Nieuws Marketing
Ondernemer brouwt eerste Woerdense gin
Nog deze maand is de eerste Woerdense gin te koop. Gedistilleerd en gebotteld in de stad die toch vooral bekend is om de kaas, schrijft het AD. 'Het zou wel mooi zijn als het in alle horeca hier wordt geschonken.'

Edwin van Eijk ziet de productie van gin en later ook wodka en whisky, als bijzaak. "Ik verkoop distillatieketels. Met de producten kan ik nu laten zien wat ermee te doen is. Ik ga wel voor kwaliteit. Klanten die mijn ketels en ook mijn receptuur gebruiken, halen op wedstrijden in New York en San Francisco gouden en zilveren medailles. Ik ga nog dit jaar voor goud!''
In zijn kantoor aan de Polanerbaan staan twee grote plastic vaten, gevuld met 320 liter gin. Over een kleine twee weken gaat hij flessen afvullen met zijn 'Odin', onder het label van zijn drankenbedrijf New Dutch Legacy. Geproefd heeft hij uiteraard al. "Zo kwam ik er achter dat de gin iets te weinig de smaak had van sinaasappelschil en het zoethout juist wat overheerste.'' De receptuur is aangepast en er is 100 liter bijgestookt.
HobbyGeboren en getogen Woerdenaar Van Eijk verkoopt zelf ontwikkelde distilleerderijketels onder de naam IStill. Niet voor de 'grote jongens', maar voor de kleine drankenproducenten. "Zoals je in Nederland steeds meer kleine bierbrouwerijen krijgt - en dan bedoel ik niet de hobby op zolder, maar zoiets als De Molen in Bodegraven - heb je in andere landen whisky, gin en wodka. Alleen in de VS zijn er al een paar duizend gekomen.''
Niet alleen daar verkoopt hij zijn ketels, maar ook in Afrika, Zuid-Amerika en, toch een beetje het gin-land bij uitstek, Engeland. "Gin is zeer in opkomst.''
Het geheim van de smid van goede Woerdense gin? Van Eijk 'kookt' de negen kruiden - onder meer jeneverbes koriander, st. janskruid en natuurlijk sinaasappelschil en zoethout - mee in de boiler. Het resultaat gaat ongefilterd de fles in. ,Dat komt de smaak ten goede.'' Het blijft niet bij gin. Later dit jaar volgen Wheat Vodka (van biologische tarwe), korenwijn (juni), Groene Hart jenever (juli) en in 2019 een single malt whisky. "Dat duurt langer, omdat whisky een aantal jaren opgeslagen moet liggen, voor het whisky mag heten.''
De gin is over een paar weken te koop bij Dranken van Nap in winkelcentrum Snel & Polanen. "Maar ik hoop dat het uiteindelijk in meer zaken wordt verkocht en ook bij de horeca in Woerden en omgeving wordt geschonken.''
En de Groene Hart jenever? "Die moet natuurlijk ook op de streekmarkt worden verkocht. Deze jenever hoort net zo bij Woerden als kaas.''