Blog Social media

Deze kansen biedt TikTok ondernemers

Met meer dan 800 miljoen wereldwijde gebruikers en 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers is TikTok een snel groeiend social media platform. TikTok draait om video’s van maximaal 1 minuut waar trendy muziek onder is gezet. Het is een mix van grappige, informatieve en soms totaal nutteloze video’s. Kansen voor ondernemers? Jazeker, en dit zijn ze, volgens social media-expert Debra van der Heide. Haar gastblog.

Debra van der Heide 7 juni 2020

Tiktok social media platform kansen ondernemers

Deze blog is geschreven door Debra van der Heide van DSocials. Debra is Social Media Marketing coach. Ze helpt zzp’ers en bedrijven met het opzetten of verbeteren van hun Instagram account. Daarnaast ondersteunt zij hen met een marketingstrategie en is zij vlogger, spreker en trainer.

Het grootste gedeelte van de gebruikers zijn tieners. Dat blijkt uit Het Nationale Social Media Onderzoek 2020. Maar wie TikTok gebruikt ziet ook dat er voldoende andere generaties aanwezig zijn. Het nieuwe social media kanaal kan ook voor jou interessant zijn. Ik geef je drie voordelen van TikTok.

1. Bereik doelgroep

Is de doelgroep van jouw bedrijf Generatie Z, dus geboren tussen 2000 en 2012? Dan is TikTok het platform om zichtbaar te zijn. 90% van de gebruikers is er elke dag actief. Daarnaast leent TikTok zich goed om viraal te gaan zonder miljoenen volgers. En dat is met mooie van het platform.

Zelfs de eerste video van een nieuw account kan miljoenen views krijgen. Dit komt omdat het algoritme van TikTok geen voorrang geeft aan accounts met veel volgers. TikTok duwt als het ware een video naar voren als deze helemaal wordt bekeken, wordt gedeeld of als er reacties op de video komen. De generatie millennials verplaatst zich ook steeds meer naar het platform. Voor deze twee doelgroepen is TikTok dus perfect om jouw online zichtbaarheid te verbeteren.

Lees ook: Waarom influencer-marketing nu relevanter dan ooit is (6x)

2. Door niet achter te lopen, loop je voorop

Wie zich nu verdiept in TikTok loopt voor op de concurrentie die straks achter het net vist. Het algoritme van TikTok is nog redelijk simpel waardoor viraal gaan voor iedereen mogelijk is, maar dit gaat zeer waarschijnlijk veranderen. Experimenteer met het platform om alvast te kijken wat er mogelijk is. Veel grote Instagrammers waren destijds ook early adapters.

3. Geweldige inspiratiebron

TikTok is een geweldige bron van inspiratie. Misschien zijn er soortgelijke bedrijven als die van jou in andere landen die al wel bezig zijn op TikTok. Bekijk verschillende accounts voor nieuwe content inspiratie, al dan niet voor je eigen TikTok-account. Dit is ook goed te gebruiken voor andere social platformen zoals Instagram en Facebook.

Lees ook: Social media-expert biedt hulp aan: juist nu meer uit je website halen

Make it catchy: 7 TikTok-voorbeelden

TikTok draait om snelle content. Video’s van 15 seconden presteren goed omdat de kans dat een gebruiker de video afkijkt groot is. Deze professionals zijn inmiddels ‘TikTok famous’. Watch and learn!

Dansende dierenarts

Deze dierenarts met de naam @dr.hunterfinn deelt tips en advies over de verzorging en gezondheid van huisdieren. Een goede manier om jongeren meer te leren over dieren. Omdat de eerste influencers op TikTok begonnen met dansjes zie je dat dit door professionals ook wordt overgenomen om mee te gaan met de trends.

Educatieve verloskundige

Een beroep dat je niet snel verwacht op een platform voor grappige video’s voor jongeren. Deze vrouw heeft inmiddels 65 duizend volgers. Haar content bestaat uit educatieve video’s, maar daarnaast geeft ze ook advies door vragen van kijkers te beantwoorden. En die kijkers zijn voornamelijk vrouwen tussen de 24 en 35, geen tieners dus.

Adviserende chiropractor

Deze chiropractor heeft 2,6 miljoen likes verzameld met deze video en een trend gemaakt voor andere chiropractors die dit geluid ook zijn gaan gebruiken voor video’s. Hij heeft inmiddels 478,7 duizend volgers op TikTok. Hij deelt voornamelijk adviesvideo’s.

Politie

Zowel individuele politieagenten als hele regio’s zijn te vinden op TikTok. En jawel, ook wel humoristische video’s met een beat. Politie Amsterdam heeft 67 duizend volgers en deelt voornamelijk challenges, educatieve video’s en trends.

Bol.com

Bol.com kennen we natuurlijk van de sterke inhakers op Facebook. Op TikTok volgen ze die weg, maar doen het toch net even anders. Ze maken simpele video’s, maar met hele herkenbare situaties. Zoals hieronder de uitleg waar het pakketje van een klant is, maar dan wel weer met een humoristische insteek.

Creatieve beroepen

Creatieve beroepen zijn favoriet op TikTok. Zo kunnen fotografen, kunstenaars en grafisch vormgevers hun portfolio uitbreiden en aan een groot publiek laten zien. Omdat deze beroepen visueel sterk zijn zie je veel versnelde beelden van artiesten die een kunstwerk maken met daaronder een catchy muziekje. Dit soort content wordt goed bekeken omdat gebruikers graag het eindproduct of werk willen zien. De motivatie om te blijven kijken is hoog. Aan het einde van de video wordt de foto of kunstwerk in zijn geheel getoond.

Lees ook: 10 redenen waarom je niet om Instagram heen kunt

Do’s en dont's van TikTok

TikTok gaat gegarandeerd nog meer groeien, ook in Nederland. Wees voorbereid en ga alvast op onderzoek uit. Een paar do’s en don’ts om TokTok in te zetten als ondernemer:

  • Gebruik geluiden en muziek die trending zijn;
  • Video’s van 15 seconden scoren beter dan video’s van 1 minuut;
  • Plaats tekst altijd in het midden of bovenaan zodat dit goed leesbaar is;
  • Gebruik relevante hashtags die passen bij de video zodat gebruikers jouw video bij deze hashtags vinden;
  • Wissel educatieve video’s af met humor;
  • Gebruik TikTok als inspiratie voor nieuwe content;
  • Deel TikTok video’s op Instagram story’s voor meer bereik;
  • Laat een andere kant van het bedrijf zien, neem als voorbeeld de politie.https://vm.tiktok.com/EByy6Q/

Debra van der Heide

Debra van der Heide is Social Media Marketing coach. Ze helpt zzp-ondernemers en bedrijven met het opzetten of verbeteren van een 'killer Instagram-account' en specialiseert zich nu ook in TikTok.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.