Nieuws Marketing

Over 20 jaar heel gewoon: een ijsje met insectendip

Een ijsje gemaakt van gemalen insecten met een dip van geroosterde krekels. De liefhebber kon er zaterdag voor terecht in Wageningen, waar dit experimentele product gratis was te proeven bij de ijskraam van Antonio Mulder. Dat schrijft De Gelderlander.

Arnold Winkel | Foto: Herman Stöver 1 augustus 2016

Insectenijs

Een gratis insectenijsje? Nee, ik ben nogal eenkennig", zegt een vrouw terwijl ze met een vies gezicht over haar buik wrijft en verder loopt. Veel anderen zijn deze zaterdagmiddag wat ruimer van opvatting en lopen naar de ijskraam van Antonio Mulder op de Wageningse Markt. Het loopt geen storm, maar af en toe staat er toch een groepje nieuwsgierigen bij de wagen te wachten. Yannick van Gelder wijst het publiek op de mogelijkheid om een insectenijsje te proeven. "Ik denk toch dat meer dan de helft van de mensen die ik het vraag, een ijsje gaan proeven. Het valt zeker niet tegen."

InsectenVan Gelder is samen met Joar Nilssen en Rens Stokman op het idee gekomen om insectenijs te maken. De drie studenten voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit hebben vier maanden geleden Tinyfoods.nl opgericht en willen de consumptie van insecten bevorderen. "Productie van insecten is veel effectiever dan van pluimvee of runderen. Daarnaast produceren insecten 100 keer minder broeikasgassen dan vee, is voor 1 kilo insecten 100 keer minder water nodig en 14keer minder landbouwgrond."

En lekker, blijkt zaterdag. Eerder hebben de drie studenten al vele andere bewerkingen van insecten gemaakt. "Bitterballen, kroketten, hamburgers, smoothies, brood en pannenkoeken. Vooral de bitterballen deden het goed. Maar omdat we zo veel mogelijk mensen kennis willen laten maken met het eten van insecten, dachten we dat een insectenijsje ook wel een goed idee zou kunnen zijn."

AardappelijsDe jongens zochten daarom contact met Antonio Mulder. In het verleden heeft die wel vaker bijzondere ijsjes gemaakt. Vorig jaar was dat aardappelijs en een jaar eerder wietijs. "Ik vond het een leuk idee om een insectenijsje te maken", zegt Mulder. Hij nam contact op met het IJscentrum en kwam tot een eenvoudig recept: een normale melkmix die in de ijsmachine wordt gemengd met farigatosaus (een soort caramelsaus) en gemalen krekels. "We hebben gekozen voor gemalen krekels, omdat ik denk dat het nu nog het beste is om ze onherkenbaar in het ijs te hebben. Want we willen zoveel mogelijk mensen laten proeven, dan moet het er een beetje gewoon uitzien. Het is net als met frikadellen. Die vind ook bijna iedereen lekker, maar je ziet niet wat erin zit." Voor de echte liefhebbers heeft Mulder wel een dip van geroosterde krekels.

De mannen van Tinyfoods.nl zijn tevreden met de reacties. "Ik vind het mooi dat Wageningen zo open staat voor dit soort dingen", meent Nilssen. "En iedereen die heeft geproefd, vond het lekker", heeft Stokman gezien. Een vervolg van het insectenijs is volgens Mulder nog niet te verwachten. "Nu nog niet. Maar over een jaar of twintig is het misschien heel gewoon."

CrowdfundingDe studenten richten zich nu op de introductiedagen van Wageningen Universiteit over ruim twee weken. "Dan moeten we 2.000 eerstejaars kennis laten maken met insecten. Ik denk dat het bitterballen worden", vertelt Van Gelder. Daarna willen ze hun bedrijf verder uitbouwen. "In september starten we een crowdfundingactie. Want we moeten nog heel wat onderzoek doen. Uiteindelijk willen we de hele productie zelf doen. Van het kweken van de insecten tot het maken van de bitterballen en andere etenswaren."

Smaakt er niet naar

Kahren van Eer: "Het smaakt niet naar krekels. Ik heb wel eerder krekels gegeten en dat beviel me goed. Als het in de winkel zou liggen, zou ik het kopen. Ik heb niks tegen het eten van insecten. Dus toen ik las dat het hier gratis was, ben ik even langsgekomen."

Prima... zonder die dip

Berend Sachteleden: "Prima, dit is lekker. Nee, ik heb er geen dip met geroosterde krekels bij genomen. Dat vind ik toch iets te ver gaan. Het ijs smaakt eigenlijk helemaal niet naar insecten. Het is gewoon een heel lekker ijsje."

Ik geef er een 7 voor

Astrid Bon: "Ik vind het best lekker trouwens. Ik geef er een 7 voor. Van de krekels merk je niets, behalve dan dat ik ze als dip erop heb gedaan. Ik denk wel dat het insectenijs beter verkoopt als je de krekels er niet bij doet."

Gerelateerde artikelen:

'Wij zijn geen ijsverkopers, maar ijsbereiders'

De toppers en floppers van Twentse ijsbereiders