Nieuws Marketing

Ondernemers op Enschedese markt in tweestrijd door plastic

Het probleem is duidelijk: er is te veel plastic afval. Maar los je dat op met een verbod op gratis plastic tasjes? Ondernemers op de Enschedese markt staan in tweestrijd door de nieuwe regelgeving.

Van onze redactie 4 januari 2016

Peter van mook stoepje lars smook

Kies je als zelfstandige voor een beter milieu of ga je voor optimale klantvriendelijkheid? Een keuze die de marktkooplui in Enschede deze zaterdag moeilijk kunnen maken. Ja, ze willen bijdragen aan een beter milieu. Maar de klant is hier op het Van Heekplein koning. En die laat je niet betalen voor een plastic draagtasje.

Nieuwe regelgeving schrijft anders voor. Vanwege een beter milieu en om verspilling tegen te gaan, mogen ondernemers sinds 1 januari geen plastic tassen meer gratis weggeven. De Nederlandse overheid vindt 25 cent een redelijke prijs, maar meer of minder mag ook. Zolang het maar niet voor niks is.

En dat is deze zaterdag voor de marktkooplui en bezoekers van de Enschedese markt wel even wennen. "Hoe moet ik mijn klant dan 25 sinaasappels meegeven?", vraagt Maarten Luiten van fruithandel Henk Luiten en Zonen zich af. Helaas neemt nog niet elke klant een eigen tas mee. En geld vragen voor een draagtas past niet bij zijn visie. Luiten: "Dat vind ik niet klantvriendelijk. Daarom betalen wij de tas voor onze klanten."

Eigen tasEen bordje met de mededeling 'Wij betalen uw tas' is al in de maak. En onlangs zijn er een half miljoen plastic tasjes aangeschaft. "Ik ben zeker voor een beter milieu en meer bewustwording onder de consument. We moeten er met z'n allen aan werken. Ik zou het liefste zien dat iedereen zijn eigen tas meeneemt." Maar zover is het nog niet. Luiten vraagt zich af of de nieuwe regelgeving soelaas biedt. "Het heeft te maken met onze normen en waarden. Overal zie je plastic afval op straat zwerven. Dat vind ik niet normaal."

Ook Annemarie van Nijen van groente- en fruitkraam Erwin van Asselt plaatst vraagtekens bij de nieuwe regelgeving. "Ik vrees dat een tasje van tien cent niet veel verandert. Ik denk dat je mensen korting moet geven als ze zelf een tas meenemen. Dat zou vast beter aanslaan." Bij de kraam van Van Asselt is de plastic tas al bij de prijs inbegrepen.

ConsumentengedragHet succes van de nieuwe regelgeving staat of valt voor een belangrijk deel met het consumentengedrag. Wat doen we met de plastic tas? Kopen we elke keer een nieuwe? Of nemen we er voortaan toch zelf één mee? Peter van Mook van Bakkerij 't Stoepje heeft er een hard hoofd in. "Die tassen van ons worden thuis gebruikt voor de pedaalemmer. 'Ideaal', hoor ik dan later."Foto: Peter van Mook van Bakkerij 't Stoepje (Lars Smook)