Nieuws Marketing
MOMAA: Meubel-Tinder voor ontwerpers en liefhebbers
Het Nederlandse interieur is een grote eenheidsworst. Hoog tijd om daar verandering in te brengen vinden de mannen van designplatform MOMAA. Op dit online platform kunnen designliefhebbers en meubelontwerpers elkaar met een swipe en een klik vinden.
Laatste update: 11 februari 2020 14:40

Chiel Slinkman (rechts) in gesprek met compagnon Dries Schulten. Foto's: MOMAA
Chiel Slinkman en zijn compagnon Dries Schulten willen kleine meubelontwerpers vleugels geven; bemiddelen tussen designers en het bredere publiek om unieke meubels, verlichting en accessoires aan de man te brengen. ,,Veel ontwerpers komen na het maken van een prototype in de valley of death terecht. De stap naar massaproductie blijkt voor zulke bedrijven erg lastig en duur”, zegt Slinkman. ,,Gisteren raakte ik nog met iemand in gesprek die precies in deze situatie zat: een meubelmaker die een ‘poef-slash-bank’ bedacht had en wanhopig naar een producent op zoek was. Als zo’n creatieve ontwerper zijn werk via een winkel wil verkopen, dan wil zo’n winkel dat je voorraad kunt aanbieden.”
"Kleinere meubelontwerpers besteden hun tijd meestal niet aan het maken van webshop"
Volgens Slinkman is het aanhouden van voorraden niet meer van deze tijd. ,,Wie via MOMAA zijn ontwerpen aanbiedt, hoeft helemaal geen voorraden te creëren. Bij ons bestelt de klant bijvoorbeeld een kast en heeft de meubelmaker vervolgens zes weken de tijd om die kast te produceren.” ‘Slow working’, noemt hij dat. Of ‘langzaam werken’ nou echt een aanbeveling is voor een jong en dynamisch bedrijf? Slinkman vindt van wel: ,,Voor mij betekent dat kwaliteit, liefde en aandacht voor het meubel. We willen meubelen voor het leven, die lokaal worden geproduceerd. Duurzaamheid is voor ons de basis: geen onnodige transportbewegingen, goede arbeidsomstandigheden. Plus we gebruiken veel hout, dus voor elk verkocht item planten we een boom aan.”
Slinkman is een marketingman in hart en nieren, maar MOMAA is in de eerste plaats ontstaan uit liefde voor mooie dingen. ,,Voor mijn eigen huis was ik ook op zoek naar meubels die niet standaard zijn, maar die waren lastig te vinden. Ik ben gewend alles online te bestellen, maar unieke meubels zijn online niet te vinden. De meeste meubels worden in het verre oosten gemaakt en kleinere meubelontwerpers besteden hun tijd meestal niet aan het maken van webshop.”
Ambacht
Een goed online platform lijkt makkelijk zat, maar wil je het goed doen, dan kost het toch veel tijd, weet Slinkman uit ervaring. Zijn e-commerce ervaring deed de ondernemer op toen hij bij Drukwerkdeal werkte en die kennis blijkt nu erg handig. Precies die kennis die veel designers níet hebben. Als hobby maakt Slinkman thuis ook zelf meubels. ,,Absoluut niet op het niveau van de meubelmakers en ontwerpers op ons platform maar het maakte dat het ambacht alleen nog maar beter op waarde schat.”
Lees ook: Patrick Wessels: platformeconomie in zes stellingen
"Zodat de huiskamers in Nederland weer wat meer op de bewoners gaan lijken en niet op folders van de meubelboulevards"
De ontwerpers gaan boven alles. Slinkman: ,,Wij kiezen met ons platform niet voor een abonnementsmodel waarbij de ontwerpers maandelijks moeten betalen voor de bemiddeling. We rekenen per verkocht product een marge. Op die manier liggen het belang van het platform en van de meubelmakers in elkaars verlengde en zijn we niet alleen maar bezig met grote aantallen abonnees te werven.” Op de lange termijn zou MOMAA een boost willen geven aan de ambachtelijke ontwerpers: ,,Die werken vaak parttime in hun eigen bedrijf en hebben daarnaast nog een bijbaan. Het zou mooi zijn als zij straks dankzij ons platform fulltime kunnen gaan werken en ook nog iemand in dienst kunnen nemen.”
Geen eenheidsworst, geen massaproductie
Geen eenheidsworst, geen massaproductie; toch zou Slinkman ‘massa-omzet’ niet vervelend vinden. ,,Onze missie is dat er in 2025 in ieder huis en kantoor in Nederland een meubel staat dat door een echte meubelmaker of ontwerper is gemaakt en waarvan de gebruiker het verhaal kent. Zodat de huiskamers in Nederland weer wat meer op de bewoners gaan lijken en niet op folders van de meubelboulevards.”