Nieuws Marketing

Delicatessenzaak Piccolini; een échte speciaalzaak in Zwolle

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun spullen. Zoals Nicolien Klein-Schraa van de Italiaanse delicatessenzaak Piccolini tegenover de Sassenpoort in Zwolle.

Van onze redactie 17 januari 2016

Ze belegt de verse focaccia met een romige mozzarella. De huisgemaakte tiramisu, de frittata en hartige taart maakt ze zelf, maar het enorme stuk platbrood wordt dagelijks gebakken door de stadsbakker een straat verderop. ,,Ik snijd hem met liefde aan,'' zegt Nicolien Klein-Schraa (37) van Piccolini met een lach.De smakelijke Italiaanse zaak bestaat pas twee jaar in Zwolle maar de eigenares voelt zich al volledig ingeburgerd. ,,We hebben geweldige feestdagen gehad. De mensen willen hun geld weer besteden aan lekkere pure producten.''

KleintjesHet pand staat op een bijzonder plekje tegenover de oude Sassenpoort waar voorheen een apotheek huisde. Piccolini betekent letterlijk 'kleintjes' of 'kleinigheden', maar er zijn meer verwijzingen. ,,De achternaam van mijn man is Klein en ... zal ik het onthullen? Piccolini is ook zijn koosnaampje voor mij.''Na een opleiding in de detailhandel werkte ze jaren bij Rabobank maar besloot haar hart te volgen. ,,Ik wilde dagelijks Italië beleven. Als kind al ging ik met mijn ouders op vakantie naar het Gardameer. Het land is me met de paplepel ingegoten. De mensen, het weer, het eten, alles. Als we de grens over rijden, voel ik het al. Nee, ik spreek de taal niet erg goed en ben ook nooit aan een Italiaan blijven hangen. Marco klinkt Italiaans, maar mijn man is een echte Hollander.'' Hij en de twee kinderen eten wel bijna iedere dag Italiaans, geeft Klein onmiddellijk toe. ,,Spaghetti carbonara blijft onze favoriet. Met verse pasta, pancetta, parmezaan en ei. Wij Nederlanders gooien van alles door elkaar, maar de Italianen bereiken met enkele producten de pure smaak.''Deze zomer gaan ze naar Abruzzo en Toscane om nieuwe olijf- en truffelolies in te kopen. ,,De truffel wordt tijdens het persen van de olijven toegevoegd, het is niet slechts een aroma.'' En balsamico haalde ze dit jaar bij een leverancier uit Modena. Ze zoekt ook naar mooie worstjes en pastrami. Of Italiaanse kazen als scamorza, fontina en provolone. In de wandkast vinden we gedroogde salie en koekjes van Dolci Baci, ofwel de zoete kus van Sicilië. Ze maakt ter plekke een gevulde focaccia klaar in de oven, maar een broodjeszaak is dit niet.Krukjes

Krukjes ,,Ik sta de meeste dagen alleen en wil de tijd hebben voor mijn klanten. Wel wil ik dit jaar een plank voor het raam met een paar krukjes, zodat mensen hier een hapje kunnen eten.'' Voorlopig richt ze zich op de verkoop van verswaren en pasta's van Gragnano en Martelli. Verrassende producten noemt ze de kleine pasta 'orzo', die oogt als een vergrote rijstkorrel. En de balsamicopareltjes die je als kaviaar over de maaltijd strooit. ,,Ja, we zijn duurder dan de supermarkt. Maar ik snijd de parmaham vers voor je af en je mag een plakje proeven.''

Foto: Frans Paalman