Blog Marketing

Toekomstbeeld Petra Lubbers: 'Winkeliers worden afhaalchinezen'

Wie kent niet de gevleugelde term 'Sambal bij'? Chinezen veroverden Nederland met talloze restaurants met vaak een afhaalbalie. Petra Lubbers stelt in haar blog dat ze de toekomst van winkels ook zo ziet.

Petra Lubbers 2 februari 2021

Retail afhaal winkelier online chinees 1

Foto: ANP/Remko de Waal.

We steunen massaal lokale ondernemers. Met campagnes, met brieven naar ministers en door bewust onze online bestellingen ook bij hen te doen. Je zou verwachten dat ondernemers staan te juichen bij al deze aandacht en orders, maar tot mijn verbazing lees ik berichten in het nieuws over klagende winkeliers die zichzelf met afkeer nu een distributiebedrijf noemen. Voor sommigen is het wellicht wennen aan deze nieuwe realiteit?

Is het andersoortig werk dan in de winkel staan en mensen persoonlijk adviseren?

Veel winkeliers hebben afgelopen jaar sterk ingezet op hun online aanwezigheid. Soms met een eigen webomgeving, een andere keer hebben ze zich aangesloten bij een bestaand verkoopplatform. Veelal geboren uit noodzaak om toch iets van omzet te kunnen genereren in deze tijd. Gelukkig zien we hier positieve resultaten. Is het andersoortig werk dan in de winkel staan en mensen persoonlijk adviseren? Jazeker! Dat is ook de reden dat verschillende winkeliers hun beklag doen: ‘Ik heb er niet voor gekozen alleen maar dozen te schuiven en dat is nu het enige wat ik de hele dag doe’.

Het zal nog even duren, maar er komt een moment dat de winkels weer open gaan. Dat consumenten weer komen snuffelen. Een praatje komen maken en op basis van persoonlijk advies een keer een ander product kopen. Maar, het wordt niet meer zoals het was. Het winkelen van toen is echt verleden tijd.

Toekomstbeeld

Het toekomstbeeld dat ik voor mij zie, doet mij denken aan de afhaalchinees van vroeger. Een deel van het etablissement ingericht als restaurant waar klanten worden bediend en een keer een ander gerecht proberen. Een ander, vrij substantieel deel van het pand, is ingericht voor de afhalers. Klanten die precies weten wat ze willen, die kiezen voor snelheid en gemak. Even op hun beurt wachten om de bestelling mee naar huis te kunnen nemen.

Lees ook: Hoe deze retailers-in-nood een luisterend oor vonden bij Máxima

Ik denk dat de winkelinrichting van vele ondernemers zo gaat veranderen. Met een apart deel voor online bestelling en het vertrouwde deel met mooi uitgestalde producten en ondernemers die met liefde voor hun winkel de beste producten aanprijzen. Wellicht door de looproutes naar het afhaalloket door de winkel te laten lopen om de consument te verleiden tot extra verkoop. Raad ik ze zeker aan.

Is het erg dat het vak verandert?

Is het erg dat vet vak verandert? Misschien. Voor sommigen. Toch zou ik nu de kans pakken en meebewegen op deze nieuwe dynamiek tussen online en offline kopen. Tenslotte is die afhaalchinees niet alleen een enorm succes geweest, het heeft het ook de basis gelegd voor de afhaal- en thuisbreng horeca zoals we die nu kennen. Het zal voor velen lastig zijn hun bedrijf en werk hierop in te richten. Maar ook leuk! Zo blijf je als winkelier jezelf en je bedrijf telkens opnieuw uitvinden en word je toekomstbestendig. Wie weet horen we in het ‘nieuwe normaal’ wel veelvuldig ‘Spaarpunten bij’?

Petra Lubbers

Managing Director Tom Orrow

Petra Lubbers heeft bijna twintig jaar ervaring in media, advertising en e-commerce is managing director en partner bij Tom Orrow, specialist in online platformen. Sinds 2019 is Lubbers lid van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.