Nieuws Marketing

Oudste winkelcentrum van Zwijndrecht viert feest

Terwijl de ene na de andere winkel omvalt, vieren de winkeliers van het Zwijndrechtse winkelcentrum De Passage gewoon feest. Hun centrum bestaat 60 jaar en er staat geen enkele winkel leeg. Dit bericht het AD dinsdag.

Peter Koster | Foto: Richard van Hoek 8 maart 2016

Winkelcentrum Leegstand 60

Het oudste winkelcentrum van Zwijndrecht dankt zijn bestaan aan de watersnood. Toen de winkels aan de Ringdijk moesten worden gesloopt voor de dijkversterking had Zwijndrecht behoefte aan een nieuw centrum. Het werd meteen hypermodern, memoreerde burgemeester Dominic Schrijer tijdens het jubileumfeestje in het Trismuseum van Ad van Wingerden, de grootste eigenaar van het centrum.

De Passage werd meteen autovrij gemaakt. Dat is het centrum nog altijd, al prijzen de eigenaren zich gelukkig dat ze pal naast de deur wel een gratis parkeerterrein hebben liggen.

SaamhorigheidDat het winkelcentrum anno 2016 nog steeds geen leegstand kent, is bijzonder, realiseren ze zich. "Dat komt doordat we hier goede speciaalzaken hebben zitten", meent eigenaar Johan de Rooij van banketbakkerij Kapinga, een van de namen van het eerste uur.

Maar er is nog een oorzaak, meent Jannie Dooms van tabakszaak Boulogne, een andere naam die al in 1966 op de gevels verscheen: de enorme saamhorigheid onder de winkeliers. Als er hier een zaak leegkomt, wachten ze niet tot een makelaar erin slaagt een nieuwe huurder te vinden: "Wij gebruiken ons eigen netwerk. Met elkaar zoeken we naar nieuwe huurders. Aan leegstand hebben we niets."

UitbreidingenOndertussen prijst eigenaar Van Wingerden zich gelukkig dat de gemeente tegenwoordig meewerkt met zijn plannen om het centrum een nieuw aanzien te geven met uitbreidingen, zowel aan de kant van de Koninginneweg als aan de kant van de Aldi. Hij strijdt al 10 jaar voor die opknapbeurt.

Anno 2016 ziet de gemeente daar inderdaad brood in. Schrijer zei gisteren er zelfs blij mee te zijn. Het plan past bij de nieuwbouw op het Koningskerkterrein en bij de sloop van de flatjes aan de andere kant van De Passage. "Als de Koninginneweg dan ook nog is opgeknapt, hebben we er een mooi stukje Zwijndrecht bij", aldus Schrijer.

Van Wingerden heeft voor het eerste deel van zijn plannen de goedkeuring van de welstandscommissie al binnen en hoopt binnen een paar jaar te bouwen. In afwachting daarvan legt hij nog wel een wens neer bij de gemeente: "De bestrating zou wel eens mogen worden opgeknapt."