Nieuws Marketing
'Ondernemers denken vaak dat het veel geld gaat kosten'
Simpele oprijplank draagt al bij aan verbetering van toegankelijkheid voor gehandicapten.

Vandaag gaat de website toegankelijk.enschede.nl de lucht in. Een dag voor het zover is, wil Bert Hassink graag laten zien hoe het met de toegankelijkheid van de openbare panden in de binnenstad voor gehandicapten gesteld is. Hassink (59) zit vanwege een spierziekte al een jaar of vijftien in een rolstoel. Met de toegankelijkheid van publieke gebouwen zit het in Enschede over het algemeen wel goed, zegt Hassink. Een simpele aanpassing is vaak al genoeg. "Ondernemers denken vaak dat het veel geld gaat kosten, maar dat is niet zo."
Een flink gezelschap heeft zich donderdagmorgen verzameld op de Oude Markt. Dez Twentsche Courant Tubantia is er, TV Enschede FM, Hans Haveman van de gemeente en drie andere rolstoelgebruikers (Nel Roordink, Jean Grüschke en Wijnand Fidder) plus een aantal begeleiders.
Website De website is een initiatief van de voormalige gehandicaptenraad, nu de WMO Raad. "Het heeft een tijdje geduurd om het rond te krijgen, maar het is gelukt", zegt Bert Hassink. Belangrijk is dat het een interactieve site is, die ook geschikt is voor mensen met een visuele beperking. Bezoekers kunnen reageren, waarna Hassink en de zijnen de site naar behoeven kunnen aanpassen.
Ondernemer "Op de Oude Markt zijn alle zaken goed bereikbaar (in tegenstelling tot veel andere steden), maar dat moeten we veel meer uitdragen. De site moet daarbij helpen", zegt Hassink. "De boodschap is dat Enschede een mooie stad is. Het heeft ook een economische kant. Als een winkel slecht toegankelijk is, kunnen we met de ondernemer in gesprek gaan over hoe het te verbeteren is. Vaak is een heel kleine aanpassing al voldoende."
Om een voorbeeld te geven, neemt Hassink de groep mee naar de Haverstraatpassage. Restaurant Cucina Italia heeft een oprijplank zodat rolstoelgebruikers naar binnen kunnen rijden. Jammer genoeg staat er een auto voor de ingang. Als die weg is, kan de demonstratie plaatsvinden. Dominique Mazzarella legt de plank neer. Voor het oog van de camera's rijdt Hassink keurig naar binnen. De hellingsgraad had hij liever iets lager gehad, maar het is te doen. Ook Wijnand Fidder neemt de hindernis moeiteloos.
Interactief Projectleider Hans Haveman van de gemeente vertelt dat er al 'sinds Serious Request' aan de site wordt gewerkt. "Het interactieve zat er nog niet in en nu wel. Ook ondernemers kunnen commentaar geven."
Haveman roemt de inzet van de commissie BTB, dat staat voor bereikbaarheid, toegankelijkheid en beschikbaarheid, een subcommissie van de WMO Raad. "Het is zó mooi: de doelgroep heeft advies gegeven, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en gaat het beheer doen. Deze website is echt voor en door de samenleving.''
VragenLa Ligna heeft ook een oprijplank, weet Bert Hassink uit eigen ervaring. "Het zou handig zijn om dat met een sticker of zo kenbaar te maken in de etalage. Ook De Kater heeft een oprijplank, maar dat moet je weten, dan kun je ernaar vragen."
Te hoog De drempel van platenzaak Klaas naast La Ligna is net te hoog voor Hassink, tot verbazing van de eigenaar. "Er komen wel rolstoelgebruikers binnen en die vraag ik altijd wat ze willen hebben. Midden in de winkel is een trapje. En bij de elpees boven kunnen ze niet komen."
Klaas krijgt te horen dat een plankje tot halverwege de drempel al genoeg is om de zaak ook toegankelijk te maken voor Hassink. "Dan zorg ik ervoor dat het er komt", is zijn antwoord. Hassink zegt dat in een straat in Amsterdam alle winkels 'en bloc' een oprijplank hebben aangeschaft met een logo erop. "Dat zou hier ook mooi in de Walstraat kunnen." Havemam roemt nog maar eens de inzet van Hassink. "Hij is echt de drijvende kracht."
Hassink wil de site up-to-date houden. "De V&D en Christine le Duc zijn er al uit. Ik ben net in het verbouwde politiebureau geweest: er is een aangepast toilet."