Nieuws Marketing

Nachtelijke speeltijden Oranje Leeuwinnen funest voor reclames en acties bedrijven

Nauwelijks Oranjegekleurde commercials en initiatieven vanuit winkeliers. Sparen voor typische Oranjegadgets is al helemaal een kansloze exercitie. Doordat de voetbalsters hun WK-wedstrijden midden in de nacht spelen, blijft reclame rond het WK vrouwenvoetbal tot nog toe beperkt tot slechts een enkel tv-spotje of post op social media. Hoe kan dat?

Nu.nl/Redactie 8 augustus 2023

Oranje leeuwinnen commercial reclame WK voetbal

Foto: ANP

De verwachting is wel dat de Oranjekoorts zal toenemen, vooral als Nederland aanstaande vrijdag de kwartfinale tegen Spanje wint. Want ondanks de ongunstige tijdstippen van de wedstrijden kijken toch honderdduizenden Nederlanders naar de wedstrijden op televisie. In de nacht van zaterdag op zondag zagen ruim 660.000 mensen de achtste finale tegen Zuid-Afrika. De groepswedstrijd tegen de VS trok nog 400.000 kijkers.

Het leidt er alleen nog niet toe dat bedrijven meer reclamezendtijd rondom de naderende kwartfinale inkopen, merkt Stichting Etherreclame (Ster) bij NU.nl. Deze wedstrijd wordt vrijdag om 3.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op televisie. De Ster verwacht dat de interesse toeneemt als de voetbalsters de halve finale of finale halen. Die wedstrijden worden gespeeld als het in Nederland dag is.

Lees ook: Hoe jouw marketingafdeling de wereld kan redden

Alleen ING commercial op televisie

Tv-marketingorganisatie Screenforce onderschrijft het beeld dat Ster schetst. Directeur Michel van der Voort voegt eraan toe dat 'inhaken op een WK of EK veel voorbereidingstijd kost' en dat 'adverteerders dat op zo'n korte termijn nog lastig kunnen realiseren'.

De KNVB denkt dat bedrijven de komende dagen wel meer op de Oranjekoorts gaan inspelen, maar dan vooral via sociale media. Juist omdat er geen tijd meer is voor een televisiereclame en de doelgroep online ook goed bereikt kan worden, zegt KNVB-manager partnerships Dennis Hogenboom. Onder meer ING, Albert Heijn en KPN hebben reclames rondom de voetbalsters. Van deze bedrijven heeft volgens Hogenboom alleen ING nadrukkelijk commercials op televisie.

Lees ook: Hoe twee ondernemers groeien in de wereld van sport en entertainment

Bedrijven als Albert Heijn willen direct resultaat

Sportmarketeer Rowin Bouwmeester duidt deze benadering in hetAD als een voorzichtige strategie. Hij zegt dat bedrijven zoals Albert Heijn, die groot willen uitpakken, direct meetbare resultaten willen zien. ,,Maar je wil ook niet de plank misslaan. Dat je groots uitpakt, maar het hele WK niets doet en je met allemaal gadgets blijft zitten.” De keuze voor een online campagne en ondersteuning van evenementen noemt de sportmarketeer ‘veilig’.

Volgens sportmarketeer Frank van den Wall Bake is het verschil in aanpak afhankelijk van het doel van de campagne. ,,ING doet het meer vanuit maatschappelijk oogpunt en voor het imago. Terwijl een bedrijf als Albert Heijn gelijk op de winkelvloer wil scoren."

Lees ook: Hoe je een goed gevoel bij je merk creëert

Oranjekoorts bij winkeliers bij halen kwartfinale

Ook in de winkelstraat is nog nauwelijks te zien dat er een WK voetbal bezig is. Volgens winkeliersvereniging INretail is dit te wijten aan de ongunstige speeltijden. ,,Het is wel in lijn met het afgelopen WK voor mannen, want toen was er ook al minder aandacht vanuit winkeliers", zegt Jeroen van Dijken, directeur belangen en beleid.

Ook INretail verwacht dat winkeliers wel meegaan in de Oranjekoorts als de voetbalsters bij de laatste vier komen. Winkels komen dan met aanbiedingen voor bijvoorbeeld televisies en oranje hebbedingetjes, verwacht Van Dijken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws