Marketing

Q42: Adidas, Philips en vette startups in de markt zetten

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

"Ik ben een keiharde nerd," stelt Kars Veling, eigenaar van Q42 met vestigingen in Den Haag, Amsterdam en sinds twee jaar in Silicon Valley in Californië. Op zijn tiende begon hij te programmeren, op zijn vijftiende verkocht hij zijn eerste software ('Ik verveelde me dood op het vwo') en na zijn universitaire studie bedrijfskundige informatica begon hij in 2000 zijn internetbedrijf met als voornaamste slogan a happy place for nerds.

Nu heeft hij 65 medewerkers, die zich bezighouden met het bouwen van websites en apps en met het ontwikkelen van toepassingen voor the Internet of Things. "Groot worden was nooit de bedoeling", zegt hij in het vrolijk ingerichte kantoor aan de Haagse Waldorpstraat. "Ik wilde juist niet groeien. De eerste paar jaar dacht ik: ik ga een team maken van veertien goede engineers en met die gasten ga ik hele vette shit maken."

Maatschappelijke functieMaar zijn bedrijf groeide verder. "Ik ben een ondernemer die leuke dingen wil doen. Maar die leuke dingen moeten wel betekenis hebben, een maatschappelijke functie. En dan kom je niet weg met een klein team. Schaalgrootte moet je hebben. We werken hier voor klanten als Adidas en Philips, maar we willen ook vette startups in de markt zetten."

Lees verder onder de advertentie

Kars zucht als hij terugdenkt aan de periode waarin hij in plaats van met het geliefde programmeren vooral druk was met het personeelsbeleid. Met een vies gezicht: "Ik was ineens een manager geworden, bah." Lang duurde die periode niet, Kars nam een directeur aan, gooide Word van zijn laptop en ging verder met wat hij het allerleukste vond; de wereld veroveren.

Risicoanalyse"Amerika is toch een soort Legoland voor nerds. Daar gebeurt alles. Daar wil je bij zijn." Dus toen een van zijn meest getalenteerde medewerkers in 2013 het voornemen uitsprak naar Californië aan de Amerikaanse westkust te verhuizen, was na een goede risicoanalyse 'in 3 tellen het besluit genomen'. "Je kunt op zo'n moment niet weten of het gaat lukken, maar je weet wel dat je het echt wilt. En als het risico is te overzien, dan kijk je elkaar aan en daarna is het go, go, go." En het gaat goed. "We draaien daar break even.'' Maar het Amerikaanse kantoor - vlakbij dat van Google - is vooral een grote inspiratiebron voor het personeel in Den Haag en Amsterdam. "Dan gaan ze er een week zitten en leren ze zo ontzettend veel," stelt Kars. "Ze werken daar in een totaal andere wereld en groeien daarvan. Sterker, daar groeien we allemaal van."

Q42 werkte onder meer mee met de PostNL-app, de nieuwe website van 9292 en een prijswinnende site voor het Rijks Museum. q42.nl

Lees verder onder de advertentie

(Tekst gaat verder onder foto)

Tips van de exporteur

WieKars Veling (41)

Lees verder onder de advertentie

WatBouwer van softwareprogramma's

VanQ42

OverAmerika

Lees verder onder de advertentie

Zakendoen in de VS blijkt toch echt iets anders dan zakendoen in Nederland.

1. VoorbereidingNeem daarom de tijd om vertrouwd te raken met het ondernemersklimaat in Amerika, een land van regels. We klagen dat het hier erg is. Nou, in Amerika bestaat de formulierenhel nog. Een goede voorbereiding kan ergernis wegnemen, in elk geval voor een stukje. Oriënteer je op de site dutchbasecamp.org.

2. Niet klonenDe mentaliteit van personeel in Amerika is een heel andere dan wij hier kennen. Er bestaat in feite geen loyaliteit. Het is belangrijk dat je begrijpt dat de manier waarop je onderneming in Nederland is ingericht, niet 'gekloond' kan worden in Amerika.

Lees verder onder de advertentie

3. Laat toeval toeNatuurlijk maak je een mooi businessplan, maar houd je geest altijd open voor de prachtige en stimulerende werking van het toeval. Je wilt een markt of een doelgroep veroveren en door een gebeurtenis die je onmogelijk kunt voorzien, ga je een heel andere kant op. Beweeg mee met het toeval. Een ondernemer kan niet zonder.