Blog Reclame

Expert Thijs van Dijk: waarom reclame maken er juist wél toe doet

'Onlangs las ik, met enige verbazing, het artikel van filosoof Gustaaf Haan in De Volkskrant. Reclame moet volgens hem verbannen worden: het is slecht en verdorven en zorgt ervoor dat we verslaafd raken aan spullen kopen. Volgens hem staat reclame aan de basis van al het kwaad in de wereld. ‘Beïnvloeding is soms zo opzichtig dat je het niet meer ziet’, zegt hij. Ik vind hier wat van, dus klom ik in de pen'. Thijs van Dijk, Head of Content & Creative bij AM Beyond.

Thijs van Dijk (AM Beyond) 24 augustus 2022

New york reclame marketing

Foto: Shutterstock (en ja, deze foto is in dit geval bewust onscherp).

Het artikel van filosoof Gustaaf Haan waar Thijs van Dijk op reageert: Verlos ons van reclame: het is goed voor de mens en gezonder voor de aarde

De goede kanten van reclame

Laat ik er geen doekjes om winden: dat reclame ‘the root is of all evil’ is natuurlijk pure onzin. Gustaaf schetst in zijn verhaal in de Volkskrant een nogal eenzijdig beeld. Er zitten namelijk ook veel goede kanten aan reclame. Zo zorgt het voor een positieve gedragsverandering, kijk maar naar de anti-rook campagnes die eraan bij hebben gedragen dat het aantal rokers in Nederland flink is gedaald (van 26 procent procent in 2015 naar 20 procent in 2021). En in de afgelopen jaren werken de campagnes van merken als Vivera, Beyond Meat en Garden Gourmet ook mee aan het verlagen van de vleesconsumptie onder de Nederlandse bevolking en is het aantal flexitariërs flink gegroeid (53 procent eet minimaal maandelijks vleesvervangers).

Mensen overtuigen van de waarde van je product of dienst is zo oud als de weg naar Rome. Het hoort bij commercie en is verankerd in het DNA van ons als mensen.

Consumenten zijn bij uitstek kuddedieren en hebben zichzelf een bepaald gedragspatroon aangeleerd waar zij zich comfortabel bij voelen en daar handelen ze dan ook naar. Met gerichte en slimme campagnes kan dit gedragspatroon positief beïnvloed worden en daar kan reclame juist een belangrijke rol in spelen. Ook met het oog op de toekomst en het redden van de planeet.

Reclame verbannen onmogelijk

Tegelijkertijd is reclame verbannen simpelweg onmogelijk. Mensen overtuigen van de waarde van je product of dienst is zo oud als de weg naar Rome. Het hoort bij commercie en is verankerd in het DNA van ons als mensen. Daarmee stoppen is teruggaan naar een wereld zonder keuze, een wereld met minder vrijheid en als gevolg daarvan uiteindelijk minder welvaart. En zeg nou zelf, daar zit niemand op te wachten.

Maar goed, minder én bewuster consumeren maakt ons wellicht wel dankbaarder voor wat we wél hebben en dat is ook wat waard. Op zoek gaan naar een nieuwe balans in de wereld lijkt mij daarom geen slecht idee, een beter milieu begint immers bij onszelf. We moeten alleen niet denken dat reclame verbannen de oplossing is, dat ligt naar mijn idee toch echt genuanceerder.

Gokreclame verbannen op straat gaat er niet voor zorgen dat er minder gegokt wordt, daarvoor moeten we toch echt het gokgedrag gaan aanpakken en gokkers veel bewuster maken van de gevolgen.

De oplossing: sturen op positieve gedragsverandering

De oplossing ligt in het creëren van meer bewustzijn en vervolgens sturen op een positieve gedragsverandering, waarbij de voordelen van deze verandering ook zichtbaar zijn. Gokreclame verbannen op straat gaat er niet voor zorgen dat er minder gegokt wordt, daarvoor moeten we toch echt het gokgedrag gaan aanpakken en gokkers veel bewuster maken van de gevolgen. Kwantumkorting (3 halen, 2 betalen) afschaffen zoals onlangs gebeurd is in het Verenigd Koninkrijk gaat er echt niet voor zorgen dat mensen minder fastfood eten. Vertel liever wat ongezond voedsel met je lichaam en geest doet en maak consumenten bewuster van de keuzes en de gevolgen daarvan,

Kortom: maak meer gebruik van de positieve kanten van reclame: het vergroten van ons bewustzijn en het bouwen van positieve merkassociaties gekoppeld aan onze behoeften. Dan volgt de positieve gedragsverandering vaak vanzelf, maar da's logisch.

Thijs van Dijk

Head of Content & Creative bij AM Beyond

Thijs van Dijk is werkzaam bij Abovo Maxlead, het grootste onafhankelijke marketing- en mediabureau van Nederland, als head of content & creative bij AM Beyond.

Hij heeft eerder voor verschillende mediabureaus en digitale bureaus gewerkt, voor diverse grote merken als G-Star Raw en Hunkemöller en had met Marketing Communication & More een succesvol eigen bedrijf. Thijs schreef eerder meerdere expertblogs voor De Ondernemer, als lid van de Raad van Advies.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws