Nieuws Marketing

Peijnenburg speelt in op behoefte aan gezond en lekker

De trend is verantwoord én lekker. Koekfabrikant Peijnenburg uit Geldrop speelt hier op in met een hele reeks gezondere merken. Peijnenburg Zero is inmiddels een van de best verkochte koeken van het bedrijf, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Irene Stad | Foto: Jurriaan Balke / Foto Meulenhof / ANP 28 oktober 2016

Ontbijtkoek 1065

Nakd, Trek, Urban Fruit en Bear. Het zijn enkele van de nieuwe merken waarmee Koninklijke Peijnenburg zich wil onderscheiden. Daarnaast zijn er nieuwe smaken ontbijtkoek zoals glutenvrij, 100% honing, spelt en haver. De koekfabrikant speelt hiermee in op de behoefte van consumenten aan gezonde snacks.

Kunnen we stellen dat Peijnenburg een gezonde weg is ingeslagen? Volgens algemeen directeur Rene Groen ligt het iets genuanceerder. "Ik wil niet zeggen dat Peijnenburg op de gezonde toer is. Onze strategie is voor iedereen een relevant product aanbieden. Sinds 2010 is er een trend ontstaan om minder suiker te eten. Daarin willen we de consument tegemoetkomen. Dat betekent niet dat het ten koste gaat van de huidige producten en de minder gezonde koeken. Zo hebben we recentelijk ook een chocolade- en notenkoek en mini's op de markt gebracht. De trend is en en, verantwoord én lekker. Het moet geen straf zijn om gezond te eten. Dat resulteerde onder andere in Peijnenburg Zero, een koek zonder suiker met de smaak van de normale ontbijtkoek."

TussendoortjesDe snacks Nakd, Trek, Urban Fruit en Bear zijn afkomstig van de Engelse bedrijven Natural Balance Foods en Urban Fresh Foods. Sinds mei liggen de gezonde tussendoortjes in de Nederlandse supermarkten, onder het motto 'happy & healthy'. Het doel is zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ingrediënten blijven, met zo min mogelijk productiestappen.

Groen laat een Nakd-reep zien die voor 49 procent uit dadels en voor 51 procent uit cashewnoten bestaat. "Verder wordt er niets aan toegevoegd. Daarnaast worden de ingrediënten nauwelijks verwarmd, alleen gemalen en in een vormpje geperst", legt brand manager Pleuni van Kessel uit.

Ook voor de nieuwe koeken gebruikt het bedrijf ingrediënten van natuurlijke oorsprong. "Voor Peijnenburg Zero wilden we suiker vervangen, maar wel met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Dat is lastig, want suiker is niet alleen van invloed op de smaak van de koek, ook op de structuur en hoe smeuïg de ontbijtkoek is. We hebben er niet voor niets vier jaar over gedaan om tot dit product te komen. Uiteindelijk hebben we suiker vervangen door xylitol, gewonnen uit onder andere berkenhout."

Zeer succesvolHoewel de nieuwe koekvarianten en snacks slechts een aantal maanden op de markt zijn, noemt Groen de uitbreiding van het productportfolio zeer succesvol. "Vooral de Zero slaat aan", zegt collega Van Kessel. "Onze voorspelling voor eind 2017 hadden we na drie maanden al gehaald. Ook retailers zijn er blij mee. Het is op de gewone ontbijtkoek na ons meest verkochte product."

Volgens Groen overtreft de introductie de verwachtingen, al heeft de algemeen directeur er wel een verklaring voor. "Natuurlijk hebben we producten die het minder goed doen, maar door onze manier van testen weten we snel waar we aan toe zijn. In plaats van uitgebreid marktonderzoek te doen, zetten wij nieuwe producten op kleine schaal in het schap naast andere koeken. Dan kun je pas echt de behoefte en het gedrag van mensen meten. Als het product zich heeft bewezen, kun je opschalen."

Peijnenburg telt ongeveer 300 medewerkers, inclusief de productiemedewerkers in Geldrop, Enkhuizen en op de productielocatie in het Friese Sintjohannesga. Volgens de directeur wil het 133 jaar oude bedrijf nog steeds groeien in omzet, maar niet per se in overhead. "We houden van korte, snelle lijntjes. We zijn groot genoeg om professioneel te zijn en klein genoeg om lekker te kunnen ondernemen. Groeien in mensen betekent dat je meer structuur moet aanbrengen en juist de vrijheid die we nu hebben maakt dat we snel kunnen innoveren." Oog hebben voor verandering en in gesprek blijven met consumenten noemt Groen als belangrijkste strategieën voor de langere termijn. "Over tien jaar is er nog steeds een rol weggelegd voor de klassieke ontbijtkoek, wellicht in andere verpakkingen en meerdere smaken", schetst hij het toekomstbeeld.

Met Peijnenburg de grens over ziet hij in ieder geval niet zitten. "Een plak ontbijtkoek bij de koffie is een echte Nederlandse traditie. Bovendien moet je je energie en aandacht richten op dat waar je het beste in bent. Als je dat moet verdelen over meerdere landen gaat het versnipperen."