoekers van de kinderboerderij. "Al is het ook bij ons: van zaad tot karbonaad."
Kinderboerderij heeft leenkonijn
Na de lease-kip heeft Kampen nu het leenkonijn. Kopers van een konijn bij kinderboerderij Cantecleer krijgen het dier eerst te leen. Als het na vijf weken bevalt, mag het beest blijven. Te vaak komen kopers van konijnen terug op hun besluit. "Na vijf weken is de lol eraf, moet het hok worden schoongemaakt", zegt beheerder Hanjo IJkhout. "Dan wordt het konijn nogal eens teruggebracht."
Konijnen uitlenenHet uitlenen van de konijnen is 'uit nood geboren'. "Maar het werkt. Wie een konijn bij ons koopt, is zich nu beter bewust van wat er bij komt kijken."
Het gaat nu om huis- tuin-en-keuken konijnen van de kinderboerderij, mogelijk komen daar in de toekomst andere rassen bij. IJkhout: "Dat willen we nog overleggen met de hoender- en pelsvereniging."