Nieuws Marketing
Schaatsbond zoekt hoofdsponsor: KPN en KNSB in 2020 uit elkaar
Na tien jaar stopt KPN in 2020 als hoofdsponsor van de KNSB. Hoe aantrekkelijk is het om in te stappen als geldschieter van de schaatsbond?

Of Rintje Ritsma zich zorgen maakt? Nou, dat niet zozeer. ,,Het schaatsen blijft een sport waar een bedrijf veel krijgt voor weinig. Er stapt wel weer iemand in." Maar, voegt Ritsma er in het AD meteen aan toe, voor een mooie toekomst moet er na KPN wel een vergelijkbare partij instappen. Want de huidige successen van de Nederlandse toppers zijn grotendeels te danken aan de commerciële teams.
Op de basis, het fundament, valt juist het een en ander aan te merken. ,,Ik vind het raar dat Jong Oranje is opgeheven. Voor het opleiden van nieuwe toppers is zo'n team wat mij betreft een must. Dat is de jeugdopleiding, samen met de gewesten. En die zijn afhankelijk van de bond. Schaatsen is een dure sport, ouders moeten het wel kunnen blijven ophoesten."
Bericht hoofdsponsor komt na succesvolle winter
Het nieuws dat KPN stopt als hoofdsponsor van de KNSB komt na een succesvolle winter. In de oer-Hollandse sport blinken 'we' nog altijd uit. Op internationale toernooien schitterden schaatsers als Patrick Roest, Antoinette de Jong, Kjeld Nuis, Ireen Wüst, Kai Verbij, Sven Kramer en Thomas Krol. Met Jutta Leerdam kwam een nieuwe potentiële ster op. En in het shorttrack bevestigde Suzanne Schulting, sportvrouw van het jaar, haar status.
KNSB heeft twee miljoen euro nodig
De kijkcijfers zijn nog altijd goed, al is de gemiddelde leeftijd van de kijkers relatief hoog. Volgens sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake is ongerustheid niet nodig, zeker omdat KPN het besluit tijdig heeft gecommuniceerd. Al weet hij dat de KNSB een groot budget nodig heeft om te besturen, ook omdat het geen buffer heeft opgebouwd. ,,Bij het jaarlijkse bedrag van KPN moet je denken aan twee miljoen euro. Een hoog bedrag, maar het schaatsen is en blijft een waanzinnig interessante sport voor bedrijven. Werkelijk iedereen in Nederland, ook degenen die niets met sport hebben, heeft wel iets met schaatsen. Het is van ons allen, net zoals kaas en tulpen. Zonder dat het oubollig wordt, want met het goud op de Olympische Spelen is het ook absolute topsport."
Olympische Winterspelen in Peking
Eind mei vorig jaar maakte de KNSB vol trots Daikin, fabrikant van warmtepompen en klimaatsystemen, als tweede sponsor bekend. Een overeenkomst die loopt tot en met 2022, wanneer de Olympische Winterspelen in Peking worden gehouden. Een nieuwe hoofdsponsor weet: tijdens die Spelen - wanneer de aandacht het grootst is - rijden schaatsers in TeamNL-pakken.
Maar dat is algemeen bekend, stelt Van den Wall Bake. ,,Sponsoring werkt tegenwoordig echt niet alleen meer zo: kan ik het zien? Nee, het gaat erom wat voor partnership je door de jaren heen creëert, en om creatief te zijn. Zodat mensen weten: ze horen bij ons."
Lees ook: Top en flop: Nederlandse bedrijven in de Formule 1
'KNSB gaat een vervangende hoofdsponsor vinden'
Afgelopen zomer gingen de alarmbellen al af in het schaatsen. Veel schaatsers waren nog sponsorloos. Wüst, Nederlands succesvolste olympiër ooit, schreef haar eigen schema's. Inmiddels ontstonden met Team Reggeborgh en TalentNED twee stabiele ploegen. Van den Wall Bake: ,,Elke zomer komt weer de suggestie op dat ploegen en schaatsers zonder sponsor komen te zitten, en elke winter blijkt dat die sponsors er dan toch gekomen zijn. Hetzelfde geldt voor de KNSB. Ik ben absoluut niet bang, ze gaan een vervanger vinden."
Aegon als voorgaand hoofdsponsor KPN
Ritsma denkt dat het instapmoment gunstig is. ,,Aegon, de voorganger van KPN, stapte juist in toen we internationaal af en toe een prijsje pakten. Sindsdien is het schaatsen met Aegon en daarna KPN naar een hoger niveau getild."
Toen KPN begon waren de carrières van Kramer en Wüst succesvol gelanceerd. Bedrijven weten nu dat de jarenlange boegbeelden niet meer het eeuwige topsportleven hebben. ,,Maar dat speelt geen rol", denkt Ritsma. ,,Elke generatie heeft weer zijn helden."