Podcast Aandachtstrekkers

Je nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Presentatie: Michel Ariëns en Patrick Wessels 20 januari 2022

Eerst gaan presentatoren Michel Ariëns en Patrick Wessels een boom opzetten over het succes van de ellenlange Netflix-series. Consumentenpsycholoog Wessels ergert zich dood aan de kijkmarathons op de streamingdiensten en mijdt het platform als de pest. Online marketingexpert Ariëns is juist een gigantisch groot liefhebber van het enorme aanbod. Voor hem is Netflix een prima tool om te unwinden na een lange werkdag.

Helder. Maar wat heb jij als ondernemer aan het kijkgedrag van de Aandachtstrekkers-hosts? De gastheren leggen in de podcast een verband met overkill van content. Draait het niet om een nieuw seizoen van Pose, Peaky Blinders of Squid Game op Netflix, dan draait het om de berg aan nieuwsbrieven die we allemaal dagelijks in onze mail ontvangen. ,,Ontvang ik weer zo'n nieuwsbrief. Dan haak ik direct af. Niet weer zo'n brief. Ik meld me steeds vaker af, daardoor mis ik ook de leuke nieuwsbrieven'', vertelt Ariëns.

''Veel nieuwsbriefverstuurders denken: zo'n nieuwsbrief kost toch niets, dus ik stuur maar wat!. Inderdaad, het kost je niets. Maar de ontvanger kan denken: dit is crap"

Michel Ariëns, online marketingexpert

Dit is crap! Een slechte nieuwsbrief kan je klanten kosten

Dat moet je als nieuwsbriefversturende ondernemer natuurlijk niet hebben. Dat de ontvanger jouw digitale mail niet leest of zichzelf zelfs uitschrijft. Jammer en zonder, natuurlijk. Hoe voorkom je dat. Hoe val je op met jouw brief tussen die enorme massa aan concurrende brieven? Ariëns: ,,Vergeet niet, de nieuwsbrief is de meest waardevolle vorm van aandacht trekken. Veel verstuurders denken: zo'n nieuwsbrief kost toch niets, dus ik stuur maar wat!. Inderdaad, het kost je niets. Maar de ontvanger kan denken: dit is crap. Ik haak af.

Kortom, een slechte brief kan je een (potentiële) klant kosten. Maar wat is dan een goede brief en hoe maak je die? De Aandachtstrekkers zouden geen Aandachtstrekkers meer zijn wanneer ze geen handige adviezen en tips hebben. Komen we toch weer terug bij Netflix. De trailers waarin nieuwe series en films worden aangekondigd. Inclusief mooie, spannende en interesse-opwekkende beelden. En natuurlijk de cliffhanger, zodat je zeker naar een volgende aflevering gaat kijken. ,,Tegenwoordig wordt in een trailer al negentig procent van de film of serie verklapt'', zegt de marketingexpert. ,,Behandel je nieuwsbrief als Netflix-trailer.'' In deze podcast hoor je precies wat Ariëns bedoelt. Tipje van de sluiter: probeer de ontvanger te verrassen.

Lees ook: Een snelle, mooie en betrouwbare website? Zorg voor een optimaal halo-effect

Ga je voor kwantiteit of kwaliteit en hoe genereer je leads met jouw nieuwsbrief?

Meer ultieme nieuwsbrieftips? Hoe zit het bijvoorbeeld met het verschil tussen kwantiteit en kwaliteit? Wat heeft prioriteit: wil je dat ontvangers jouw brief openen en lezen? Of: opvallen, hoe doe je dat. Twintig nieuwsbrieven met daarin dat je dertig procent Black Friday-korting ontvangt bij een aankoop, dat zet geen zoden aan de dijk in een volgestroomde mailbox. En hoe zit het met de leads naar een klant, hoe houd je de aandacht vast bij de klant? Gaat het duizelen? Hoeft niet. Gewoon naar Aandachtstrekkers luisteren.

Lees ook: Herd mentality: waarom Bitcoin, vegan en alcoholvrij bier nu wel cool zijn

AANDACHTSTREKKERS

In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.

Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details