Podcast Aandachtstrekkers
Je nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan
Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.
Eerst gaan presentatoren Michel Ariëns en Patrick Wessels een boom opzetten over het succes van de ellenlange Netflix-series. Consumentenpsycholoog Wessels ergert zich dood aan de kijkmarathons op de streamingdiensten en mijdt het platform als de pest. Online marketingexpert Ariëns is juist een gigantisch groot liefhebber van het enorme aanbod. Voor hem is Netflix een prima tool om te unwinden na een lange werkdag.
Helder. Maar wat heb jij als ondernemer aan het kijkgedrag van de Aandachtstrekkers-hosts? De gastheren leggen in de podcast een verband met overkill van content. Draait het niet om een nieuw seizoen van Pose, Peaky Blinders of Squid Game op Netflix, dan draait het om de berg aan nieuwsbrieven die we allemaal dagelijks in onze mail ontvangen. ,,Ontvang ik weer zo'n nieuwsbrief. Dan haak ik direct af. Niet weer zo'n brief. Ik meld me steeds vaker af, daardoor mis ik ook de leuke nieuwsbrieven'', vertelt Ariëns.
''Veel nieuwsbriefverstuurders denken: zo'n nieuwsbrief kost toch niets, dus ik stuur maar wat!. Inderdaad, het kost je niets. Maar de ontvanger kan denken: dit is crap"
Dit is crap! Een slechte nieuwsbrief kan je klanten kosten
Dat moet je als nieuwsbriefversturende ondernemer natuurlijk niet hebben. Dat de ontvanger jouw digitale mail niet leest of zichzelf zelfs uitschrijft. Jammer en zonder, natuurlijk. Hoe voorkom je dat. Hoe val je op met jouw brief tussen die enorme massa aan concurrende brieven? Ariëns: ,,Vergeet niet, de nieuwsbrief is de meest waardevolle vorm van aandacht trekken. Veel verstuurders denken: zo'n nieuwsbrief kost toch niets, dus ik stuur maar wat!. Inderdaad, het kost je niets. Maar de ontvanger kan denken: dit is crap. Ik haak af.
Kortom, een slechte brief kan je een (potentiële) klant kosten. Maar wat is dan een goede brief en hoe maak je die? De Aandachtstrekkers zouden geen Aandachtstrekkers meer zijn wanneer ze geen handige adviezen en tips hebben. Komen we toch weer terug bij Netflix. De trailers waarin nieuwe series en films worden aangekondigd. Inclusief mooie, spannende en interesse-opwekkende beelden. En natuurlijk de cliffhanger, zodat je zeker naar een volgende aflevering gaat kijken. ,,Tegenwoordig wordt in een trailer al negentig procent van de film of serie verklapt'', zegt de marketingexpert. ,,Behandel je nieuwsbrief als Netflix-trailer.'' In deze podcast hoor je precies wat Ariëns bedoelt. Tipje van de sluiter: probeer de ontvanger te verrassen.
Lees ook: Een snelle, mooie en betrouwbare website? Zorg voor een optimaal halo-effect
Ga je voor kwantiteit of kwaliteit en hoe genereer je leads met jouw nieuwsbrief?
Meer ultieme nieuwsbrieftips? Hoe zit het bijvoorbeeld met het verschil tussen kwantiteit en kwaliteit? Wat heeft prioriteit: wil je dat ontvangers jouw brief openen en lezen? Of: opvallen, hoe doe je dat. Twintig nieuwsbrieven met daarin dat je dertig procent Black Friday-korting ontvangt bij een aankoop, dat zet geen zoden aan de dijk in een volgestroomde mailbox. En hoe zit het met de leads naar een klant, hoe houd je de aandacht vast bij de klant? Gaat het duizelen? Hoeft niet. Gewoon naar Aandachtstrekkers luisteren.
Lees ook: Herd mentality: waarom Bitcoin, vegan en alcoholvrij bier nu wel cool zijn
AANDACHTSTREKKERS
In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.
Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.