Nieuws Marketing

Sigmax uit Enschede levert nieuwe controle-apparatuur NS

Het Enschedese automatiseringsbedrijf Sigmax gaat de nieuwe controle-apparatuur voor de NS leveren. Ruim 6.500 medewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe OV-chipkaartlezer met Sigmax-software. Het gaat om een miljoenenorder.

Van onze redactie 6 mei 2016

Sigmaxcharelvantendeloo

Sigmax levert soortgelijke apparatuur al aan diverse andere Nederlandse OV-bedrijven, waaronder Arriva en Syntus, zo valt te lezen in de Twentsche Courant Tubantia. Volgens directeur Leo van den Ende van Sigmax stond de NS op het 'verlanglijstje'. "We leveren al een aantal jaren de hardware voor controles aan de NS maar de software betrokken ze van andere partijen. Bij de laatste aanbesteding hebben we die ook weten te winnen." Dat betekent dat het overgrote deel van de openbaar vervoersbedrijven in Nederland nu dezelfde Sigmax-apparatuur gebruikt en dat heeft volgens Van den Ende grote voordelen. "Als er wijzigingen moeten worden doorgevoerd kunnen we dat voor alle bedrijven tegelijk doen en dat scheelt hun in de kosten."

Geen verschil voor de reiziger

De reiziger zal niet heel veel verschil merken, al is het wel de bedoeling dat de nieuwe apparatuur zorgt voor snellere en betere controles. Volgens Van den Ende is de nieuwe software ook berekend op een grotere variëteit aan vervoerstickets.

Er is een contract met NS getekend voor vier jaar, met een optie van verlenging tot twaalf jaar. De hardware voor de NS wordt geproduceerd in Azië, de software komt uit Enschede. Sigmax is ook bekend als leverancier voor controle-apparatuur voor de politie: zo maken veel parkeerwachters in binnen- en buitenland gebruik van de producten van het Enschedese bedrijf.

Foto: Charel van Tendeloo