Nieuws Marketing

Omstreden en geliefd: marketinggoeroe Alex Morton laat 1400 mensen ademloos luisteren

Ruim 1.400 mensen hingen zondag in het Bredase Chassé Theater aan de lippen van de Amerikaanse positiviteitsgoeroe Alex Morton. Wat zoeken bezoekers in de show van de omstreden selfmade miljonair? ,,Get a job, buy a house. Stel je zelf doelen. Geld is daarbij niet het belangrijkste. Money is a vehicle to freedom.”

Ralph van Wolffelaar (AD) 15 mei 2023

Alex Morton Chasse Theater Breda

Alex Morton in het Chassé Theater in Breda tijdens een bijeenkomst van de Innovators Club. Foto: AD/Ralph van Wolffelaar.

Zondag rond 13.00 uur staan enkele honderden mensen voor het Chassé Theater in Breda. Een divers gezelschap: dik of dun, kaal of met dreadlocks, in een rolstoel, op krukken of met dwerggroei, in een flitsende galajurk, strak in het pak of juist in korte broek. Ze hebben eigenlijk maar één ding gemeen: ze zijn bijna allemaal jonger dan 30 jaar.

Furkan Dalyan (19) uit Dordrecht heeft er zin in. ,,Ik hoop niet per se te horen hoe ik rijk kan worden, maar wil leren hoe ik doelen moet stellen”, vertelt hij aan het AD. ,,Mijn mindset moet goed zijn. Ik studeer nu en werk vier dagen per week in de ict. Ik ben nog maar 19 jaar dus heb nog veel jaren voor me waarbij ik er wat aan kan hebben. Wij zijn hier met een groep van bijna dertig man.”

''Het grootste probleem van veel mensen is dat ze geen doelen stellen. We zijn immers geconditioneerd door onze omgeving''

Alex Morton

De Engelse termen vliegen je om de oren in theater

Iets verderop wacht Michael de Peuter (25) op wat komen gaat. ,,Ik zit nu twee maanden bij de community van Morton en wil de theorie rond crypto-currency leren”, zegt de Helmondse elektricien. ,,Je moet niet te gretig zijn omdat je zo graag snel rijk wil worden. Morton omstreden? Dat zegt mij niet zoveel.” Zijn neef Stan Boot (24): ,,Ik ben manager bij de McDonald’s maar wil wel graag een extra inkomstenbron.”

Na een nogal rommelige inloop gaat tegen 14.15 uur het programma van start met enkele inleidende Nederlandse en Vlaamse sprekers. Of eigenlijk motivational speakers, want de Engelse termen vliegen je om de oren. Sprekers zijn zichzelf gaan developen, bewonderen mensen die de business zijn gaan killen. Echt crazy, zegt inspirator Luuk Brands. ,,Be the president of your own life.”

Alles draait om sales, leadership en online business

Ook bij Yarrit de Plukker (29) - ‘ik ben super excited’ - hangt de zaal aan de lippen, evenals tijdens de Ladies Panel onder leiding van Julia Herwig (21). Daar leggen vier jonge vrouwen uit waarom ze succesvol worden. Waarín ze dat gaan doen is kort samen te vatten, want alles draait om sales, leadership en online business.

Heel veel concreter wordt het niet, en dat is voor het publiek ook niet nodig. Het gaat om de energy, en die is overal aanwezig. Ook al lijken sommige lessen die bloedserieus worden verkondigd nogal een open deur: drink niet te veel alcohol, eet gezond, slaap voldoende.

Lees ook: Wat trekt jongeren in de omstreden zakenman en 'selfmade' miljonair Alex Morton?

Alex Morton zaterdag nog in Parijs, daarvoor Lissabon en Barcelona

Tussen honderden aanwezige Vlamingen blijken er ook bezoekers uit Breda in het Chassé te zijn. ,,Wow wat een vibe", vat Kimberley Chhay (33) in de pauze samen. Ze is er met haar zus en nichtje. ,,Ik heb drie jonge kinderen, wil graag zelf ondernemen en daarbij flexibel zijn. Ik ben bezig een babyshop op te zetten in knuffels en accessoires.”

Om 16.45 uur verschijnt in een opgepompte sfeer Alex Morton eindelijk zelf op het podium. Zaterdag nog in Parijs, daarvoor Lissabon en Barcelona. Een groot contrast met wat hij zegt te zijn: a normal guy. ,,Breda is geweldig”, zegt Morton. ,,Geweldige coffeeshops, iedereen drinkt bier in de zon. Heerlijk.”

''Schrijf op wat jouw doel is voor 31 december. Sta morgen niet op zonder reden. Break out of the Matrix. Wat is JOUW definitie van succes''

Alex Morton

'Sta morgen niet op zonder reden. Break out of the Matrix'

Dik een uur vuurt de selfmade miljonair (33) positiviteit af op de zaal met als kern: je moet het zelf doen. Maar doé het dan ook. ,,Het grootste probleem van veel mensen is dat ze geen doelen stellen. We zijn immers geconditioneerd door onze omgeving. Get a job, buy a house. Stel je zelf doelen. Geld is daarbij niet het belangrijkste. Money is a vehicle to freedom.”

De zaal luistert ademloos, maakt continu aantekeningen en beantwoordt joelend Mortons interactiviteit: ,,We want more energy. Say ‘energy’!” Zaal: ,,ENERGY!” ,,Say: ‘goals!’” Zaal: ,,GOALS!’”

De aanwezigen krijgen huiswerk mee: ,,Schrijf op wat jouw doel is voor 31 december. Sta morgen niet op zonder reden. Break out of the Matrix. Wat is JOUW definitie van succes?”

Bekijk hier de door hemzelf geproduceerde video Wie is Alex Morton?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws