Nieuws Marketing

'Nederland is het Silicon Valley van de bloemenindustrie'

Al toen CEO Patrick Hurenkamp het plan voor Bloomon maakte, was het de bedoeling dat het bedrijf naar het buitenland zou gaan. Onlangs breidde Bloomon uit in België, eerder waren Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Voorlopig vindt Patrick dat wel genoeg. "Deze markten zijn zo ontzettend groot. Daar kunnen we wel mee vooruit. Duitsland alleen is al vijf keer zo groot als Nederland."

Martine de Vente | Foto: Rink Hof 23 november 2016

HOF Bloomon001

Export en distributie heeft Bloomon zelf in de hand. Het internetbedrijf levert door een bloemstylist ontworpen boeketten rechtstreeks van de kweker naar de consument. De verse bloemen worden in Aalsmeer gebonden en 's nachts uitgereden. Alles vanuit Nederland. "Nederland geldt als het Sillicon Valley van de bloemenindustrie."

In grote steden als Amsterdam, Berlijn en Hamburg gaan fietskoeriers op pad met de bloemen. Wie in een klein dorp woont, kan zich via het abonnement van Bloomon tweewekelijks laten voorzien van een bos verse bloemen. Die gaan in een speciale verpakking, waarin ze altijd voldoende water hebben, richting klant.

Patrick wil het buitenland meer 'bloemenminded' maken. "Anders dan in Nederland zijn ze in het buitenland niet gewend aan het kopen van bloemen voor jezelf. Daar is een bos bloemen eerder een cadeautje voor iemand anders."

Bloemen zijn er in de ons omringende landen bovendien niet in veel variëteiten. Ze zijn ook nog eens duurder. "We moeten echt uitleggen dat onze bloemen aankomen terwijl ze in de knop zitten en dan twee weken blijven staan. In het buitenland zijn ze gewend dat een bos hooguit vijf dagen meegaat."

In Berlijn geeft het bedrijf workshops over bloemen schikken. Daar leren de deelnemers dat het niet goed is om een bos bloemen naast de fruitschaal te zetten en dat je een vaas niet in de vaatwasmachine moet wassen.

Eigenwijs

Het bloemenbedrijf heeft overal een lokale klantenservice en gebruikt lokale distributeurs voor het bezorgen aan huis. "We kwamen erachter dat Duitsers het prettig vinden om veel te lezen op een website. Nederlanders zijn na drie bulletpoints klaar, Duitsers willen alles weten."

Aan de andere kant hoeft het niet altijd goed te zijn de oren te laten hangen naar wat marktonderzoekers zeggen. In het Verenigd Koninkrijk was het advies dat Engelsen graag veel lelies willen en een conservatieve bloemenkeuze hebben. "We besloten eigenwijs te zijn en onze eigen ontwerpen te verkopen. Een doorslaand succes. Bij onderzoek achteraf bleek dat de Engelsen zijn uitgekeken op de lelie."