Nieuws Marketing

Ontvoerders hobbel-eland bij Ikea Zwolle te slim voor camera's

Een goede voorbereiding en een kleine dosis geluk: dat hadden de jongens van Oudejaarsvereniging De Oliebol uit Vledder nodig om de reuzeneland bij Ikea in Zwolle weg te nemen. Daarmee waren ze strenge beveiliging op Hessenpoort te slim af.

Van onze redactie 5 januari 2016

Hobbelpaard Ikea Frans Paalman

Vier nachten hebben ze staan posten voor ze in de nacht van zondag op maandag 28 december hun slag sloegen. "We hadden al snel door dat er één beveiligingsbusje rondreed die een rondje maakte over de Hessenpoort en dan weer richting het centrum reed. Na een tijdje kwam hij dan weer terug", vertelt Oliebol-voorzitter Martin Rozeboom. "Ik stond te posten bij het Van der Valk-hotel. Toen de beveiliger na zijn ronde terugreed richting het centrum, gaf ik om twee uur 's nachts het sein voor de demontageploeg." Per fietsHet grootste deel van het team kwam met de fiets. Rozenboom: "Voor hetzelfde geld hadden we zo uitgaanspubliek uit Nieuwleusen kunnen zijn." Na drie kwartier sleutelen - en drie keer wegduiken voor de beveiliging - was de klus geklaard en werd de eland afgedekt op een trailer gezet achter de enige auto die bij het complot betrokken was. Alle camera's namen ze voor lief. "Dat was wel een gok".I-WatchEn een gok was het zeker, want de Hessenpoort is uitgerust met een hypermodern camerasysteem dat automatisch aanslaat op verdachte bewegingen en dat 's nachts ook wordt gemonitord. Prijskaartje: 871.000 euro. Of de wagen gezien is door de mensen achter het beeldscherm, laat Ronald Memelink van I-Watch, die het camerasysteem beheert in het midden. Feit is wel dat Ikea geen aangifte deed, waardoor de beelden niet achteraf zijn teruggekeken.SecuritasSecuritas, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de beveiligingsrondes, laat weten dat het een zaak van de werknemer is welke ronde hij maakt. Dat de jongens van De Oliebol toch een patroon konden ontdekken, houdt hij op 'toeval'. IkeaOok Ikea ziet geen reden om de beveiliging aan te scherpen. Volgens winkelmanager Sandra Schouten zijn alle wezenlijke onderdelen van de winkel wel goed beveiligd.De Oliebol broedt intussen alweer op de volgende stunt.

Lees ook: Gestolen 'hobbel-eland' Ikea Zwolle duikt weer opLees ook: Ikea Zwolle looft beloning uit voor tip gestolen 'hobbel-eland'

Foto: Frans Paalman