Nieuws Marketing
Rol de rode loper uit voor Asahi
Nu Asahi Grolsch overneemt biedt dat geweldige kansen voor de regio. Daarom moeten we de Japanners bij hun komst naar Twente goed in de watten leggen.

De overname van Grolsch door het Japanse Asahi biedt enorme mogelijkheden voor Twente. Dat vertelde professor dr. Rien Segers, hoogleraar Japanse Bedrijfscultuur, in deze krant. Want als de brouwer overtuigd is van de kracht van de regio, volgen er mogelijk meer bedrijven. En dat is goed voor de uitstraling van Twente, maar ook voor de werkgelegenheid. Want als Japanners eenmaal investeren in een regio dan blijven ze ook, loyaal als ze zijn.
Maar Japanners warm maken voor Twente lukt alleen als ze met veel respect, gastvrijheid en oprechte interesse worden ontvangen. "Want ze hechten enorm aan hiërarchie en status. Je laat een Japanse delegatie dus niet ontvangen door de locoburgemeester, dat is een dodelijke belediging."
Fictief dagprogrammaMaar hoe moet het dan wel? De Twentsche Courant Tubantia helpt Grolsch graag een handje, met een fictief dagprogramma waarmee de Japanse delegatie van Asahi wordt overtuigd van de mogelijkheden die Twente biedt. Een programma vol aansprekende bezoeken, een levende legende en een spannend einde. Hoewel de nadruk op Twente ligt, beperkt de tocht zich niet tot deze regio. "Want investeren in Grolsch is voor Asahi investeren in Nederland, en niet alleen in Twente", zegt UT-professor dr. Vanessa Evers.
PersoonlijkTijdens het bezoek van de Asahi-top is naast het programma ook de persoonlijke benadering door de Nederlanders van groot belang. Japanners houden van rust, privacy en een duidelijke hiërarchie. Zijn ze bij je te gast, dan zullen ze zich gedragen. Tegelijkertijd verwachten ze dit ook van hun gastheer. Ook moet het ontvangstcomité van Grolsch duidelijk laten merken dat het trots is op de geschiedenis van het bedrijf. De slogan 'vakmanschap is meesterschap' mag dus best benadrukt worden, want die is een Japanner op het lijf geschreven.
Maar er zijn ook valkuilen. Want hoewel Japanners oprecht geïnteresseerd zijn in de Nederlandse cultuur zijn ze niet overal enthousiast over. Dat merkte Menno Knip, voormalig burgemeester van Almelo, toen hij eens een Japanse zakendelegatie ontving. "Ze staan er om bekend dat ze veel rauwe vis eten. Ik heb ze toen haring gegeven. Veel te vet. Wat vonden ze dat smerig, echt smerig. Maar beleefd als ze zijn..."