De werkplaats van het familiebedrijf Kemperman aan de Kastanjelaan in Bergen op Zoom is een stoffige bende. Overal staan beelden opgesteld, voornamelijk gemaakt van natuursteen. Middenin de 140 vierkante meter grote loods -gelegen achter een garagedeur bij de benzinepomp- staat een grote caravan. "Die ben ik aan het restaureren", vertelt de 41-jarige Tim Kemperman lachend. Hij runt samen met zijn broer Marnix (40) het familiebedrijf Kemperman Restauratie, dat bijna zeventig jaar bestaat.
Marnix en Tim zijn creatieve geesten, restaureren en beeldhouwen is hun passie. "Onze vader Theo was elke dag aan het werk, wij hielpen vanaf ons tiende al mee", vertelt de oudste Kemperman. "Maar na onze middelbare school hadden we er genoeg van. Je staat toch altijd buiten, wat voor weer het ook is en het was hard werken. We zijn toen allebei andere richtingen opgegaan. Marnix werd receptionist bij Disneyland Parijs, ik ging een agrarische opleiding volgen in Wageningen. Maar uiteindelijk zijn we allebei door omstandigheden toch weer teruggekomen in het familiebedrijf. Het kriebelde, dit werk zit in onze genen", zegt Tim.
Banketbakker
Het was opa Gerrit die aan de wieg van het bedrijf stond, in 1948. Hij was pottenbakker, maar maakte vooral graag dingen van hout. "Dat was zijn passie", vertelt Marnix. Gerrit was een kunstzinnige man, doorliep de kunstacademie. Vlak na de oorlog was er veel vraag naar mensen die handig waren met natuursteen, aangezien een hoop kerken en andere gebouwen plat waren gebombardeerd. "Toen heeft opa de overstap gemaakt." Een kleine twintig jaar later kwam Theo -een van Gerrit's zeven kinderen- in het bedrijf. Tim: "Niet gedwongen, maar omdat het zijn passie was. Hij bewandelde eigenlijk dezelfde weg als wij, ging eerst een totaal andere kant op. Hij volgde een opleiding tot banketbakker, maar ging onze opa helpen toen die het te druk kreeg. Niet omdat mijn vader hem pushte, maar omdat hij er mee opgegroeid was en het toch weer ging kriebelen."
Tim en Marnix profiteren nog elke dag van de naam die hun vader en opa op hebben gebouwd. "Het is niet makkelijk om te werken in dit wereldje, mensen moeten je naam kennen. Wij hebben een heel groot netwerk opgebouwd, door alle projecten waar ons bedrijf aan mee heeft gewerkt."
De twee broers worden vaak ingeschakeld door een aannemer, die ergens aan het bouwen of restaureren is. De nadruk komt steeds meer te liggen op de restauratie, ziet Tim. "In de tijden van mijn opa en vader was het normaal om een replica van een beeld te maken als het origineel kapot was, tegenwoordig is behouden belangrijker aan het worden. De kennis van het restaureren is pas laat, na de Tweede Wereldoorlog, ons land in gekomen." Daarnaast wordt beeldhouwen tegenwoordig steeds meer een geautomatiseerd proces, zien de broers.
Kruisjes
De Kempermannen komen op bijzondere plekken en werken aan mooie dingen. Zo is Tim bezig met het restaureren van beelden in de Basiliek in Oudenbosch, hebben ze gewerkt aan het oorlogsmonument in de synagoge in hun Bergen op Zoom en het watersnoodmonument in Halsteren. Dat laatste project deed ze veel. Tim: "Eerst niet, want wij werken wel vaker op begraafplaatsen. Maar we werden wel boos toen de kruisjes waren vernield, net nadat wij klaar waren. Toen hebben we aangeboden ze gratis te herstellen." Marnix vond het restaureren van een deel van het Paleis op de Dam in 2009 bijzonder. "Enerzijds door de show eromheen, we mochten op de heropening komen waar prinses Beatrix bij was. Daarnaast omdat het een van onze laatste klussen met onze vader was. Hij overleed in 2010."
Maar de twee werken ook aan totaal andere projecten, zoals in pretparken als Duinrell (waar ze aan de befaamde kikkers werkten) en op luxueuze jachten. Tim: "Zo zijn we vaak in Zuid-Frankrijk, dat zijn snoepreisjes. Dan komen we voor kleine dingen, als het herstellen van marmeren bladen waar een miljonair zijn sigaretten op heeft uitgedrukt." In het begin keken ze hun ogen uit op die boten. "Die mensen hebben gouden toiletborstels en uitklapbare balkons." Maar Marnix ziet ook de keerzijde. "De druk is heel hoog, die mensen eisen het allerbeste."
Verhuizing
Na al die jaren zijn de twee broers elkaar nog niet beu, vertelt Marnix. "Ook buiten ons werk trekken we met elkaar op. Zo gaan we bijna altijd samen op vakantie en onze kinderen en partners kunnen het ook heel goed met elkaar vinden." Wat is hun geheim? "We vullen elkaar heel goed aan. Daarnaast gunnen we elkaar alles, geld interesseert ons weinig."
Binnenkort verlaten de mannen het pand aan de Kastanjelaan, voor een atelier van 70 vierkante meter en twee verdiepingen hoog aan de Parallelweg. Marnix: "Dat is iets kleiner, precies wat we zochten. Wij werken toch vaak op locatie." Tim: "De cirkel is rond. Onze opa begon ook in zo'n atelier, aan de Parallelweg. We voelden ons direct fijn in deze nieuwe werkplaats en dat is het belangrijkst. In juli verhuizen we."