Nieuws Marketing

Online trainingen om toeristen wegwijs te maken

Om toeristen zo goed mogelijk wegwijs te maken in de regio Nijmegen, is er nu een online training voor receptionistes, maar ook voor taxichauffeurs. In een half uurtje zijn ze kenners van de regio, meldt De Gelderlander.

| Foto: Theo Peeters 25 april 2016

Toerisme Cursus

Hoe benader je een Schotse hooglander? Hoe is de Vierdaagse ontstaan? Wat is de relatie tussen het kasteel van Wijchen en het huis van Oranje? En wist je dat de 48 soldaten die omkwamen bij de bevrijding van Nijmegen op stadsbrug De Oversteek iedere dag herdacht worden?

Deze triviale kennis, functionele weetjes en fun facts leert de Cursus Regioambassadeur op de website regioambassadeur.nl. In een poging de gastvrijheid in de regio Nijmegen te verbeteren, heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) een online leerplatform gemaakt. Hierop verkrijgen receptionisten in uiteenlopende toeristenbranches, maar ook bijvoorbeeld taxichauffeurs, de nodige informatie om toeristen zo goed mogelijk wegwijs te maken in de regio. De trainingen duren ongeveer een half uur. Wie een training afrondt mag zich regioambassadeur noemen en ontvangt een certificaat.

Arnhem en VeluweVoordat het Nijmeegse platform werd opgericht, werd de methode in Gelderland al toegepast in de regio Arnhem en op de Veluwe (start eind 2014). Exacte cijfers over Nijmegen zijn niet voorhanden, maar de drie gebieden (Nijmegen, Veluwe en Arnhem) leverden zevenhonderd cursisten, die 2.100 trainingen volgden.

Op de planning staat een verdere uitbreiding van het aantal trainingen in de regio Nijmegen. Op dit moment zijn er zeven trainingen (basiskennis, musea & attracties, vervoer, overnachten, actief de natuur in, rivieren en natuur en honderd jaar Vierdaagse), maar het RBT KAN is hard bezig dit aantal op te schroeven.

Erwin AkkermanErwin Akkerman is de belangrijkste samensteller van de Cursus Regioambassadeur Nijmegen. De afgelopen tijd praatte de projectmanager voortdurend met toeristisch verwante bedrijven en instanties in de regio. Akkerman benadrukt de grensoverstijgende samenwerking van de platforms. "Een toerist denkt niet in grenzen. Daarom is het van belang dat een hotelreceptioniste in Nijmegen ook wat weet van het Openluchtmuseum in Arnhem."

Via het laagdrempelige platform (deelname is gratis) hoopt hij de Nijmeegse toeristenbranche een grote 'gastvrijheidsboost' te geven. Hij benadrukt dat het echt bedoeld is om mensen in de toeristenbranche meer achtergrondkennis te geven."