Nieuws Marketing

Landwinkel als uitje: de pure smaak van het platteland

We doen onze boodschappen steeds vaker in de polder. Producten zijn vers en lekker en wanneer je rechtstreeks bij de boer koopt, weet je tenminste waar het stukje vlees vaandaan komt dat 's avonds op je bord ligt.

Van onze redactie 19 oktober 2016

Wijn 1065 1

Boerderijwinkels zijn er in allerlei soorten en maten, maar altijd gevestigd op het boerenbedrijf. Van een kleine verkoopstal tot een volwaardige winkel, zoals bij Jaco en zijn vrouw Dianne van Landwinkel Elenbaas op hun fruitteeltbedrijf tussen Arnemuiden en Lewedorp.

"Wij hebben deze winkel al twintig jaar en zijn acht jaar onderdeel van de Landwinkelcoöperatie. Dit betekende een professionalisering van de zaak. We werden echt winkelier. We verkopen vers fruit, zoals de Zeeuwse zonnekers, een topper onder de kersensoorten en enorm populair. Toeristen komen graag in onze winkel, het is een uitje voor ze. Op de ‘zelfplukdag’ mogen ze de boomgaard in."

Plukdag

Zo’n plukdag is een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van boerderijwinkels. Want de term ‘winkel’ schiet in veel gevallen tekort. Op het boerenbedrijf worden vaak leuke extraatjes georganiseerd zoals zo’n plukdag, excursies en open dagen. "Op die dagen zien sommige kinderen voor het eerst fruit aan de boom groeien en proeven ze hoe zongerijpt fruit smaakt", vertelt Jaco. "Ons assortiment is veel groter. We verkopen groenten, honing, sappen, eigen bubbelwijn en allerlei streekproducten."

Dianne is vooral actief in de winkel met hulp van parttime krachten. Jaco springt bij als het nodig is en zorgt voor de productie op de 26 hectare fruitboomgaarden. "De winkel is niet meer weg te denken uit ons bedrijf. Het sociale aspect is belangrijk, voor onze klanten en voor ons."

Boerenkaas en meer

Op de kaasboerderij van Lenny Nieuwenhuijse in Nisse kijk je vanuit de winkel zo binnen bij de kaasmakerij. Hier wordt 40 procent van de rauwe melk verwerkt tot boerenkaas, boter en ijs. De rest gaat naar de melkfabriek. "Kaasmaken leek mij enorm leuk. In 1995 volgde ik een cursus en werd het een hobby, gezellig in mijn eigen keuken", vertelt Lenny.

Twee parttimers

"In 2002 startte ik met de professionele kaasmakerij. Nu is de winkel een belangrijk onderdeel van het bedrijf dat ik met mijn man run. Naast de veestapel hebben we beperkte akkerbouw. Er werken nu twee parttimers in de kaasmakerij. Ik lever aan restaurants in de omgeving en onze winkel is erg populair bij toeristen. Veel Belgen en Duitsers weten ons te vinden. Voor het huisgemaakte ijs zonder kleurstoffen stappen veel fietsers graag even af."

Gerelateerde artikelen

> Landwinkel: alleen sap van eigen appels> Ondernemersechtpaar uit Oss deelt de liefde voor kaas