Nieuws Marketing

Metershoge bloemstukken van Deventers bedrijf straks in New York?

Het Deventers bedrijf Ten Kate Flowers & Decorations maakt met metersgrote bloemstukken op Tefaf Maastricht zo’n indruk dat dit najaar mogelijk een megaklus in New York wacht. Als de kunstbeurs over een halfjaar voor het eerst zijn deuren opent in de VS, is de kans groot dat ook de Amerikanen zich mogen vergapen aan Ten Kate’s luxueuze kunstwerken.

Van onze redactie 18 maart 2016

Ten Kate Flowers Decoratio

De bloemist klaart met zijn bloemkunstwerken op de Limburgse beurs deze week een ontzaglijke klus, een soortgelijk project aan de andere kant van de oceaan moet zelfs voor Ten Kate een ongekende uitdaging zijn. ,,We zijn in gesprek, maar de mogelijkheden en onmogelijkheden moeten nog goed uitgezocht worden”, vertelt eigenaar Tom Hutten aan De Stentor.

SchildIn de ontvangsthal van Tefaf in Maastricht hangt momenteel het grootste werk van Ten Kate in de vorm van een schild. Het is ongeveer zes meter hoog en bestaat uit bijna 6000 hangende ampullen, gevuld met water en daarin duizenden wit-groene bloemen, waaronder de roos, fresia, de sering en de eucharis, een soort lelie waarvan de naam ‘erg mooi’ betekent. Deze bloemen komen in alle bloemwerken terug, verspreid over de hele beurs.

VoorbereidingenAan dit uiteindelijke resultaat gaat bijna een volledig jaar aan voorbereiding vooraf. Bastiaan Hutten, de zoon van de eigenaar is vanaf december actief betrokken bij het ontwerp van de bloemvormen. Hij onderzoekt of het concept van Tom Postma Design uit Amsterdam bloemtechnisch uitvoerbaar is. Wanneer dat akkoord is volgen half januari de technische tekeningen en bouwt Ten Kate in de eigen zaak aan de Twelloseweg testopstellingen.SchaarsteAcht dagen voor de beurs opent start Ten Kate in Maastricht met de opbouw. Ze hebben daarvoor een werktent van 150 m2 en een opslagruimte van 300 m2 ter beschikking. "Tijdens de beurs controleren we met een team van 16 man dagelijks alle bloemen en vullen de ampullen bij. In de tien dagen dat de beurs duurt verversen we drie keer alle bloemen. Dat betekent dat per keer twee grote vrachtwagens met opleggers van de veiling van Aalsmeer naar Maastricht rijden, gevuld met onze bloemen. Maar ook dat wij per verversing 9000 eucharissen nodig hebben, terwijl op een doorsnee veilingdag 2500 exemplaren worden aangeboden. Dat maakt de bloem heel schaars in deze periode en drijft de prijs enorm op voor alle andere bloemisten, tot wel 300%."

Behalve in Maastricht is Ten Kate ook met een team aanwezig in Bazel, Zwitserland, op de grote juwelen- en horlogebeurs die op dit moment gehouden wordt. Daarnaast verzorgen ze jaarlijks de bloemwerken op veel andere grote evenementen, waaronder het Concours.

Foto: Ten Kate Flowers & Decorations