Nieuws Social media

Deze piepjonge ondernemers zijn CEO van hun eigen bedrijf

Het worden er steeds meer, ze zijn steeds jonger en de meiden zijn met een inhaalslag bezig: de jonge ondernemers, schrijft De Volkskrant. Met duizend tegelijk zien zij kansen, vooral online. 'Ze maken er echt wat van.'

Marc van den Eerenbeemt | Foto: Raymond Rutting 3 januari 2018

Yfke donders ondernemer 1968

Nederland telt steeds meer ondernemers die de kinderschoenen nog niet zijn ontgroeid. Bij de Kamer van Koophandel staan nu 2.273 ondernemers ingeschreven die jonger zijn dan 19 jaar. Dat zijn er 40 procent meer dan vijf jaar geleden.

Dat piepjonge ondernemers hun geld verdienen als dj op een feestje, websites bouwen of een internetwinkel runnen zal niet verrassen. Ze leveren echter ook seizoensgroenten aan huis, regelen gesponsorde tenues voor jeugdteams van voetbalclubs, bedenken een pizza-automaat en verhuren pistolen voor lasergames.

Lees ook: Talentvolle 21-jarige onderneemster scoort met slimme app voor festivalmuntjes

'Het zijn tieners die kansen zien', zegt Gerdine Annaars, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel (KvK). 'Ze zijn pienter en zelfverzekerd en als ze beginnen met een bedrijf maken ze er ook echt wat van. Als jonge starter krijgen ze vaak extra veel aandacht, ook van de media. En die publiciteit buiten ze vaak heel slim en razendsnel uit via sociale media.'

Ondernemen toegankelijker

Dat het aantal kind-ondernemers toeneemt verbaast haar niet. 'Er is minder regelgeving dan een aantal jaar geleden en door de opkomst van internet is ondernemen toegankelijker geworden.' Crowdfundingsites maken het bijvoorbeeld gemakkelijk voldoende startkapitaal voor een onderneming te vergaren.

De voordelen van het internet blijken ook uit de cijfers. Relatief de meeste 19-minners beginnen hun ondernemerscarrière in de detailhandel (een kwart van het totaal). Ruim de helft verkoopt zijn producten via webwinkels en handelsplatformen. De ondernemende geesten kruipen ook relatief vaak achter hun laptop om geld te verdienen als zakelijk dienstverlener, ict'er, vlogger of andersoortige media-ondernemer. Sectoren als energie, gezondheidszorg en financiën vallen minder in de smaak.

Ondernemende ouders

Wie een junior-ceo wilt treffen, kan het best naar Flevoland afreizen. Die provincie telt relatief de meeste jonge ondernemers. Ook in Utrecht en Gelderland beginnen in verhouding veel tieners een bedrijf. In driekwart van de gevallen is de jeugdige ondernemer man, maar het aantal meisjes dat voor zichzelf begint neemt toe. Vijf jaar geleden was eenvijfde van de jonge starters vrouw, nu is dat al bijna een kwart.

De inspiratie komt vaak van ondernemende ouders, zegt Annaars. 'Die ouders ondersteunen hun kinderen enthousiast als die zelf aan de slag willen.' Het ondernemershart klopt ook steeds vaker voor het eerst op school. 'Vorig schooljaar deden ruim 74 duizend jongeren aan onze projecten mee', zegt woordvoerder Danielle de Jongh van stichting Jong Ondernemen, die actief is van basisschool tot universiteit. De stichting is in het leven geroepen door het bedrijfsleven en hoopt in 2022 ieder kind via school met ondernemen in aanraking te brengen. 'Op die manier kunnen we ondernemersbloed kweken en kunnen jongeren hun ondernemende kant leren kennen. Dat leer je niet uit schoolboeken.'

Lees ook: Bar van twintiger is 'booming business'

De bedrijven die door kinderen of jongvolwassenen zijn opgezet doen het soms verbazingwekkend goed, zegt Annaars van de KvK. 'Dan gaat er echt veel geld in om. Daarom is het verstandig als ouders betrokken blijven bij de onderneming. Vaak zijn de jongeren zich er niet van bewust dat ze flinke verplichtingen aangaan. Of dat er nog een afdracht aan de fiscus moet plaatsvinden. Het is dan ook verstandig als er een accountant of boekhouder wordt betrokken bij de zaak.'

Junior-CEO's aan het woord

Milo ter Reegen (18) Presentator, Youtuber DutchFifa HFr, scholier vwo6, eenmanszaak, omzet circa 2.750 euro per maand.

'Het begon vier jaar geleden met mijn YouTube-kanaal DutchFifaHD. Daarin geef ik commentaar op wedstrijden e-voetbal. Zo ben ik opgepikt door het online-videobedrijf Digimove. Twee jaar geleden had ik via hen mijn eerste betaalde opdracht. Dat was een filmpje op mijn YouTube-kanaal waarin ik een nieuwe smaak Dorito's proefde. Dat was toen een leuke bijverdienste. Nu doe ik onder meer campagnes van bedrijven en evenementen. Dat voelt meer als een baan. Ik geef bijvoorbeeld commentaar voor eDivisie, de nationale competitie van voetbalgame Fifa. En voor het eigen kanaal van ING, de sponsor van Oranje, doe ik interviewtjes met de spelers van het echte Nederlands elftal.

'Met mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb ik gewacht tot ik 18 was, dat scheelde veel gedoe. Het is wel veel handiger. Ik stuur nu gewoon een factuur in plaats van dat ik moet praten over een kort loonverband, of zo. Verder heb ik sindsdien een boekhouder die mijn belastingaangifte doet en adviseert over bijvoorbeeld de investering in een nieuwe camera. Volgend jaar wil ik naar de universiteit, iets in de richting van communicatie en media, maar ook met mijn bedrijf wil ik graag doorgroeien.'

Yfke Donders (17): Producent regenhoes, Cover Up, mede-eigenaar VOF, scholier vwo6, verwachte omzet 2017: 3.000-5.000 euro.

'Cover Up begon als profielwerkstuk met vier klasgenoten via stichting Jong Ondernemen. Eerst handelden we via Ali Express in smartwatches, maar dat werkte niet echt. In december bedachten we: we moeten een product maken dat een probleem oplost dat iedereen heeft. Scholieren fietsen vaak door de regen naar school. Hun boeken en grafische rekenmachine worden dan drijfnat. Als oplossing hebben we een verstelbare hoes voor over een schooltas of fietskrat ontworpen. Na enorm veel mailcontact is het gelukt om een producent in Hongkong te vinden.

'In september besloot ik samen met mijn klasgenoot Christine Dethmers door te gaan met het bedrijf. Toen hebben we ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mijn vader is onze investeerder die mogelijk maakt dat we kunnen uitbreiden. Deze week gaat onze webwinkel online. We werken ongeveer 5 à 6 uur per week aan het bedrijf. School gaat uiteindelijk toch voor.

'Of ik na mijn eindexamen ondernemer wil blijven weet ik nog niet. De studie die ik wil doen sluit er wel op aan: bedrijfs- en consumentenwetenschappen in Wageningen. Misschien wil ik daarna een tijd op het hoofdkantoor van Unilever of Ahold werken. Later begin ik dan wel weer een eigen bedrijf.'