Nieuws Marketing

'MAARTENMakelaardij' doorbreekt traditie en scoort

MAARTENMakelaardij doorbreekt met succes tradities in de huizenhandel, schrijft het AD. Geen etalage of een woningkrantje, maar alles via social media.

Jasper Monster | Foto: Jan de Groen 17 januari 2017

Maarten Makelaarij

Ze zeggen weleens dat iedere ondernemer begint op zolder, maar bij mij was het de woonkamer." Maarten Broekman (36) lacht als hij terugdenkt aan zijn eerste stappen op eigen benen in de makelaarswereld. Het is 2009, het dieptepunt van de crisis. Het makelaarskantoor waar hij werkt, gaat failliet. Met een compagnon besluit hij een eigen kantoor te beginnen. ,,Mijn eerste opdracht was het huis van mijn buurman. De jonge vrouw die het kocht, kwam met haar ouders tekenen in mijn woonkamer. Haar vader wilde melk in zijn koffie, maar ik had geen koffiemelk. Toen ik naar mijn andere buren liep om melk te halen wist ik: dit moet professioneler."

Focus op young professionals en expats

Dat werd het al snel. Acht jaar na de zoektocht naar koffiemelk zit Broekman met zestien collega's in het Hulstkampgebouw op het Rotterdamse Noordereiland en is zijn kantoor dit jaar uitgeroepen tot verkoopmakelaar van Zuid-Holland. Waar komt dat succes vandaan? ,,De makelaarsbranche is traditioneel en daar braken we vanaf het begin mee. Geen etalage of een woningkrantje, maar alles via sociale media. Daar begonnen we vroeg mee en we plukken daar nu nog steeds de vruchten van. En we hadden vanaf het begin een duidelijke focus: woningen voor young professionals en expats in Rotterdam."

Achteraf bleek ook het moment van instappen goed. ,,In 2009 was de crisis op het dieptepunt. Dat lijkt niet een goed punt om je eigen kantoor te beginnen, maar het kon op dat moment niet slechter gaan."

Opmars

De opmars van MAARTENMakelaardij was niet alleen een kwestie van de juiste keuzes. Het kantoor profiteert ook van de opmars die Rotterdam maakte. ,,Natuurlijk, we surfen graag mee op die golf. In de sector waarop wij ons voornamelijk richten, is die golf groter. Vroeger vertrokken afgestudeerden zo snel mogelijk uit Rotterdam, nu komen op bijna elke bezichtiging Amsterdammers af."

Vernieuwend blijven

Ondanks de goede ontwikkelingen op de Rotterdamse huizenmarkt ('komende twee jaar verwacht ik een groei van jaarlijks 5 procent') wil Broekman voorkomen dat hij op de automatische piloot gaat werken. ,,Ik heb ook slechte tijden meegemaakt, het kan zo omslaan. We moeten vernieuwend blijven." Service is daarbij het sleutelwoord. ,,De belangstelling voor woningen is nu zo groot, dat bezichtigingen vaak massaal en onpersoonlijk zijn. Het huis wordt toch wel verkocht. Wij blijven hameren op service. Dat is een investering, maar die betaalt zich uit."

Persoonlijk contact

Ondanks de financiële voorspoed, heeft de huidige Rotterdamse woningmarkt ook mindere kanten voor makelaars als Broekman. ,,In 2009 was ik alleen maar bezig met zaken als de restschuld en nu breng ik alleen maar goed nieuws. Dat is leuk, maar de samenwerking met klanten wordt minder, omdat huizen zo snel worden verkocht. Je leert mensen kennen en letterlijk de volgende dag is het huis weg. Ik wil zeker niet klagen, maar dat is wel jammer." Want het persoonlijke contact is, ook na al die verkochte huizen, de krent in de pap voor Broekman. ,,Drie weken geleden verkocht ik het huis van de vrouw die in 2009 het huis van mijn buurman kocht. Dan tekent ze in mijn eigen kantoor in plaats van in mijn woonkamer en dan denk ik: dat is mooi, de cirkel is rond.