Nieuws Marketing

Letterlijk ondernemen vanuit een ballenbak: internetbedrijf FanFlock doet het

Ze hebben megagrote klanten als Playstation, Samsung en Nintendo. Ze maken YouTube-video’s voor razendpopulaire influencers als JoostSpeeltSpellen, Roedie en De Makkers, samen goed voor meer dan een miljoen volgers. Hun kantoor is één grote ballenbak. Welkom bij het bedrijf FanFlock in Veenendaal.

Bernie van Unen (AD) 28 april 2023

Fan Flock kantoor ballenbak

Medewerkers van FanFlock hebben hun kantoor in Veenendaal omgebouwd tot een grote ballenbak. Foto: William Hoogteyling

Het hippe internetbedijf is gevestigd op een saai industrieterrein. Boven een zaak met grafstenen. Dat zorgt bij sommige buitenlandse klanten voor gefronste wenkbrauwen. Xiaomi, het grootste telefoonbedrijf in de wereld, kwam naar Veenendaal voor een opdracht. ,,Die mensen waren gewend naar Amsterdam te rijden, maar niet naar Veenendaal”, vertelt Jerry Driessen, één van de drie oprichters van FanFlock, aan het AD.

,,En dan ook nog eens boven een zaak met grafstenen. Ze wisten niet goed of ze wel op het goede adres waren. Bovendien waren ze gewend een rijsttafel te krijgen. Maar bij ons stond boerenkool met worst op het menu. En ze vonden het heerlijk.”

''We hebben een team van zeven, acht mensen die de reclame bedenken en produceren. En we doen alleen maar dingen die we zelf leuk vinden''

Jerry Driessen, FanFlock

Creatieve marketingstrategieën voor grote bedrijven als Playstation

Waar de meeste internetbedrijven kiezen voor Amsterdam om zich te vestigen, koos FanFlock voor Veenendaal. Vanwege de aantrekkelijke huurprijs van de kantoorruimte, eerlijk is eerlijk. ,,We hebben hier de ruimte, die we vaak gebruiken voor onze reclamefilmpjes”, zegt Driessen. ,,We hebben een team van zeven, acht mensen die de reclame bedenken en produceren. En we doen alleen maar dingen die we zelf leuk vinden.”

FanFlock, opgericht door Rudi Wijnen, Joost Bouhof en Jerry Driessen, bedenkt creatieve marketingstrategieën voor grote bedrijven als Playstation en maken YouTube-video’s voor influencers De Makkers. Onder jongeren zijn de makers erg populair. Voor een filmpje voor De Makkers is ook de ballenbak gecreëerd. Die kleurige ballen liggen niet permanent op de kantoorvloer.

''We willen geen doorsnee ondernemers worden. Kunnen we iets toevoegen aan een product, kunnen we er iets bijzonders van maken?''

Rudi Wijnen, FanFlock

Voor Samsung maakte FanFlock een gelikte advertentie met kickbokser Rico Verhoeven

,,Wij zijn begonnen met leuke influencer-concepten, maar al snel trok dit de aandacht van grote merken. Onze missie is, als het leuk is, dan doen wij het. Ik geloof dat dit terug te zien is in het eindresultaat”, aldus Driessen.

Voor Samsung maakten ze een gelikte advertentie met kickbokser Rico Verhoeven. ,,Niet voor televisie, maar om in populaire games in te zetten. Dan ben je aan het gamen en kun je een advertentie van Samsung tegenkomen.”

FanFlock is vrij vertaald een zwerm met volgers. Wijnen: ,,Wij geloven heel erg in fans en niet in klanten. Als een zwerm kunnen we fans ergens naar toe leiden”, meent Wijnen. ,,We maken onze eigen filmpjes, bedenken het, we nemen het zelf op. We willen geen doorsnee ondernemers worden. Kunnen we iets toevoegen aan een product, kunnen we er iets bijzonders van maken?”

Lees ook: Nieuw Nederlands social media platform SocialBlox bindt strijd aan met TikTok en Instagram

Bedrijf betrokken bij Dit was het Nieuws van AvroTros

,,Onze doelgroep is vooral jongeren, maar met een uitloop tot 35 jaar”, zeggen de drie. ,,We zijn betrokken bij Dit was het Nieuws van AvroTros en zijn verantwoordelijk voor de socials. De omroep hoopt daarmee jongeren aan te spreken. De groep die steeds minder televisie kijkt. Jongeren zijn steeds minder te bereiken via de traditionele media, omdat zij zich bezighouden met TikTok of hun favoriete game.”

Influencer Bouhof weet als geen anders hoe het is om fans te maken. Zelf heeft hij bij elkaar opgeteld meer dan een miljoen volgers op zijn sociale kanalen. ,,Jongeren zijn opgegroeid met het internet en zien al snel wat authentiek is. Met creatieve concepten val jij op tussen alle content.”

Lees ook: Tess Scholten en Britt Messing (For You Agency) bepalen Nederlandse TikTok-landschap

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws