Nieuws Social media
Ondernemer Heleen Dura – van Oord over social media
Als onlinemarketeer is ze actief in dertien landen, ze helpt andere bedrijven en laat scholieren proeven van het ondernemerschap. Heleen Dura - van Oord over social media, de kracht van aandacht en positieve types.

Ze is net terug van een reis naar China waar ze met een groep succesvolle Nederlandse internetondernemers onder de indruk raakte van de immense markt (750.000.000 Chinezen online) die nog dagelijks groeit, en van de spijkerhard werkende Chinezen. Alsof ze zelf niet spijkerhard werkt. Heleen Dura–van Oord (44) heeft een onlinemarketingbureau (DQ&A), een investeringsfonds (Peak Capital) en is betrokken bij Jong Ondernemen.
Je hebt weleens gezegd dat je met je onlinemarketingbedrijf pas aan het begin staat, maar ook dat DQ&A een dinosaurus is. Hoe verhouden die twee uitspraken zich tot elkaar?
,,De opmerking over de dino maakte ik, omdat DQ&A sinds 2001 bestaat. Dat is in de onlinewereld heel lang. We zijn midden in de dotcom-crisis gestart; de meeste collega-bedrijven uit die tijd bestaan niet meer of zijn overgenomen. Toch vind ik dat we pas aan het begin staan. Er zijn nog zo veel mogelijkheden op internetgebied. De mediaconsumptie en onlinebestedingen nemen wereldwijd enorm toe en de markt groeit jaarlijks met dubbele cijfers. Het komt ons niet aanwaaien, maar we zien wel enorme groeikansen. Zeker nu we in november 2015 zijn gefuseerd met een partij in Zuid-Afrika. Dat geeft nieuwe energie. Het is spannend alles in goede banen te leiden. We zijn complementair. Het andere bedrijf is vooral actief in Australië, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië en ons bedrijf in de Verenigde Staten en Europa. Ook inhoudelijk vullen we elkaar aan: zij zijn vooral goed in search en wij zijn sterk in het visuele, dus bijvoorbeeld in video en banners. Het is een volledige fusie, die werd aangezwengeld doordat we allebei een kantoor in Zuid-Afrika hebben.’’
Hier kun je je aanmeldenvoor de Week van de Ondernemer op 27 september 2017 in Rotterdam waar Heleen Dura - van Oord een van de sprekers is.
Wat doen jullie beter dan de concurrentie?
,,Onze markt wordt steeds meer gedreven door technologie en dat is waar wij vandaan komen. Een deel van ons werk bestaat uit het adviseren en ondersteunen van adverteerders, mediabureaus en uitgevers bij hun digitale marketingactiviteiten. We combineren technologie met een vergaande service voor klanten als Transavia, Booking.com, Telfort en ANWB. Voor die bedrijven zoeken we met gepassioneerde mensen maximaal rendement op hun onlinemarketingbestedingen.’’
Hoe vind je de juiste mensen?
,,Dat is het allermoeilijkste van ondernemen en dat zal iedere ondernemer – als hij eerlijk is – beamen. Ik probeer mensen aan te nemen die slimmer zijn dan ik, die goed zijn op terreinen waar mijn blinde vlekken zitten. Overigens doe ik dat nu niet meer zelf; daar hebben we een prima hr-team voor. Alleen voor cruciale functies schuif ik weleens aan. Dat is trouwens een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd in het zakenleven: je hoeft niet alles zelf te doen. Sinds een jaar of vijf heb ik de operationele leiding over DQ&A overgedragen. De dagelijkse gang van zaken is niet mijn sterkste kant. Sinds ik dat weet, heb ik meer rust. Ik werk nu dus minder ín het bedrijf en meer áán het bedrijf. Het is interessant te zien hoe bij Google, waarvan wij partner zijn, nieuw personeel wordt binnengehaald. Bijvoorbeeld door met de kandidaat vier interviews te houden door alle geledingen van het bedrijf heen, waarbij breder wordt geïnterviewd dan alleen voor de baan waarom het gaat.’’
Je nam ooit een jongen uit Brazilië aan. Hij had zeker niet de beste papieren en ervaring, maar werd wel succesvol in jouw bedrijf. Waarom nam je hem aan?
,,Deels op gevoel. De eerste indruk is zeker belangrijk, maar het draait vooral om vertrouwen. Mijn ervaring is: bij twijfel niet aannemen. Terwijl ik weet dat je soms per direct iemand nodig hebt. We hebben ook slechte ervaringen. In Brazilië zijn we, volledig onterecht, aangeklaagd. Ik ben er niet rouwig om dat we daar uiteindelijk zijn vertrokken.”
Wat ging er mis?
,,We investeerden veel tijd, geld en energie en het kwam er gewoon niet uit. We hebben er vervelende zaken meegemaakt, onder meer met een greep uit de kas. Dat is louterend. Dan moet je zo eerlijk zijn te zeggen: we richten onze energie op de landen waar het wel goed gaat. Dat zijn er gelukkig meer. Die keuze past bij ons bedrijf en bij mijn persoonlijke drijfveren. Ik omring me alleen nog maar met mensen die optimisme uitstralen, die positief in het leven staan. Frustraties en teleurstellingen horen zeker bij ondernemen, maar daar moet je vooral niet in blijven hangen.’’
Je bent maatschappelijk heel actief, onder meer via Jong Ondernemen, een stichting die jongeren op scholen wil leren ondernemen. Wat is daar het doel van?
,,We willen iedere jongere in Nederland laten kennismaken met het ondernemerschap, want niet iedereen krijgt dat van huis uit mee. Van die lessen krijgen kinderen zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen en ze leren hoe ze moeten omgaan met teleurstellingen. We hebben nu een leerlijn ontwikkeld vanaf groep 8 van de basisschool tot en met het hbo. Scholen zijn waanzinnig enthousiast. Met dit alles zijn inmiddels 40.000 jongeren bereikt en de stichting telt vijftien fte. Mijn man Bart en ik staan ook elk jaar een week lang op een basisschool voor de klas. Hartstikke leuk om te doen. Als je aan kinderen vertelt dat Albert Heijn ooit is begonnen met een winkeltje kleiner dan het klaslokaal, vallen er vaak al wat kwartjes. Op de basisschool gaat het natuurlijk nog wat speels. Groep 8 verkoopt smoothies aan leerlingen van groep 7. Je ziet al snel wie de verkooptalentjes zijn.”
Over talenten gesproken: je beschouwt het als je plicht om je talenten voor een ander in te zetten. Waarom?
,,Misschien zit het deels in mijn opvoeding, maar ik vind dat je je talenten moet benutten en waar mogelijk je ervaring moet doorgeven. Met vallen en opstaan heb ik de positie bereikt die ik nu heb, mede dankzij tips die ik van anderen kreeg. Met Jong Ondernemen, maar ook bij Peak Capital, kan ik soms gemakkelijk een analyse maken waaraan een ondernemer iets heeft, doordat ik zelf eerder in die positie verkeerde. Wanneer ik zie dat jonge ondernemers tot bloei komen, geeft mij dat energie.”
Je staat op de barricaden om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. Is dat nog steeds nodig?
,,Het gaat inmiddels iets beter, maar het aantal vrouwen in topfuncties blijft nog steeds schrikbarend achter. Met een lijst van topvrouwen, een initiatief van minister Jet Bussemaker, haal je het slappe excuus onderuit dat ze er gewoon niet zijn. Aan de andere kant: het begint altijd met ambitie. Ik zoek als ondernemer diversiteit, niet alleen qua mannen en vrouwen, maar ook wat betreft nationaliteiten en vaardigheden. En dan zoek je altijd de beste kandidaat.”
Hoe staat het met de diversiteit in jouw bedrijven?
,,Bij DQ&A werken iets meer vrouwen dan mannen – dat is in de marketingwereld normaal. Maar vanuit ons investeringsfonds Peak Capital hebben we geen enkele vrouwelijke startende internetondernemer kunnen steunen. Treurig, maar waar. Ik krijg mijn vinger er niet achter waarom dat zo is.”
Je hebt ooit gezegd dat het vaak gaat om voorover leunen en je vinger opsteken. Is het zo gemakkelijk?
,,Dat is een citaat uit het boek Lean in van Sheryl Sandberg, na Mark Zuckerberg de belangrijkste persoon van Facebook. Het is een enorme generalisatie, maar mannen zijn optimistischer en opportunistischer, terwijl vrouwen bescheidener en empathischer zijn. Of dat ook voor mij geldt? Nou, dat empathische wel. En ik weet dat vrouwen door hun bescheidenheid vaak niet naar voren stappen. Een klassiek voorbeeld: bij een vacature gaat een vrouw die denkt dat ze aan 70 procent van het profiel voldoet, eerst nog twee cursussen volgen. Terwijl een man gewoon solliciteert. Met als gevolg dat de man de baan al heeft als de vrouw nog bezig is met haar studie. Let wel: als ik een salestijger in Spanje nodig heb, kijk ik gewoon naar de beste kandidaat. Maar bij gelijkwaardige kwaliteiten tussen man en vrouw kies ik voor de vrouw.’’
Je bent ook commissaris bij de Efteling. Hoe ben je dat geworden?
,,Ik werd ervoor benaderd. Ik was onbekend met die wereld. Het is een stichting – dat vond ik al bijzonder – en het bleek een interessant bedrijf te zijn, doordat het thema betovering in alle geledingen is doorgevoerd, van het hotel tot de horeca. Het is interessant om met de mensen van de Efteling te sparren en te ontdekken hoe zij hun doelgroepen benaderen.”
Heeft de titel Zakenvrouw van het Jaar jou iets opgeleverd?
,,Als ik vanavond op televisie bij Jinek of Pauw verschijn, gaat morgen op kantoor de telefoon. Het werkt echt zo. In mijn functie ben ik nu eenmaal het gezicht van het bedrijf. Dat vind ik prima, want media-aandacht levert je potentiële klanten op.”
Is aandacht ook lekker?
,,Als zakenvrouw van het jaar moest ik uit mijn comfortzone stappen. Presenteren op een podium is niet mijn hobby, terwijl dat van een zakenvrouw van het jaar wel wordt verwacht. En als je dan opeens in de spotlights staat naast Gerrit Zalm of Bernard Wientjes, is dat best spannend. Ik heb een haat-liefdeverhouding met aandacht. Ondernemers zijn ijdel. Ze hebben iets te bewijzen en willen succesvol zijn. Wat dat betreft ben ik een echte ondernemer. Ik heb er zeker van genoten en ben dankbaar voor de kansen die de titel me heeft opgeleverd. Maar op een gegeven moment dacht ik ook: ik heb mijn portie aandacht nu wel gehad.”
WAT DOET HELEEN DURA - VAN OORD?
• Medeoprichter van DQ&A (in 2001). Inmiddels heeft het onlinemarketingbureau 400 medewerkers en is het actief in dertien landen. Klanten zijn bedrijven als Transavia en Booking.com.• Medeoprichter en partner bij Peak Capital, een investeringsmaatschappij die jonge internetbedrijven versneld wil laten groeien. • Betrokken bij de oprichting van de Leading Online Entrepreneur of the Year Awards (LOEY) voor de beste onlineondernemer.• Bestuurslid bij de stichting Jong Ondernemen.• Efteling: lid van de raad van commissarissen.• FD Mediagroep: lid van de raad van commissarissen.
6 X UITGESPROKEN HELEEN
Opheffen: ‘Ons uiteindelijke doel met Jong Ondernemen is om onszelf op te heffen. Dat klinkt misschien wat cru, maar we hopen dat ondernemerschap gewoon deel gaat uitmaken van het lespakket op scholen.’
Ondernemerschap: ‘Niet weten waar het schip zal stranden is minder erg dan de boot geheel missen. Niet iedere scholier hoeft ondernemer te worden, maar ik vind wel dat iedere scholier moet weten hoe het is ondernemer te zijn.’
Politiek: ‘Ik heb het om me heen gezien: ondernemers die dachten dat ze het verschil konden maken in de politiek. Maar ze raken altijd teleurgesteld door de achterkamertjes en deals. Ik heb zelf nul politieke ambitie.’
Niets is zeker: ‘Ik zou zomaar iets totaal anders kunnen gaan doen. Nu krijg ik nog veel energie van alle dingen die ik doe, maar als dat verdwijnt, past het bij mijn persoonlijke ontwikkeling verder te kijken.’
Ambities: ‘Veel mensen vinden vijf man personeel al prima, maar het kunnen er ook vijftig worden. Groter is niet altijd beter, maar je wilt toch vooruit? Ik vind dat je altijd ambitieus moet zijn.’
Doe het gewoon: ‘Iedereen kan een bedrijf beginnen. Kijk goed hoe jouw markt ervoor staat, ga na waar de kansen liggen, zoek er een of twee betrouwbare mensen bij en ga gewoon starten. Vanaf nul.’
Wie is zij?
Heleen Dura - van Oord.Geboren op 18 mei 1972, Dordrecht.
Privé?
Getrouwd met vastgoedondernemer Bart Dura, twee kinderen: Liz (8)en Hugo (3).
En verder?
Haar hobby’s zijn fietsen (onder meer de Alpe d’HuZes) en roeien op zee (skiffen). Binnenkort doet ze mee aan het wereldkampioenschap skiffen in Engeland.
Het gaat inmiddels iets beter, maar het aantal vrouwen in topfuncties blijft nog steeds schrikbarend achter. Met een lijst van topvrouwen, een initiatief van minister Jet Bussemaker, haal je het slappe excuus onderuit dat ze er gewoon niet zijn.