Nieuws Marketing
Snoepje bij kassa hoort erbij
Carlo de Neve van Spar-supermarkt in Rilland peilde bij klanten of hij moest stoppen met het uitdelen van snoep, schrijft de PZC.

'Het hoort erbij'. 'Dan willen de kids tenminste mee'. Zomaar twee reacties op de poll die eigenaar Carlo de Neve van de Spar-supermarkt in Rilland op Facebook heeft gezet. De vraag: stoppen of doorgaan met het uitdelen van snoepjes bij de kassa?
Tientallen reactiesEen vraag die leeft, want het levert tientallen reacties op. Het overgrote deel van de klanten vindt dat het snoepje mag blijven. Of moet blijven zelfs. En dus blijven de potten met tum-tums, die bij elke kassa staan, gevuld.
Om de zoveel tijd steekt de discussie de kop op, meestal aangewakkerd vanuit de overheid. Kinderen krijgen te veel suiker binnen, waardoor ze dik en hyperactief worden. Supermarkten zouden om die reden geen snoep meer moeten aanbieden bij de kassa, is de teneur.
BetuttelingVolgens De Neve is er vooral sprake van betutteling. "Waar gaat het over? Bij ons krijgen ze een klein tumtummetje. Het leek me daarom leuk om het een keer onder klanten zelf te peilen", zegt hij. "Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid, we schieten in Nederland een beetje door in wat wel en niet goed is voor iedereen."
De meeste klanten vinden dat de Spar moet doorgaan. "Kan geen kwaad hoor, zo'n snoepje, al dat gezeur", reageert bijvoorbeeld Bianca Harmsen. "Dat ene snoepje. Je gaat toch niet zeven dagen per week tig keer naar de winkel", zegt Bianca Somers. Wel suggereert Marieke Verlare verpakte snoepjes in verband met de hygiëne en Jo Schrijver stelt suikervrije snoepjes voor. Het wordt op prijs gesteld dat de cassières altijd eerst vragen of een kind een snoepje mag.
Appels en perenOverigens zou De Neve zich ook zeker achter zijn oor krabben als het merendeel van de reacties negatief zou zijn. "Dan moet je je afvragen of je goed bezig bent. Maar kinderen vinden het gewoon geweldig. Ik kan ook appels en peren neerleggen, maar die worden na drie happen weer weggegooid."
Dus Rillands kinderen kunnen gerust zijn, het snoepje bij de kassa blijft. In tegenstelling tot de Jumbo, die landelijk wel stopt met het vaste presentje aan kinderen: de gele ballon wordt onder druk van een actiegroep en een Kamerlid verbannen. Het plastic zou te milieuvervuilend zijn.