Nieuws Marketing

Watermelon laat zich niet uit het veld slaan

Watermelon failliet? Mooi niet. Ondernemers Alexander Wijninga en Charl Haas lanceren op 1 februari het nieuwe klantenserviceplatform Watermelon Messenger. In 2016 ging hun eerste klantenservicetool onder druk van Whatsapp failliet. Een strategische zet, aldus Wijninga. “Als er een miljardenbedrijf op je nek zit, ga je gekke sprongen maken. Als zij springen, spring je met ze mee.”

Aurora Peters | Foto: Watermelon 15 januari 2017

Meloen

Het verhaal van Wijninga is niet bepaald standaard te noemen: op zijn 17e begon hij met ondernemen. Vervolgens werd hij op zijn 21e, samen met zijn zakenpartner, uitgeroepen tot de beste jonge ondernemer van 2016, waarna zij een maand later hun faillisement moesten aanvragen. Nu zijn de ondernemers weer terug met een nieuw bedrijf en nieuwe energie.

Besef je dat dit een opvallende carrière is voor iemand van 22?“Alles wat er is gebeurd, vond plaats over een periode van 5 jaar. Als je in een keer naar het geheel kijkt, zie je dat ik pas 22 ben en dat wat ik doe best wel uit de normale comfort zone ligt. En dan ben ik ook nog aangeklaagd door Whatsapp. Voor mijzelf is het gewoon zo dat ik ondernemer ben en elke stukje, opgehakt over een periode van 5 jaar, vrij eenvoudig is. Ik doe wat ik leuk vind en denk er simpel over na.”

Waar komt die ondernemersgeest vandaan?“Ik kom uit een militair gezin, niet uit een ondernemersgezin. Toen ik 17 was vond ik mijn studie saai. Ik kan niets met in de collegezaal zitten en naar een docent luisteren. Toen ik naar de Week van de Ondernemer ging, kwam ik allemaal mensen tegen die ondernemer waren. Dat wilde ik ook. Mijn grote voorbeeld is Richard Branson. Mijn vader vertelde vroeger vaak over hem. Toen ben ik zijn boeken gaan lezen en zag ik veel overeenkomsten met mezelf. Ik heb veel respect voor hoe ver hij is gekomen met de Virgin Group. Dat is mijn uiteindelijke doel, om Watermelon heel groot te maken.”

Hoe is Watermelon begonnen?“Met mijn eerste onderneming namen we de social media van bedrijven uit handen. We kregen regelmatig vragen over Whatsapp. Daarom zijn we een dashboard gaan maken waarmee bedrijven konden whatsappen met klanten. Onder andere de Belastingdienst, Randstad en Heineken maakten hiervan gebruik. In januari 2016 kregen we een investeerder. Omdat we budget hadden, konden we gaan schalen en geld in advertenties stoppen. Op dat moment ging het fout. We kwamen meer in the picture en ons bedrijf kwam terecht bij Whatsapp. Via een brief sommeerden zij ons te stoppen. Die brief kwam in de media terecht wat niet de bedoeling was. Door alle aandacht kregen we een piek in ons klantenbestand. Whatsapp besloot dat als ze ons niet juridisch bang konden maken, ze dat wel technisch konden doen. Ze begonnen onze klanten te blokkeren. Het was een gekke periode. In juni werden we uitgeroepen tot de beste ondernemers onder de 25 en een maand later vroegen we ons faillissement aan. Dat was een strategische keuze, wat sommige media ook schrijven. Als er een miljardenbedrijf op je nek zit, ga je gekke sprongen maken. Als zij springen, spring je met ze mee.”

En nu?“Watermelon Messenger is ook een klantenserviceoplossing, nu met Twitter, Facebook, mail, alles in één overzicht. Zodra Whatsapp met een officiële API komt, voegen we die ook toe. We wilden met Watermelon drie problemen oplossen. Alles moest in één overzicht kunnen, zodat mensen niet meer in meerdere schermen hoeven te werken. Daarnaast zijn soortgelijke producten vaak onoverzichtelijk, dus dat wilden we verhelpen. Ten derde is klantenservice vaak heel duur. Door het gebruik van artificial intelligence hoeft dat niet meer. Het gebruik van chatbots heeft geleid tot kostenreductie. De klantencontactcentra van nu gaan verdwijnen door kunstmatige intelligentie. Ik heb met partijen om de tafel gezeten die dat niet geloven. Daardoor weet ik dat ik op de goede weg zit.”

Wat brengt de toekomst?“De bètaversie wordt in februari gelanceerd. Daarmee creëren we tijd om kleine foutjes eruit te halen. Vervolgens kunnen we een stabiel product aanbieden. Mijn focus ligt komend jaar op Watermelon Messenger. We gaan eerst de markt in de Benelux penetreren en daarna de rest van Europa.”

Tot slot, welke tips heb jij voor ondernemers?“Geef niet op. Waar een deur dichtgaat, gaat ook een deur open. En daarnaast, doe wat je leuk vindt. Dat bedoel ik in de breedste zin. Wil je in een restaurantje in Indonesië werken? Ga dat doen. Bevalt het niet? Kom dan terug. Maar, stel wel concrete doelen. Wat mijn concrete doel is? Ik wil de komende jaren een kantoor openen in Londen en daar gaan wonen en werken.”

Gerelateerde artikelen:

Klantenservice via Whatsapp

Utrechtse startup krijgt waarschuwingsbrief van Whatsapp

Google wint rechtszaak om API: wat is een API?

De 5 ondernemerslessen van sir Richard Branson