Nieuws Marketing

Uitbaters schilderen café Giroroze

Een monumentaal café roze verven, mag dat? De gemeente Arnhem knijpt een oogje dicht bij de naderende Giro d'Italia, schrijft De Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Marc Pluim 25 april 2016

Giroroze Kroeg

Bij Café De Wacht in het stadshart van Arnhem staan toeristen dezer dagen soms in een rij om foto's te maken. De gevel is fel Giroroze. Dankzij de passie van een paar verfgrage stamgasten voor de Giro d'Italia. "Het idee is een jaar geleden aan de bar ontstaan, zegt Herman Roordink glunderend. Hij is een van de vier uitbaters van het café. "We zijn hier altijd al een kroeg geweest van wielerliefhebbers. We volgen alle koersen, ook de Tour de France."

VrolijkEen vergunning hebben ze bij de gemeente doelbewust niet aangevraagd. Dan krijg je allemaal gedoe, flapt Roordink eruit, een tikkeltje rebels. Kroegbazen en stamgasten kunnen zich niet voorstellen dat de gemeente moeilijk gaat doen. "Die kleur maakt iedereen die hier de straat binnenwandelt vrolijk", zegt Roordinks compagnon Mo Ganzefles.

Dat is niks te veel gezegd, blijkt bij navraag op het stadhuis. "Schitterend", reageert Gerrie Elfrink uitgelaten. Hij is wethouder van sport en heeft toevallig ook monumentaal erfgoed onder zijn hoede. De vergunningskwestie heeft even geen prioriteit. "We gaan dat over een paar weken nog eens bekijken", laat hij via zijn woordvoerder weten. "Tegen die tijd is de Giro voorbij." Later belt de ambtenaar terug om de procedure iets beter uit leggen, om misverstanden te voorkomen over meten met twee maten. "We komen ook pas na een paar weken langs als een monument plots paars is geverfd of in een andere kleur. We hebben het druk; er ligt nog veel ander werk te wachten."

Bij De Wacht nodigen ze de wethouder uit om een keer een biertje te komen drinken in Giro- sferen. "Gerrie kwam hier vroeger vaker langs."

Ral 4003Het monumentale café is onder handen genomen door de professionals Ruud van Embden en Willem de Schilder. "We hebben eerst alles schoongemaakt en de juiste kleur uitgezocht." Van Embden wijst breeduit grijzend op zijn vlinderdasje in Giroroze. "Ral 4003", doceert hij naam en kleurnummer. De schilders zouden het leuk vinden als het café Giroroze mag blijven. Maar plan B ligt stiekem al klaar. "Als bij overleg blijkt dat de gemeente het na de Giro toch liever anders wil, dan gaan we dat regelen. De oude crémekleur zit er zo weer op."