Nieuws Marketing
Pokemon GO gouden kans voor ondernemers
Pokemon GO, een app waarmee je op straat virtuele wezens kunt vangen en trainen, verovert Nederland. Zo speel je als bedrijf handig in op de hype.

%VIDEOWIDGET%
Wil je als ondernemer een slaatje uit de rage slaan? Dan doe je er goed aan om de (gratis) app te downloaden en te checken of er PokeStops of PokeGyms (waar Pokemons kunnen vechten) in je buurt zitten. Zeker als je een zaak hebt die aansluit op de jonge doelgroep. Of misschien is je eigen winkel wel een PokeStop. Weet je meteen waarom al die gamende jongeren ineens voor je deur staan.
In Pokemon GO kun je virtuele schepsels uit de gelijknamige animatieserie vangen, trainen en met elkaar laten vechten. Voor het vangen van de Pokemon moet je de straat op. De game werkt met augmented reality; je smartphone projecteert de wezens in de 'echte wereld'. De Pokemon zijn te vinden op zogeheten PokeStops op pleinen, bij monumenten, politiebureaus, of bedrijven.
De nieuwe smartphonegame is officieel nog niet beschikbaar in Nederland, maar wordt via een omweg toch al massaal gedownload. Sinds afgelopen woensdag hebben ruim 200.000 gebruikers de app geinstalleerd, zo meldt 1Vandaag. In Amerika is de game al vaker gedownload dan de populaire datingapp Tinder.
(Lees door na de foto)
Hieronder 6 tips om geld te verdienen aan het legertje Pokemonjagers.
1. Verzin een actieEen krijtbord voor je horecazaak met 10 procent korting op vertoon van een gevangen Pokemon doet wonderen. Of hang simpelweg een Pokemon knuffel in je etalage. Gamers zullen eerder geneigd zijn bij je zaak binnen te stappen!
2. Verkoop Pokemon-gadgetsHeb je een ijssalon? Speel in op de hype met speciale Pokemon-ijsjes. Of wanneer je een telefoonzaak runt: gooi mobiele batterypacks in de aanbieding voor gamers die nog maar één streepje batterij over hebben. En na uren struinen op zoek naar Pikachu of Pidgey kan de gamer wel een oppepper gebruiken. Wat te denken van een koelkast met energiedrankjes voor de moegestreden Pokemonjager?
3. Pimp je PokeStopNee, het is niet mogelijk om van je zaak tegen betaling een PokeStop te maken. Wel kun je er voor zorgen dat de PokeStop in je buurt extra aantrekkelijk wordt. Daarvoor activeer je in de Pokemon App (tegen betaling) de 'Lure Module', die ervoor zorgt dat er gedurende een half uur meer Pokemons naar je PokeStop komen. Gebruikers van de game kunnen zien dat je de PokeStop gepimpt hebt. Kondig van te voren op je Facebookpagina aan dat je de Lure module gaat inzetten en laat die gamers maar komen!
4. Houd een Pokemon speurtochtKen jij als Pokemon Go-addict dé Pokemon hotspots in bijvoorbeeld Amsterdam? Verhuur jezelf als gids en houd een speurtocht voor toeristen. Het is voor groepjes Pokemon GO minnende Amerikanen of Japanners de ultieme manier om de stad te verkennen. Nog een optie: Pokemon toers op bijzondere locaties. Denk aan een middagje Pokemons vangen in de dierentuin of in een attractiepark. Het eerste Pokemon event in de Efteling staat overigens al gepland.
5. Maak van een PokeStop je werkplekBen je trotse bezitter van een ijskar, foodtruck of straatverkoper? Ga posten op een PokeStop of stal je handel uit bij de PokeGym! Als je toch al mikt op plekken waar veel publiek langskomt, kun je net zo goed op dat ene plein met PokeStop gaan staan. Wandel is handel.
6. Bedenk een leuke inhakerEen ludieke social media campagne rond Pokemon is zo gemaakt. Andere bedrijven gingen je al voor. Zie bijvoorbeeld deze acties van PostNL en New York Pizza in Roosendaal. Even Photoshoppen en klaar is kees!
Oproep: Zie jij business in Pokemon GO? Vul de poll in op de homepage
Gerelateerde artikelen:Pokemon GO: Hier wordt het geld verdiendMet Pokemon GO voorkom je bedrijfsinbraken
Pokemon GO: Wat is dat eigenlijk?Voor wie helemaal van niets weet: Pokémon werd 21 jaar geleden bedacht in Japan, zo bericht het AD. Kort gezegd gaat het er om fictieve wezentjes te vangen en te trainen. Via de spelcomputer werd het een wereldwijd succes en als kaartspel werd het zo'n rage dat ruilende scholieren met elkaar op de vuist gingen.
Maar zoals zo vaak met rages: het waaide over. Dood en begraven was Pokemon tot voor kort, net zoals het bedrijf dat erachter zit, Nintendo. Maar met de smartphone-versie van Pokemon (Pokemon GO) maken zowel de fictieve wezentjes als het bedrijf een ongekende comeback. Ter illustratie: het aandeel Nintendo vloog 25 procent omhoog op de beurs in Tokio. Dat is het maximum waarmee een aandeel mag stijgen in één dag.
In feite komt dat allemaal door één echt leuke gimmick van Pokemon GO: de fictieve wezentjes, poppetjes, monstertjes, demoontjes of hoe je ze ook noemt, kun je nu in het echt zien. Via de app op je telefoon zie je op de kaart wáár in jouw eigen omgeving de Pokemon uithangen. Loop daar naartoe, richt je telefoon erop, zie het wezentje via de camera in de echte wereld rondhangen en vang 'm met een handbeweging. In het plantsoen, op je bureau, achter de auto, waar dan ook. Augmented reality heet de techniek. Animaties op de echte wereld projecteren.
Sinds de lancering vorige week in Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika neemt het spel vormen aan van een gigantische rage. De servers liepen meteen vast en lancering van Pokemon GO in Europa en Azië moest worden uitgesteld. Wie niet kon wachten heeft het via omwegen natuurlijk al lang te pakken. Die mensen zie je nu al op straat ronddolen op zoek naar Pokemon-wezentjes. Dus of álle wilde verhalen kloppen over verkeersongelukken en andere drama's omdat gamers alleen maar op hun telefoon kijken, zullen we snel zien. Tal van politiekorpsen waarschuwen er (net als het spel zelf) inmiddels al voor: blijf om je heen kijken!