Nadat de prijsmeppers als paddenstoelen uit de grond kwamen, is het nu de beurt aan kringloopwinkels. Wie wil, heeft na een rondje Vlissingen zijn hele huis heringericht.
De nieuwste aanwinst zit in de Scheldestraat. In het winkelpand waar tot voor kort Poolse producten werden verkocht, staan nu stellages vol tweedehands spulletjes. Het is een kringloop voor én door mensen, vertelt eigenaar Peter van Loon. "Mensen kunnen hier voor 25 euro per week een kraam huren. De spullen die erin liggen, worden door mij verkocht."
De een heeft zijn cd-collectie achtergelaten, de ander stalde haar verzameling berenbeeldjes uit. Er is een kraam met oud-Hollands snoep, een met haak- en breiwerk en verschillende met speelgoed en kinderkleding. Audio loopt goed, aldus Van Loon. "En de fondue- en gourmetstellen gingen er de afgelopen weken ook allemaal doorheen."
Aan de wand hangt een antieke klok die 250 euro moet opleveren en de ruimte achter de winkel komt binnenkort vol te staan met Belgisch witgoed, dat Van Loon ergens op de kop tikte. "We zijn nu drie weken open en ik kan nu al zeggen dat het een succes is. Ik had mijn huur na twee weken al terugverdiend."
Terwijl nog niet veel mensen van de winkel wisten. Maar kringloop is hot. Dat heeft alles met de economische recessie te maken, weet Van Loon. "Mensen willen hun geld nuttig besteden."
Dat is precies wat meneer Murre zegt, die tussen de puzzels van de Arduin-kringloopwinkel aan de Hermesweg staat te neuzen. "Ik stap elke dag op mijn fiets voor een rondje langs alle kringloopwinkels in Vlissingen. Dat rondje wordt steeds groter, ja. Ik blijf steeds langer weg. En iets kopen doe ik zelden. Maar áls ik iets koop, dan ben ik er heel gelukkig mee."
Koopjesjagers komen er veel, vertelt medewerkster Willy Kosten. "Maar ook handelaren en mensen die gewoon wat gezelligheid zoeken." Wij zijn ook heel gezellig, kopt Fred Brantenaar in. Hij mag dan een verstandelijke beperking hebben, niemand in de winkel weet zoveel van antiek en curiosa als hij. "Iets wat waarde heeft, haal ik er gelijk uit. Voor de veiling. Er was eens een schilderij dat me direct opviel. Niks waard, zei degene die het kwam brengen, maar ik wist wel beter. Zestienduizend gulden heeft het uiteindelijk opgebracht."
Van hoog tot laagFred werkt er dan ook al twintig jaar, vanaf het moment dat de winkel bestaat. "Het liep gelijk als een trein. Veel Oost-Europeanen kwamen er toen nog, die de spullen naar Polen brachten. Nu komt iedereen hier, van hoog tot laag. En ook al zijn we lang niet meer de enige kringloopwinkel, het is alleen maar drukker geworden. We merken helemaal niks van concurrentie."
Terwijl die concurrentie toch om de hoek zit, bij het pand van Stichting Wow. Ook zij zetten mensen met een verstandelijke beperking aan het werk. Willy bijvoorbeeld, die vroeger nauwelijks contact durfde te leggen. Nu danst ze met haar klanten door de winkel, zingend, met een kerstmuts op haar hoofd. "Dat was een jaar geleden ondenkbaar", zegt haar begeleidster, Mariska van Wezel. "We hebben haar ook helpen lezen en schrijven."
De kringloopwinkel ligt ramvol leuke meuk. En de medewerkers verkopen ook fietsen die cliënten zelf hebben opgeknapt.
Mariska: "De stichting krijgt geen cent subsidie, wel krijgen we geld voor dagbesteding van onze cliënten. Van andere kringlopen hoor ik dat ze hoge omzetten draaien. Dat is hier niet het geval. Elke euro die we verdienen, is mooi meegenomen. En dat zijn er gelukkig steeds meer."
KRINGLOPEN VLISSINGEN
Orionis-kringloopwinkel aan de Poortersweg: open van dinsdag tot en met vrijdag
Arduin-kringloopwinkel aan de Hermesweg: open van maandag tot en met zaterdag
Stichting Wow! aan de Industrieweg: open van maandag tot en met vrijdag
Souk aan de Bloemenlaan, met tijdelijk een nevenvestiging in De Fonteyne
Uw Marktkraampje in de Scheldestraat: open van maandag tot en met zaterdag
De Snuffelhoek van Stichting Klussen Dienst Walcheren aan de Gildeweg: open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Kringloopwinkeltje in de Hobeinstraat: zeer beperkte openingstijden