Marketing

Oldenzaals bedrijf ESS breidt fors uit

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De uitbreiding van de productie wordt deels gerobotiseerd. Er komen volgens algemeen directeur Eric Keizers circa vijftien tot twintig nieuwe banen bij. De werkgelegenheid bij het bedrijf stijgt daarmee tot boven de honderd banen. Circa 20 procent van de personeelsleden werkt er als uitzendkracht. "Zo vangen we pieken in de productie op", zegt Eric Keizers, die het bedrijf in 2002 met zijn broer Jurgen oprichtte. Het duo vond toen de douchegoot uit als antwoord op de steeds groter wordende tegels in de doucheruimte. Het verzagen van tegels rondom een doucheput was voor veel klanten een bron van ergernis. De douchegoot, de Easy Drain, werd een groot commercieel succes.

DouchegotenEasy Sanitary Solutions maakt inmiddels 23 verschillende types douchegoten en 60 verschillende modellen doucheputjes. In honderden verschillende maten en uitvoeringen, in prijs variërend van 150 tot 1.250 euro. De gebroeders Keizers leveren desgewenst ook maatwerk afvoersystemen, zoals een met goud belegd doucheputje of een douchegoot met ingelegd Swarovski-kristal. Van de productie gaat ruim 80 procent naar het buitenland. Het bedrijf won in 2014 de WTC Twente Export Award.

DuitsVolgens Erik Keizers is de verhouding tussen het aantal Duitse en Nederlandse werknemers inmiddels 60-40 procent. Op het hoofdkantoor in Oldenzaal werken circa dertig van de tachtig werknemers. De broers besloten in 2010 in Gildehaus een productiehal te bouwen. Niet alleen omdat ze de grondprijs in Oldenzaal te hoog vonden en van mening waren dat de nieuwbouwplannen die ze hadden te veel aan allerlei regels moesten voldoen. "In Duitsland mag je bij wijze van spreken een roze productiehal bouwen. We waren in Gildehaus 157.000 euro kwijt voor de grond, eenzelfde perceel zou ons in Oldenzaal 1,3 miljoen euro hebben gekost. Ook was het belangrijk voor ons bedrijf om een vestiging in Duitsland te hebben."

Lees verder onder de advertentie

GoedkoperHij schat dat het bedrijf circa 20 procent goedkoper uit is door de vestiging in Duitsland. "Dan kijk ik ook naar vergunningen, belastingen en lonen. Wat de loonkosten voor productiemedewerkers betreft: die liggen hier 15 tot 20 procent lager dan in Nederland."

En wat voor de export niet minder belangrijk is: "Door onze Duitse vestiging leveren we voor onze klanten Duitse kwaliteit. En dat is voor onze klanten heel belangrijk."

Foto: Lenneke Lingmont

Lees verder onder de advertentie