Nieuws Marketing
Ondernemer op klompen scoort
Op klompen!? Er klinkt geroezemoes als Bart van Liempd opstaat en richting het podium loopt. De spanning van de verkiezing ontlaadt zich in gelach en applaus. Ja, daar staat hij écht, tussen topbestuurders van bedrijven als Google, Intel en Huawei. Die olijke Nederlander, uit Zijtaart nota bene, met houten schoenen aan zijn voeten! "En ze zitten nog lekker ook", zegt Van Liempd in de microfoon. Bart van Liempd kan praten als de beste, maar dat hij ook een succesvol ondernemer is, dat is in de regio minder bekend.

Toch stak hij vorige maand in het Amerikaanse San Diego zijn klompen fier de lucht in, toen hij de titel Global Entrepreneurial Company of the Year Award in ontvangst nam, een prijs die de analisten van Frost & Sullivan toekennen aan de meest innovatieve bedrijven van de wereld. Vorig jaar won Exergen Global, het bedrijf van Van Liempd, in Houston ook al de patentprijs van NASA, een prestigieuze prijs voor innovaties die volgens de ruimtevaartorganisatie zeer de moeite waard zijn. Het zijn heel grote mondiale prijzen voor een heel klein bedrijfje uit Zijtaart.
Warmte-problemenExergen Global, met elf werknemers gevestigd in een kantoortje achter het woonhuis aan de Pastoor Clercxstraat, levert sensoren voor de industrie. Machinebouwers die de temperatuur willen meten tijdens een productieproces zijn bij Van Liempd aan het juiste adres. Zijn technische mensen bedenken oplossingen voor warmte-problemen. Het zijn lastige vraagstukken. Hoe meet je de temperatuur in een machine die continu in bedrijf is, die beweegt, mengt, kneedt, draait, snijdt en ijskoud of juist bloedheet wordt?
Exergen heeft sensoren die zo klein zijn als het topje van een pink, ze zijn contactloos en werken met infrarood. Voor satellieten van NASA maakte Exergen sensoren die duizend jaar mee moeten gaan in de ijskoude ruimte. Maar ook dichter bij huis zitten ze verstopt. Bijvoorbeeld in de printers van HP, een grote klant van Exergen. "Bij een hogere temperatuur droogt de inkt sneller. Dan kunnen er meer vellen papier doorheen gedraaid worden. Maar te veel hitte gaat ten koste van de kwaliteit", zegt Bram Stelt, verkoopdirecteur bij Exergen. Je vindt de sensoren ook in de levensmiddelenindustrie, zoals in bakkerijen. "Deeg dat te koud is, rijst niet goed. Daar komt de temperatuur heel nauw."
Vlijmscherp snijmesNog een voorbeeld: verpakkingen. "Ik was in München bij een nieuwe klant, een bedrijf dat tachtig procent van alle vleesverpakkingen maakt", zegt Van Liempd. "Van die bakjes met een dekseltje erop. Het sealen gebeurt met warmte. We gaan de warmte meten op het vlijmscherpe snijmes van de machine, zodat de productiesnelheid omhoog kan."
Met name in medische en cosmetische apparatuur zit groei. "Chirurgen gebruiken instrumenten die ze door een klein gaatje het lichaam in brengen om weefsel dicht te schroeien. Je wilt dat alleen het topje heet wordt, niet het hele instrument. Dan zou de patiënt overal brandwonden krijgen." Huidbehandelingen en ontharen met licht, het is een trend en mag geen verwondingen veroorzaken. Weer is het reguleren van temperatuur het toverwoord. "Weet je dat onze sensoren ook in Formule 1-auto's van Ferrari zitten? Ze meten de temperatuur op de banden. Dat kan zomaar weer een pitstop schelen."