Nieuws Marketing

Ondernemer boekt wereldwijd succes met evacuatiedoek

Zijn bedrijf ging failliet, maar hij had zijn patenten nog. Nu verkoopt Piet Hezemans zijn speciale doeken waarmee patiënten veilig en snel kunnen worden geëvacueerd aan ziekenhuizen in tal van landen, schrijft het AD.

Harry Verrijt | Foto: Tom Valstar/Meulenhof 12 juli 2016

Sleepmatten

Dat het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, bewijst Piet Hezemans. Zijn voorouders hadden van 1863 tot eind jaren 70 een textielfabriek. Zijn ouders en hijzelf zetten het bedrijf vanaf toen voort als handelsmaatschappij. Die ging in 2014 failliet.

"Door een grote klant die verkocht werd en pech met enkele failliete klanten. Ik moest vier mensen ontslaan. Dan denk je: wat nu? Gelukkig had ik mijn patenten nog", zegt Hezemans.

Patenten

Die patenten had de Eindhovenaar bijna tien jaar geleden aangevraagd en gekregen. "Ik had destijds contact met de GGzE in Eindhoven over de evacuatie van patiënten via de trap in geval van nood. Ze hadden incidenten meegemaakt met een doek met riempjes en een treklus. Een man kreeg tijdens een evacuatie een riempje tegen zijn strottenhoofd en een vrouw bleef er met haar borsten achter haken."

Hezemans heeft toen een nieuw systeem met doek en klittenband ontwikkeld. "Het gaat uit van het cocon-idee. Het ligt normaal gesproken opgevouwen onder het matras. Bij een calamiteit kunnen hulpverleners makkelijk flappen eronderuit trekken en de patiënt met matras en al inpakken. Het geheel pak je beet bij twee lussen en de speciale stof glijdt makkelijk van het bed over de vloer en van de trap af. Het matras vangt de klappen op, zodat de patiënt steeds comfortabel blijft."

Tetcon

Hezemans zette begin 2015 met zijn vrouw Carina en zoon Bob het bedrijf Tetcon op. "We hebben dat patent tevoorschijn gehaald en de S-cape Pod ontworpen. Ziekenhuizen en verpleeghuizen in België, Zwitserland en in eigen land waren meteen enthousiast. Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem vroeg ons ook voor mensen in een rolstoel en patiënten in de operatiekamer zo'n systeem te maken. Dat is een opvouwbaar matras geworden met slimme middelen om het lichaam te zekeren. Tot nog toe werken instellingen en bedrijven met evacuatierolstoelen die tot 1.400 euro kosten. Onze voorziening kost 295 euro en werkt goed en veilig."

Sleepmatrassen voor obese mensen

Tetcon kreeg nog meer feedback van klanten. Bijvoorbeeld om sleepmatrassen te maken waarop vier kinderen kunnen worden vastgemaakt. Ook werd er een extra zware uitvoering ontworpen voor mensen met obesitas.

Tetcon heeft intussen een heel pakket aan producten met de Pod voor gewone ziekenbedden à 80 euro als basis. "We verwachten dit jaar een kleine 5.000 Pods af te zetten en daarnaast zo'n 400 van de S-cape Plus, dus met matras. We leveren aan ziekenhuizen in twaalf landen." Om dat te illustreren laten vader en zoon een dikke catalogus zien van een handelsmaatschappij in de Verenigde Staten. Ook hierin staan de producten van Tetcon.

Saoudi-Arabië

Waar dit gaat stoppen kan Hezemans niet zeggen. "Sinds kort leveren we aan Saoedi-Arabië. Als het aan mij ligt, komen we overal ter wereld."

Medische norm is vereiste

Het speciale polyester evacuatiedoek wordt gemaakt in textielfabriek Johan van den Acker in Gemert. "We willen innoveren en maken het doek nu anti-bacteriologisch", zegt Hezemans. "Dat gebeurt met machines die het doek impregneren. Het voordeel is dat onze klanten hun S-cape Pod minder vaak hoeven te wassen, wat de levensduur ten goede komt." Bij Skylla in Geleen wordt het confectieplan volgens medische normen uitgewerkt. In een fabriek in Tunesië vindt vervolgens de productie plaats. Voor het voorraadbeheer heeft Tetcon Van Spreuwel Transport in Eindhoven ingeschakeld. Zij verzorgen de leveranties vanuit hun magazijnen.