Nieuws Marketing

Samenwerking ondernemers om toeristen naar Veluwe te lokken

Toeristische ondernemers slaan handen ineen om natuurgebied weer op de kaart te zetten: "Het Veluwegevoel is van ons allemaal". Dit bericht De Gelderlander maandag.

Quirijn Visscher | Foto: Herman Stöver 25 april 2016

Veluwe Ondernemers 1

Timmerlieden schroeven nieuwe houten kampeerhutten in elkaar op de Wije Werelt in Otterlo. Recreatieondernemer Herman Prangsma (45) verhuurt ze via de AirBNB-site. Ze heten The Pod of Boet. "Ze trekken een jong publiek dat ik anders niet bereik met de Veluwe", zegt hij. De hippe houten hutjes staan rondom een heideveld dat Prangsma letterlijk van onder de groene graszoden uit de zandgronden heeft teruggetoverd.

Top 10Prangsma is één van de Veluwse toerismeondernemers die de streek weer bovenaan de top-10 van vakantiebestemmingen wil krijgen. Toen de oud-marinier in 1994 in Otterlo begon, keek hij niet verder dan zijn eigen park. Nu is dat ondenkbaar. Zonder samenwerking zakt de Veluwe weg, vindt hij. In 2015 startten de nieuwe promotieorganisatie VisitVeluwe samen met de provincie Gelderland campagnes om de vakantiestreek te vernieuwen. Hoe loopt het?

Bastiaan Overeem van VisitVeluwe vouwt een minikrantje met de titel: destinatie 2020 open. Het staat tjokvol activiteiten om de Veluwse recreatiesector tot een eenheid te smeden. De toerist merkt niks, maar de 'clusterbijeenkomsten' voor bijvoorbeeld eigenaren van bed-and-breakfasts zijn nieuw. Altijd was concurrentie vanzelfsprekend op de Veluwe en samenwerking lastig. Maar de tijd van ieder-voor-zich is voorbij. Nu geeft VisitVeluwe ambassadeurslessen. Overeem: "Zo ontmoeten campingreceptionisten elkaar. Met een gratis pasje bezoeken zij het museum dat ze aanraden ook zelf eens."

Veluwe-ambassadeurSchoonmakers, obers en ook inwoners van Otterlo of andere regioplaatsen, iedereen is een Veluwe-ambassadeur, vindt Prangsma. "Het is belangrijk dat je de lokale activiteiten bijhoudt", zegt hij. "Vaak zijn gasten beter geïnformeerd dan streekbewoners." Ook de oer-Veluwse uitstraling is een gezamenlijke zaak. Prangsma gebruikt hout van de Planken Wambuis. Hij ziet andere ondernemers de houtlook ook toepassen om de Veluwse sfeer te creëeren. "Inwoners kunnen hun tuin op een natuurlijke wijze inrichten. Geen hekken maar heggen."

Anders dan vroeger bloeit de samenwerking op met niet-toeristische clubs als Natuurmonumenten. Prangsma: "Vijftien jaar geleden kregen wij standaard een bezwaarbrief als we iets wilden. Nu werken we samen en werven we zelfs leden voor ze."

SamenwerkingIn Otterlo ontstond zes jaar geleden het besef onder recreatieondernemers dat ze het alleen niet zouden redden. Oude generaties vakantiegangers vallen weg, jongeren vliegen naar de zon. "Vroeger keken we naar de gemeente of de VVV voor activiteiten", vertelt Prangsma. "We steken nu zelf de koppen bijelkaar voor een wandelgids."

Samenwerking is ook nodig om meer Duitsers te werven. Bij de Wije Werelt is momenteel 7 procent van de gasten afkomstig uit Duitsland. "Onze menukaarten zijn ook in het Duits", zegt Prangsma. Overeem werft Duitse gasten uit Noordrijn-Westfalen. Op beurzen merkt hij dat Duitsers de Veluwe niet goed kennen. "Er is nog veel te doen." Prangsma denkt dat Duitsers het Veluwse cultuuraanbod en de fietspaden waarderen. "Want heuvels en bomen hebben ze natuurlijk zelf al."