Blog Social media

Zo maak je LinkedIn-content die raakt en interactie veroorzaakt

Wanneer je een bericht op LinkedIn plaatst, is het veroorzaken van interactie je belangrijkste doel. Je wilt mensen raken, specifiek zijn en een bepaalde groep aanspreken. Dit kan bijvoorbeeld door content te delen die een emotie oproept of visueel sterk is. In deze blog van Victor Huiting gaat de LinkedIn-specialist hier dieper op in. ,,Maak gebruik van hashtags. Zo is je content beter vindbaar, stimuleer je interactie en krijgt je content een hoger bereik."

Victor Huiting 24 februari 2020

Linkedin content raakt interactie veroorzaakt 1

Foto: ANP

Heb je een visueel beroep zoals fotograaf of graphic designer en heb je zakelijke klanten, dan is LinkedIn zeker interessant voor je. Zorg er wel voor dat je persoonlijke LinkedIn-profiel concreet, compleet en klantgericht is opgesteld. Ontwerp mooie ‘scrollstoppende content’ zodat je opvalt in je tijdlijn. Als vuistregel kun je 4:1 aanhouden: 4 keer zelf iets moois maken en 1 keer een post met waardevolle content van een ander. Je post kan bestaan uit platte tekst, een tekst met een foto, een teaser met een link naar een blogpost, een video of een document.

Lees ook: Scoren op LinkedIn? Met deze 10 tips gaat het je lukken

Post op de juiste momenten

Kwaliteit is het belangrijkst, maar regelmaat helpt je zeker. Ter inspiratie: 1 tot 3 keer per week posten is een goede indicatie. Vaker mag natuurlijk altijd, mits je content van waarde is voor je doelgroep. Je doet er goed aan om voor jezelf eens een document bij te houden met daarin postdata, de link naar je post, het soort content en het aantal likes/comments. Meten = weten. Dit kan heel simpel in Word of Excel. Na verloop van tijd zie je welk type content het beste aanslaat.

Kijken we naar de dagen waarop je het best een post op LinkedIn kunt plaatsen, dan zien we dat zondag een hele geschikte dag is. Mijn Britse collega John Esperian analyseerde zijn laatste vierhonderd posts en kwam tot het overzicht dat hieronder staat. Laat je dus niet beïnvloeden door mensen die zeggen dat zondag een dag voor het gezin is en men dus niet actief is op LinkedIn.

Denk goed na over het type content dat je gaat posten

Er zijn allerlei vormen van content die je kunt plaatsen. Enkele contentideeën: text-only posts, tekst met een foto, alleen een foto, een document, een blog of een video. Ik adviseer: kies wat bij je past en waar je goed in bent. En uiteraard: wat resoneert met je netwerk. Misschien vind je video iets te spannend en ben je tekstueel goed. Dan zou ik kiezen voor een text-only post of een tekst met een foto. Of kies voor een LinkedIn contentstrategie waarin je verschillende soorten content met elkaar combineert. Op die manier spreek je verschillende volgers aan.

Schrijf eens een blog

Er is veel interactie op artikelen die op LinkedIn zelf zijn geschreven. Een voordeel is ook dat de blog automatisch op een opvallende plek in je persoonlijke profiel wordt geplaatst. Dit maakt je als ondernemer nog geloofwaardiger en je wordt ook nog eens beter gevonden. LinkedIn-artikelen worden namelijk geïndexeerd in Google.

Het plaatsen van een link naar een website bij een status update werkt meestal niet. Je bezoekers gaan dan weg van het platform terwijl LinkedIn haar gebruikers juist zo lang mogelijk op de site wil houden. Daarom is het bereik van posts met een link erin doorgaans laag. Alle social media werken zo. Er zijn echter uitzonderingen in de vorm van LinkedIn’ers die consequent mét link naar hun eigen site posten en toch veel interactie en bereik krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de content van Monique Verhoef, één van LinkedIn Top Voices van 2019. Haar zelfbewuste teksten en prachtige foto’s doen het heel goed.

Lees ook: Lieke van LEF Media (24) leert bedrijven vloggen en draait overuren

Zorg voor een relevante tijdlijn

Dit kun je doen door te bepalen wie je wel of niet toelaat in je netwerk. Als je met willekeurige mensen connect, krijg je automatisch een tijdlijn met willekeurige content. Weet ook dat als jij reageert op content van iemand, de kans groter is dat je zijn of haar volgende post ook weer ziet. Andersom werkt het net zo. Wil je wel geconnect blijven, maar de content van een specifiek persoon niet meer zien, dan kun je dit heel makkelijk aanpassen door je connectie te ‘ontvolgen’.

Zelf merk ik dat het checken van mijn notificaties (meldingen) steeds belangrijker wordt. Hier vind je onder andere verjaardagen van je connecties, je profielbezoekers, meldingen van likes en comments op je geposte content, mentions en je nieuwe volgers. Het checken van meldingen klinkt misschien logisch, maar het heeft een hogere prioriteit gekregen omdat LinkedIn graag wilt dat jij je tijd effectief op het platform besteedt. Het filtert deze belangrijke meldingen daarom uit je drukke tijdlijn.

"Het gebruik van drie hashtags in je post werkt het beste. Zo krijg je namelijk meer bereik. Kies voor twee relevante, branchespecifieke hashtags en een fun of een aan je bedrijf gelinkte hashtag"

Victor Huiting, LinkedIn-specialist, Rivercloud

Maak gebruik van #hashtags

Hashtags zijn een relatief nieuw fenomeen op LinkedIn. Op Twitter en Instagram zijn ze al jaren gemeengoed en in 2019 zijn ze op LinkedIn echt doorgebroken. Het zijn een soort ‘labels’ met tekst en een # ervoor. Door hashtags op LinkedIn te gebruiken, is je content beter vindbaar, stimuleer je interactie en krijgt je content een hoger bereik.

Hashtags kun je door je hele post plaatsen. Bijvoorbeeld: 'Deze #melkboer onderscheidt zich van de protesterende #boeren die een hogere prijs voor hun product willen van de grote #supermarktketens.'Je kunt specifieke content vinden door in het zoekvenster bijvoorbeeld #ondernemen in te vullen en deze hashtag vervolgens te volgen. Op een hashtag in je tijdlijn klikken kan ook.

Het gebruik van drie hashtags in je post werkt het beste. Zo krijg je namelijk meer bereik. Kies voor twee relevante, branchespecifieke hashtags en een fun of een aan je bedrijf gelinkte hashtag. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld: #LinkedIntips #socialselling #Rivercloud. Je kunt je bedrijf ook slim branden door een slogan in je hashtag te plaatsen: #wijzijnakoestiek. Wie een hashtag volgt, heeft tot 50 procent meer kans dat hij content met de betreffende hashtag in zijn of haar tijdlijn voorbij ziet komen.

6 extra tips voor sterke content

  1. Schrijf text only posts en/of publiceer document posts
  2. Gebruik emoji (met mate)
  3. Stimuleer interactie, met name het eerste uur na publicatie
  4. Tag mensen: kies bewust en met mate
  5. Deel eens een persoonlijke post
  6. Reageer op andermans content in je tijdlijn

Victor Huiting

LinkedIn-specialist, Rivercloud

Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid. Hij laat zien hoe klanten kunnen worden aangetrokken met behulp van LinkedIn. Huiting is de eigenaar van Rivercloud en actief op LinkedIn sinds 2007.