Nieuws Marketing

Klimhal zoekt locatie

Ze zijn er klaar voor, de mannen van IK073, een klimhal in Den Bosch. Maar wáár in de stad? De spullen zijn er al, 1.200 grepen, honderden vierkante meters klimwand. De organisatie staat. En volgens de oprichters van IK073 zijn er ook genoeg sporters om de klimhal die zij in Den Bosch willen beginnen te kunnen runnen. Zo schrijft het Babants Dagblad. Maar het meest essentiële ontbreekt nog: de hal. 'Klimhal zoekt locatie', is momenteel de status van IK073, zegt Tobias Renner, een van de mensen achter de vereniging.

Niels van den Hoven l Foto: Roy Lazet 3 juni 2016

Klimhal

Vorige week vrijdag spraken de initiatiefnemers met de gemeente Den Bosch over de leegstaande hallen van De Heus, op de Tramkade. Daarop heeft IK073 z'n zinnen gezet. Mede-initiatiefnemer Collin Hoogeveen: "In de hallen willen we graag een klimhoek. Langs de silo's willen we aan de buitenkant klimmen mogelijk maken." Maar de gemeente ziet klimmen op die locatie niet zitten.

Nederland kent qua klimhallen nog een aantal witte vlekken. Een ervan strekt zich in een vierkant uit tussen Nieuwegein, Oosterhout, Oss en de westrand van Nijmegen. Vorig jaar kwamen enkele klimvaders, zoals ze zichzelf noemen, met het plan voor een hal in Den Bosch. "We rijden al jaren met onze klimmende kinderen naar Eindhoven of Tilburg. We vonden het opmerkelijk dat er in Den Bosch nog geen hal is. Ik ken genoeg mensen die ver moeten rijden om te kunnen klimmen", zegt Renner, die zelf ook aan de sport doet. In Den Bosch zitten zo'n vierhonderd klimmers, schatten hij en Hoogeveen. "Elke grote stad in Nederland zou een klimhal moeten hebben." De mannen willen een plek waar iedereen kan (leren) klimmen.

Oost-Brabant telt volgens Reinier Rijke van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging tussen de 2.000 en 3.000 klimmers. "Ongeveer 40 procent klimt structureel." Een hal in Den Bosch heeft volgens hem veel potentie. "We hadden verwacht dat er al eerder een zou opengaan."

Eind jaren negentig was er een plan voor een hal bij Sportiom, maar daar is nooit meer wat van vernomen. Vorig jaar dacht IK073 nog serieus aan een van de Bossche kerken die in de verkoop gingen, maar waren ze te laat met een plan en een financiële onderbouwing.

Rijke zegt dat de bond IK073 kan ondersteunen, bijvoorbeeld in de gesprekken met de gemeente. Maar aan spullen hoeft hij ze in elk geval niet meer te helpen.

Elke grote stad in Nederland zou een klimhal moeten hebben