Nieuws Social media

Laatste der Mohikanen? Ook stokoude horlogerie geeft zich over aan social media

Het is bijna ondenkbaar, maar zelfs in 2020 zijn er nog bedrijven die overleven zonder reviews op Google en likes op Facebook. Maar corona lijkt nu ook de laatste der Mohikanen het zetje te geven om tóch iets te doen aan de digitale vindbaarheid. Want de omzetten worden anders wel heel erg laag.

José Boon (AD) 12 september 2020

Van Maanen horlogerie social media

Juwelier Rijk van Manen: ,,Lokaal kennen ze me wel, maar mijn klanten worden ouder en verdwijnen.'' Foto: William Hoogteyling

De Utrechtse ondernemer Rob Neuteboom meldde zich vorig jaar aan voor het hulpprogramma Nu Digitaal, een project om je bedrijf beter vindbaar te maken op internet. Behalve escaperoom De Proefkelder bezit hij al negen jaar Eethuis Vers aan de Oudegracht in Utrecht. ,,Als ik zin had, postte ik iets over een broodje van de week, maar soms sloeg ik ook twee weken over. Er was toch wel aanloop, dacht ik. Maar een escaperoom, wat doe je daar mee op sociale media? Ondertussen kwakkelde mijn omzet. Ik kon niet investeren'', vertelt Neuteboom aan het AD.

Algoritmes van Google

Na masterclasses en een individuele training deelt De Proefkelder inmiddels meerdere keren per week foto’s op Facebook van opgeluchte groepjes deelnemers op de kade van de Oudegracht. Het aantal reviews is gestegen van twee naar 39, een belangrijke graadmeter voor de algoritmes van Google. Met deze kennis van zaken heeft Rob ook het Eethuis een digitale boost gegeven. Zijn bedrijven krijgen nu zoveel aandacht, zowel in de online zoekmachine als in de vorm van betalende klanten, dat Rob een tweede escaperoom overweegt. Investeren behoort weer tot zijn mogelijkheden.

Lees ook: Dit zijn 13 manieren waarop social media je bedrijf kapot kan maken

Door de coronacrisis is het hulpprogramma in een stroomversnelling geraakt en over de hele provincie uitgerold. Michael Lek van de startup GetOn is initiatiefnemer van Nu Digitaal: ,,Sommige ondernemers leggen te veel de nadruk op de fysieke wereld. Hun verdienmodel komt onder druk te staan, zeker nu mensen meer thuisblijven en online zaken doen. Wij benaderen 1200 ondernemers met een eerste scan van hun online zichtbaarheid en bieden hulp aan om dit te vergroten. Elke maand behandelen we een ander thema, zoals de vraag wie je online klant is”, zegt Lek.

Online marketing goed uitgedacht

Eén van de ondernemers die zich alvast heeft aangemeld voor de masterclass ‘Hoe maak je een online marketing strategie?’, is juwelier Van Manen uit Veenendaal. Zijn horlogerie stamt uit 1959, toen een advertentie in de plaatselijke krant nog volstond. ,,Winkelketens hebben hun online marketing goed uitgedacht, maar voor een individuele winkel zoals de Horlogerie biedt Nu Digitaal uitkomst”, zegt meneer Van Manen. ,,Klanten kijken eerst online naar horloges, en zoeken daarna een winkel die hun favoriet verkoopt. Dan moeten ze me wel vinden.”

''Op elk kanaal zitten weer andere doelgroepen hè. Ik wil graag leren hoe ik zichtbaar word voor al die groepen mensen, of het nou op Facebook is of op Instagram''

Rijk van Manen, juwelier

Een andere reden voor de juwelier om zich te verdiepen in social media, is de instroom van randstedelingen in Veenendaal. Ik moet zichtbaar blijven voor verschillende doelgroepen. Lokaal kennen ze me wel, maar mijn klanten worden ouder en verdwijnen. Al zijn ouderen ook steeds digitaler actief”, merkt hij op. ,,Ik heb nieuwe aanwas nodig, ook uit de regio.”

Doelgroepen bereiken op social media

Zelf heeft Van Manen niets met social media. ,,Daar heb ik iemand voor”, geeft hij toe. Maar hij levert wel de input. ,,Op elk kanaal zitten weer andere doelgroepen hè. Ik wil graag leren hoe ik zichtbaar word voor al die groepen mensen, of het nou op Facebook is of op Instagram.” Hordes volgers streeft Van Manen niet na. ,,Ik heb liever duizend volgers die echt geïnteresseerd zijn in mijn producten.”

Lees ook: Zakelijk en/of persoonlijk gebruik social media: de keuze van Marco Aarnink

Behalve GetOn staat ook Centrummanagement Utrecht aan de wieg van het hulpprogramma. De provincie en de gemeente Utrecht zorgen voor twee ton, waardoor lokale ondernemers in horeca en retail gratis bijscholing kunnen krijgen. ,,Dit om de economische toppositie van de provincie te behouden”, aldus provinciaal persvoorlichter René de Monchy.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.