Nieuws Social media

Topvoetbal en social media: dit verdienen Messi en Ronaldo met sportsponsoring

Lionel Messi mag dan ontevreden zijn bij FC Barcelona, maar sponsors staan nog altijd in de rij voor de beste voetballer aller tijden. Dankzij kanalen als Instagram en TikTok groeien de mogelijkheden voor kleinere ondernemers om aan te haken. Wat is eigenlijk het bereik van bekende voetballers en hoeveel verdienen ze met de promotie van een merk? Dit moet je als ondernemer weten over sportsponsoring via social media.

Jeroen Mirck 24 september 2020

Sponsordeal messi salaris bedrijf social media

Lionel Messi van FC Barcelona in een wedstrijd tegen PSV in de Champions League van 2018. Foto: ANP

Toen Cristiano Ronaldo twee jaar geleden uit onvrede Real Madrid verruilde voor Juventus, rekenden experts ons voor dat zijn nieuwe club de transfersom al binnen een dag voor de helft had terugverdiend met shirtverkoop. Dat was natuurlijk niet waar. Zelfs Ronaldo verkoopt namelijk geen half miljoen shirts op één dag. En dan nog klopt de rekensom niet. Het gros van de opbrengst van merchandise gaat niet naar Juventus, maar naar sportfabrikant Adidas, dat daar vijf jaar geleden een sponsordeal voor sloot ter waarde van een slordige 140 miljoen euro. Voor Juventus betaalde de transfer zich met name uit in de eigen beurskoers en het sneller uitverkopen van de net dat jaar flink duurder geworden seizoenskaarten.

Transfers topvoetbal: 700 miljoen voor Lionel Messi

De marktwaarde van sporters is altijd voer voor discussie. Deze zomer leek Ronaldo’s vroegere aartsrivaal Lionel Messi eveneens een monstertransfer te gaan maken. De ontevreden Argentijn had FC Barcelona zomaar kunnen verruilen voor Inter Milan of Manchester City, maar de Spaanse club hield hem met succes aan zijn contract, dat een afkoopsom bevat van 700 miljoen euro. Zelfs in de knettergekke voetbalwereld is dat bedrag iets te gortig voor de concurrentie.

''Voor ondernemers geldt: staar je niet blind op de vele miljoenen die sporthelden binnenharken. Op social media kun je voor een paar nullen minder al zaken met ze doen''

Goed, die 700 miljoen euro werd dus niet betaald voor Messi, maar zelfs in deze crisistijd regende het weer talloze miljoenentransfers. Voetbal levert immers zo veel geld op dat die kosten zich moeiteloos laten terugverdienen. Net zoals de vele miljoenen die omgaan in sporten als basketbal, tennis, honkbal, ijshockey en de Formule 1.

Sporters en hun clubs zijn nu eenmaal dankbare objecten voor sponsors en adverteerders. Zo is Messi een belangrijk boegbeeld van Adidas (net als Ronaldo uiteraard), maar heeft hij ook nog tientallen andere sponsordeals met Pepsi, Lay’s, Mastercard, Gatorade, Gillette, Turkish Airlines en tal van andere kleinere merken.

Sponsordeal met Messi: ook Nederlands bedrijf maakt kans

De vraag is natuurlijk hoe je als ondernemer slim kunt meeliften op de naamsbekendheid van topsporters. Sponsoring is een dure grap, tenzij je je beperkt tot kleine sporten en sporters. Toch zijn grote namen niet geheel onbereikbaar. Het Nederlandse bedrijf Easy2Company probeerde het met Messi, maar sleepte de Argentijnse vedette vorig jaar voor de rechter omdat hij zich niet genoeg zou hebben ingespannen om hun kinderstepje Space Shooter te promoten. Dit sponsorship was dus niet bepaald een schot in de roos, maar het kán dus wel.

  • Niet alleen bekende voetballers, juist ook BN'ers worden door merken ingezet voor hun promotie. Hoe bedrijven zulke acties tot een succes maken lees je in dit artikel.

Lees ook: Roland Heerkens (71) opent in coronatijd tientallen sportwinkels: ‘Iedereen vraagt wat ons bezielt’

Sneller succes boek je met social media. Ook daar zijn sportsterren prominent aanwezig en kun je als bedrijf zakendoen per individuele tweet, foto, video of post. Het belangrijkste kanaal om hen aan de haak te slaan is Instagram, dat bijkans lijkt te zijn gemaakt om influencers te laten shinen.

Ronaldo grootste aantal Instagram-volgers

En wie zijn nou de meest verdienende Instagram-gebruikers? Dat zijn artiesten, tv-personality’s en… voetballers! Sterker nog: voetballers voeren de absolute boventoon. En hier wordt Messi glansrijk verslagen door Ronaldo: die heeft veruit de meeste volgers ter wereld (238 miljoen) en verdiende in 2019 aan sponsored posts het lieve sommetje van 47,8 miljoen dollar.

Messi is nog wel tweede in de Instagram-ranglijst van Buzz Bingo van grootverdieners op Insta, maar het gat is groot: 166 miljoen volgers en 23,3 miljoen dollar aan jaarinkomsten. Opvallend is dat oud-voetballer David Beckham meer verdient (10,7 miljoen dollar) dan de nog actieve vedettes Neymar en Zlatan Ibrahimovic (respectievelijk 7,2 en 4 miljoen dollar).

Inkomsten per bericht op social media

Per gesponsord bericht verdient de 35-jarige Portugees gemiddeld 866.000 euro, een bedrag waar veel Nederlandse profvoetballers zelfs qua jaarsalaris alleen maar van kunnen dromen. Messi moet in deze tarievenstrijd zelfs Neymar voor zich dulden (655.000 versus 588.000 euro). Zlatan harkt met beduidend minder volgers ook nog best een leuk bedrag binnen per Insta-post: 181.000 euro. Maar met die kleine twee ton kun je toch maar mooi een doelgroep van 44 miljoen voetbalfanaten bereiken.

Foto onder: Cristiano Ronaldo met de beker na afloop van de finale van de Nations League in 2019 (foto ANP).

TikTok commercieel inzetten

Het mooie én lastige van social media, zeker voor bedrijven die er commercieel op willen inhaken, is dat het speelveld voortdurend verandert. In een paar jaar tijd is videodienst TikTok ook een belangrijk platform geworden. Zeker ook interessant voor adverteerders en sponsors, zo blijkt uit recente cijfers van GolfSupport.com, dat gespecialiseerd is in social media engagement van de sportwereld.

De razendsnelle groei van TikTok is bepaald niet onopgemerkt gebleven bij sporters en clubs, die op deze manier over een extra kanaal kunnen beschikken om te communiceren met hun fanbase. De tarieven per bericht halen het nog niet bij Instagram, maar ook hier wordt inmiddels rustig een ton uitgegeven door bedrijven die hun merk willen koppelen aan een sporticoon.

Inkomsten sportsponsoring via TikTok

Het hoogst geschatte bedrag in voetbal is 105.000 euro voor merken die in zee willen gaan met FC Barcelona. Aartsrivaal Real Madrid doet het een stuk minder, met een prognose van 81.000 euro per post. Daarmee blijven de Madrilenen zelfs achter bij de kampioenen van Frankrijk, Engeland en Duitsland: Paris Saint-Germain (103.00 euro), Liverpool (91.000 euro) en Bayern München (89.000 euro).

Messi en Ronaldo komen gek genoeg niet voor in de cijfers van GolfSupport. In plaats daarvan worden Sergio Ramos (94.000 euro), Robert Lewandowski (83,000 euro) en Neymar (73.000 euro) hoog ingeschat. Verrassende aanrader is de Colombiaanse aanvaller James Rodriguez, die ondanks zijn weinig opzienbarende overgang van Real Madrid naar Everton volgens het adviesbureau goed zou kunnen zijn voor maar liefst 102.000 euro per post op TikTok.

Lees ook: Dit kun je leren van het marketingsucces van Coolblue, volgens expert Paul Moers

De beste graadmeter voor commercieel succes van topsporters is en blijft natuurlijk de jaarlijkse Forbes-lijst van rijkste mensen. Qua sport staan Ronaldo en Messi traditiegetrouw in de top drie, maar ze moeten dit jaar wel weer oudgediende Roger Federer voor zich dulden. De tennisser verdient dit jaar 106 miljoen dollar, vrijwel volledig opgebracht door sponsors, zoals zijn nieuwe kledingpartner Uniqlo.

Totale inkomsten Ronaldo en Messi

Ronaldo is de nummer twee in de Forbes-lijst, met 60 miljoen dollar salaris en 45 miljoen aan neveninkomsten. Messi verdient een hoger salaris (72 miljoen dollar), maar sleept minder sponsorgeld binnen. Na hen volgen Neymar en de basketballers LeBron James, Stephen Curry en Kevin Durant. Ook golfer Tiger Woods, terug na veel blessureleed en privéproblemen, behoort met een totale jaaromzet van 62 miljoen dollar nog altijd tot de grootverdieners.

Voor ondernemers geldt: staar je niet blind op de vele miljoenen die sporthelden binnenharken. Op social media kun je voor een paar nullen minder al zaken met ze doen. Sporters zijn dure influencers, maar hebben wel écht een trouwe achterban die zich uitbetaalt in hoog engagement. Een inkoppertje dus.

Inkomsten Messi

  • Salaris: 72 miljoen dollar
  • Neveninkomsten: 32 miljoen dollar

Inkomsten Ronaldo

  • Salaris: 60 miljoen dollar
  • Neveninkomsten: 45 miljoen dollar

Weten wie wereldwijd de best betaalde sporters zijn? Bekijk dan deze video met de top 25:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.