Nieuws Marketing

Ondernemerslessen van topsporters: goud op de werkvloer

We zijn pas drie dagen onderweg, maar er is al veel gebeurd in Rio. Zo heeft wielrenster Anne van der Breggen de eerste gouden plak binnengehaald voor Nederland, kwam Annemiek van Vleuten lelijk ten val tijdens dezelfde wedstrijd en heeft de vrouwendubbelvier (roeien) zich geplaatst voor de finale. Wie denkt dat zij alleen sporters zijn, heeft het mis. Een groot deel van de sporters is ook ondernemer. Daarom de ondernemerslessen van topsporters op een rij.

Lotte Grimberg 8 augustus 2016

Schippers EK Nederland Olympischespelenrio2016

1. Pieter van den Hoogenband adviseert met zijn gelijknamige bedrijf over leiderschap, presteren en voeding.

De les van Pieter: Zorg dat je lekker in je vel zit

“Bij vitaliteit denken we vaak aan sporten en fruit eten”, licht Van den Hoogenband toe. “Maar vitaliteit op de werkvloer gaat veel verder dan dat. Het gaat om de juiste houding als je achter een bureau zit, het gaat om stress, maar ook over goed slapen. Een werkgever speelt daarbij een belangrijke rol. Werknemers die lekkerder in hun vel zitten, hebben meer plezier in hun werk, presteren beter en zijn langer inzetbaar. Kortom: ze zijn duurzaam inzetbaar. Werkgevers die hiervoor openstaan, zijn succesvollere ondernemers.”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

2. Erben Wennemars reist met zijn gelijknamige bedrijf het hele land door als spreker.

De les van Erben: Wil je iets bereiken? Ga er dan de volle 100% voor

“Per training ging ik vier keer één minuut knijtersteil omhoog. En als ik dan de laatste keer boven kwam, stortte ik mezelf ter aarde en lag ik in het gras te janken om mijn moeder. Of ik dat leuk vond? Nee, ik vond er geen reet aan. Waarom ik het toch deed? Omdat ik wist waarvoor ik het deed. Namelijk Olympisch Kampioen op de 1000 meter worden."

3. Dafne Schippers is met haar bedrijf Flying Dutch Woman vooral druk met reclamecampagnes.

De les van haar coach Bart Bennema: Business kent geen smoesjes “Soms is ze moe op een training en dan begrijp ik best waarom", zegt Bennema. "Maar het is business. Zo simpel is het. Daar kan ik niet omheen. Ik kan daar wat van vinden, maar zij is nu een zakenvrouw. Nee, ik moet zeggen: ze moet meer een zakenvrouw zijn dan ze was. En ik moet daar zo goed mogelijk mee omgaan met haar en dat lukt redelijk. Dat betekent soms schuiven met trainingen, soms vooruitplannen en tactisch denken. Maar uiteindelijk mag het nooit een excuus zijn op de baan.”

4. Kim Lammers is met haar gelijknamige bedrijf actief als spreker op verschillende events.

De les van Kim: Doe je niks, dan heb je geen werk"Het gaat om doorzetten, jezelf continu verbeteren, verbinding met je teamgenoten en elkaar inspireren. Hoe doet de concurrentie het? En hoe kunnen we die voorblijven?" (...) "Olympisch kampioen worden is life changing. Tegelijkertijd werd ik daags na de finale wakker en dacht ik: ‘Is dit het nou?’ Maar ik realiseerde me al snel dat ik in die dertien jaar zó veel geleerd heb. Ik ben gegroeid als mens, ik heb leren omgaan met tegenslag en ik ben mezelf gaan accepteren." (...) "Als er in de sport iets niet goed gaat, dan vinden we daar met zijn allen wat van. Bij ondernemen ligt dat anders. Dan zeggen anderen niet wat je moet doen. De intrinsieke motivatie moet er zijn. En dan in beweging komen. Dat is heel belangrijk voor ondernemers. Als je niets doet, komen er ook geen opdrachten binnen."

5. Mark Tuitert is directeur van iSkate. Met iSkate ondersteunt hij schaatsers bij hun gehele loopbaan.

De les van Mark: Help een ZZP'er eens een handje"Ik heb heel veel respect voor ZZP'ers: mensen die het allemaal alleen moeten doen. Als schaatser voelde ik me ook zo. Niemand kwam me aan m'n handje vasthouden, ik moest het uiteindelijk zélf doen."