Nieuws Marketing
Vertrek Lionel Messi bij FC Barcelona ook mega-klap voor merchandise
De burgemeester van Barcelona betreurde vorig jaar al het mogelijke vertrek van Lionel Messi, naast architect Gaudí ook 'een icoon van de stad', en vooral een toeristische trekpleister. Nu is het een voldongen feit. Zijn shirt hangt nog in de fanshop, maar duidelijk is dat alle winkels en kraampjes met FC Barcelona-merchandise in Spanje, financieel mega-klappen krijgen. Het einde van een enorme inkomstenbron is daar.

Met het vertrek van stervoetballer Lionel Messi verliest de stad Barcelona een zeer belangrijke inkomstenbron. Foto: Shutterstock
Langzaam, heel langzaam is er weer iets van leven ontstaan rond het Camp Nou, het stadion van FC Barcelona dat komende zondag voor het eerst in bijna anderhalf jaar weer publiek mag ontvangen. De grote Barça-winkel is er al sinds maart open, en het is sindsdien ook mogelijk de museum- en stadiontoer te doen. Desondanks bleef het lang stil, tot deze zomer de buitenlandse toeristen weer in redelijke aantallen hun opwachting maakten.
Shirt van Messi hangt nog in de fanshop
De dinsdag dat Leo Messi het vliegtuig naar Parijs pakte om er een contract voor twee jaar bij PSG te tekenen, stond er een rij van enkele tientallen mensen om de Camp Nou Experience te beleven, een tour die 26 euro kost. Vele anderen struinden door de Botiga, de officiële winkel van de club, waar Messi nog lang niet is verdwenen. Zijn naam en nummer 10 hangen niet bij de nieuwe shirts voor dit seizoen, maar de modellen van vorig seizoen zijn er nog wel in overvloed. Prijs, per stuk, 110 euro, schrijft AD.
Het oude Barcelonashirt met de naam 'Messi' erop, hangt nog altijd in de fanshop. Beeld: Getty Images
Lees ook: Topvoetbal en social media: dit verdienen Messi en Ronaldo met sportsponsoring
Barca verkocht in 2016 2 miljoen shirts met de naam 'Messi' erop
En die shirts worden verkocht. Van de toeristen die een shirt dragen, vooral kinderen, heeft het merendeel Messi op de rug staan. Alleen al in 2016, volgens een studie van marketingbedrijf Euromericas, verkocht Barça 3,6 miljoen shirts, 2 miljoen daarvan met de naam van Messi erop. Van geen club noch speler werden er meer verkocht. Deze dinsdag is er ook een enkele '21' met 'F. de Jong' te zien; er zijn tientallen Nederlanders bij het stadion.
De kleine Martijn van Losser uit Drachten heeft geen Barça-shirt aan. Hij is van Cambuur, zegt hij. ,,Het kan mij niet zo veel schelen dat Messi er niet meer is'', zegt hij. ,,Ik vind het wel erg, hoor!'' roept een vriendje. Martijn is met zijn ouders en een ander gezin naar het Camp Nou gekomen; vooral de vijf jongens wilden graag. ,,Het stadion hoort bij een bezoek aan de stad'', zegt moeder Eva. ,,Maar ik wil ook graag de hand van Gaudí zien'', aldus vader Bas. Dat zullen ze later op de dag doen.
Messi werd een argument om naar Barcelona te reizen
Het massatoerisme in Barcelona explodeerde al veel eerder dan dat Leo Messi er vanaf 2006 zijn grootste triomfen ging vieren. Daarvoor waren de Olympische Spelen van 1992 en de komst van lowcostvliegmaatschappijen verantwoordelijk. Maar de aanwezigheid van 's werelds beste voetballer zorgde er zeker het laatste decennium voor dat naast de Sagrada Família, het strand, de Ramblas en het goede eten ook voetbal een argument werd om een reis naar de Catalaanse hoofdstad te ondernemen.
Toeristen gaven dit laatste jaar voor corona meer dan 60 miljoen euro aan wedstrijdkaartjes uit. De reden, voor verreweg de meesten: Messi eens zien
De speciale voetbalreizen, met reis, verblijf én een bezoek aan een wedstrijd, werden razend populair, al waren ze niet spotgoedkoop. Alleen al voor een kaartje voor de wedstrijd moet vaak meer dan 100 euro worden betaald. Het is een teken aan de wand dat de vraag naar voetbalreizen naar Parijs de laatste dagen is gestegen.
FC Barcelona genereerde 2 miljard euro aan inkomsten voor de stad
Toen precies een jaar geleden Messi aankondigde per onmiddellijk te willen vertrekken, was burgemeester Ada Colau, zelf geen groot fan van het voetbal, één van de velen die dat betreurde. ,,Het is slecht nieuws als Messi zou vertrekken, hij is een icoon die onlosmakelijk is verbonden met zowel Barcelona als Barça.'' Volgens een studie van PricewaterhouseCooper genereerde de club in het seizoen 2018-19 ruim 2 miljard euro aan inkomsten in de stad en creëerde Barça 19.451 banen.
In het seizoen voor de coronacrisis was FC Barcelona goed voor ruim 2 miljard euro aan inkomsten voor de stad. Foto: SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Lees ook: EK-rel over Ronaldo en Coca-Cola ‘veroorzaakt schade aan merk’ volgens sportmarketing-expert
De stad Barcelona is zich nu aan het herstellen van de coronapandemie, en het is moeilijk in te schatten of er minder toeristen zullen komen nu Messi er niet meer voetbalt. Nederlanders, bijvoorbeeld, zullen er graag Frenkie en Memphis willen zien spelen. Bovendien blijven in Barcelona de Sagrada Família (4,7 miljoen bezoekers in 2019) en het Park Güell (3,1 miljoen) de absolute toppers als trekpleister.
Barca-museum en stadiontour trokken in het jaar voor corona 1,6 miljoen bezoekers
Maar het museum en de tour van Barcelona waren dat jaar, met 1,6 miljoen bezoekers, een goede derde op de lijst van meest bezochte attracties en musea. De omzet van de museumtour verdubbelde van 25 miljoen euro in 2013 tot 58 miljoen in 2019. En met de verkoop van tickets voor thuiswedstrijden van Barça gebeurde ongeveer hetzelfde; toeristen gaven dit laatste jaar voor corona meer dan 60 miljoen euro aan kaartjes uit. De reden, voor verreweg de meesten: Messi eens zien.