Nieuws Marketing
Schuitemaker Rijssen wil jaaromzet verdubbelen met nieuwe robot
Of het de grootste lasrobot van Nederland is, dat weet niemand. Maar groot is de nieuwe Yaskawa van Schuitemaker in Rijssen wel. Twee robotarmen kunnen een werkstuk van 12 meter lengte lassen.

Waar robots komen, moeten werknemers hun boeltje pakken. Maar dat is niet het geval bij Schuitemaker. De producent van landbouwmachines wil de komende tien jaar de jaaromzet verdubbelen, van 35 naar 70 miljoen. De nieuwe robot gaat daarbij helpen. Directeur Johan Veenstra: „Deze machine kost niemand van de 180 werknemers zijn baan. Hij is bedoeld om meer te kunnen maken in dezelfde tijd.”
Aan het ontwikkelen van de machine is een jaar gewerkt. Met 12 meter is hij indrukwekkend breed. Langer dan nodig, zegt Veenstra. „Het langste onderstel dat nu in productie is, meet 9 meter. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt.” De 12 meter lange koker waar het werkstuk op wordt geklemd is van carbonvezel. „Dat is 6 ton lichter dan een stalen exemplaar. Dat belast de draaipunten minder, en bespaart onderhoud.”
FeestSchuitemaker heeft het inwijdingsfeestje voor de robot aangegrepen om zich eens een keer flink op de borst te kloppen. Speciaal daarvoor was er een minisymposium. Groninger Veenstra erkent gelijk dat het heel on-Rijssens is om met de eigen prestaties te koop te lopen. De cultuur van hard werken, betrouwbare producten leveren en doordesemde degelijkheid wordt maar zelden gepaard aan opgepoetst glimmen voor de buitenwacht. „Maar het moest toch maar eens een keer gebeuren. We leveren al jarenlang producten over de hele wereld, tot in Australië aan toe. Daar zijn we trots op en mogen we best een keer aan de buitenwacht laten zien.”
De marktDe markt in landbouwmachinerie, in opraapsnijwagens, precisiebemesters, voerdoseerwagens en zoutstrooiers is momenteel lastig. „We varen scherp aan de wind”, zegt Veenstra. „Ik hoor dat de crisis voorbij is, maar bij de bedrijven merk ik daar nog niet zo veel van. Ik denk zelfs dat de crisis in de landbouw nog moet komen. Bij ons speelt mee dat we in een mondiale markt opereren. We hebben bijvoorbeeld te maken met de boycot in Rusland, maar ook met de droogte in Australië. Dat was altijd een goede markt voor ons, maar daar groeit al bijna vijf jaar geen voer meer voor de koeien. En dan hebben ze onze machines ook niet nodig. In Amerika trekt het gelukkig weer fors aan en ook in Frankrijk gaat het goed. Overal in Europa daalt de verkoop van trekkers, behalve in Frankrijk. Niemand de weet hoe dat kan. Gelukkig zijn we in Frankrijk goed vertegenwoordigd. Daarmee maken we de andere markten niet goed, maar het helpt wel.”
En dan is er nog Nederland zelf. „De melkprijs, hè. Daar hebben we wel last van. We leveren meer dan de helft van onze machines aan loonwerkers. Maar die moeten de investering wel kunnen verdienen. Die melkprijs zou daarom wat ons betreft wel wat naar boven mogen.
Alles zelfWaar veel bedrijven delen van hun producten door andere bedrijven laten maken, maakt Schuitemaker vrijwel alles zelf. Zelfs de metaaldelen die later aan elkaar gelast worden, komen van de eigen computergestuurde lasersnijder. Johan Veenstra: „Toen twee jaar terug onze eigen oude plasmasnijder aan zijn einde was, hebben we geprobeerd dat snijwerk uit te besteden. Een drama. Het kwam te laat, kwaliteit was niet goed. Altijd wat. Toen hebben gezegd: we gaan het weer zelf doen. Dat is inmiddels ook ons motto: we doen alles zelf, tenzij. En dat tenzij kan met de prijs te maken hebben of met knowhow die ergens voor nodig is. De tandwielkasten laten we bijvoorbeeld elders maken. Maar wel volgens onze eigen specificaties. Wat je zelf kunt doen, moet je zelf doen. Dat werkt veel beter.”
Foto: De nieuwe lasrobot van Schuitemaker (Carlo ter Ellen)