Nieuws Marketing

Klankbord helpt ondernemers in vijf gemeenten

Ondernemers die met specifieke vragen over hun bedrijfsvoering aankloppen bij de gemeente, worden in Zundert, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Rucphen voortaan gekoppeld aan de Stichting Ondernemersklankbord (OKB). Daartoe hebben wethouders van de vijf gemeenten gisteren in Zundert een convenant ondertekend met het OKB.

Edine Wijnands 17 maart 2017

Pexels photo coaching

Dat OKB is een landelijk opererende stichting. Er zijn driehonderd oud-ondernemers en specialisten bij aangesloten die hun actieve loopbaan hebben beëindigd. Zij hebben veel kennis van het bedrijfsleven, van ondernemen, kennen het klappen van de zweep en benutten hun ervaring graag en vrijwillig om andere ondernemers te helpen.

Faillissement

Die hulp kan heel divers zijn. Van advies aan starters tot begeleiding bij bedrijfsbeëindiging, tips voor optimalisering van de bedrijfsvoering of hulp bij een dreigend faillissement. Nuttig, zo vertelde gisteren OKB-directeur Frank van Santen. “Wij houden op die manier bedrijven in de lucht. Dat levert al snel een besparing op van honderden miljoenen euro's. Bijvoorbeeld aan uikeringen die niet betaald hoeven worden, of aan schulden die worden afgelost.”

Lees ook: Spreekuur voor ondernemers in Breda

Succeskansen

Het OKB is niet nieuw, bestaat al 37 jaar en heeft landelijk 25 teams die ondernemers, veelal uit het midden- en kleinbedrijf, bijstaan met raad en daad. De afspraken om nu nauw samen te werken met de vijf gemeenten, wordt als belangrijke stap gezien om de succeskansen van de ondernemers te vergroten.

Aanspreekpunt

Vanaf april wordt het OKB het eerste aanspreekpunt in de gemeenten voor de ondernemers. Melden zij zich met een specifieke vraag bij de balie in hun gemeentehuis, dan worden zij onmiddellijk doorverwezen. Er zullen speciale spreekuren komen en via een telefoonnummer (088-1717920) wordt contact gelegd met een adviseur.

Vergoeding

Die bekijkt vervolgens met welke bijstand de vraagsteller het meest is geholpen. Eventueel kan een begeleidingstraject worden gestart, waarbij een OKB-adviseur gedurende een langere periode een ondernemer helpt. Daar wordt een onkostenvergoeding van 150 euro voor een half jaar voor gevraagd.

Wij houden bedrijven in de lucht. Dat levert een besparing op van honderden miljoenen euro's

Frank van Santen, OKB-directeur