Nieuws Social media

Tips: gebruik Whatsapp op een zakelijke manier

Ineens een filmpje van blote billen in de voetbalouderswhatsappgroep is bijna gewoon geworden. Ooit opgezet voor praktische informatie, lopen zakelijk en privé nu dwars door elkaar. Met alle gedoe(tjes) van dien. Het Parool geeft een lesje zakelijk gebruik van Whatsapp.

Marc Kruyswijk 29 december 2017

Whatsapp zakelijk business

Hou het zakelijk

Helemaal lekker komt het toch niet over, die gemeentelijke woordvoerder met een varkensneus in zijn profielfoto. Terwijl hij extreem complexe onderwerpen aan de man probeert te brengen, is het lollig bedoelde knip-en-plakwerk toch het eerste wat je ziet als hij je een berichtje stuurt.

Whatsapp wordt hoe langer hoe meer ook gebruikt voor werkcontacten, dus daarvoor geldt heel eenvoudig: hou het zakelijk. Het is ideaal voor het bevestigen van details, het doorgeven van het adres waar is afgesproken, bijvoorbeeld. Hoezo moet daar een emoji bij?

Lees ook: Tips van een meesterhacker: zo kies je veilige wachtwoorden

Voor de profielfoto hoeft echt geen professionele fotograaf te worden ingehuurd, maar als je het ook werkgerelateerd gebruikt, kun je die strandfoto beter vervangen door een iets ingetogener portretje.

Ook privé

De ouders in de appgroep die bedoeld is voor afmeldingen van hun voetballende kinderen keken raar op toen ineens twee paar enorme billen in beeld kwamen. Lekker lachen hoor.

Lees ook: Bouw een band op met je klanten door social media marketing in te zetten

Of die hockeyvader, die ter gelegenheid van het ingaan van de wintertijd een gifje meestuurde van een gigantische piemel die tegen de klok in draaide. Begeleidende tekst: 'Don't forget the cocks go back on sunday.'

Zakelijke privécontacten

Je hebt zakelijke contacten en privécontacten, maar het meest gaat het fout bij de tussencategorie: de zakelijke privé­contacten. Whatsapp is ondertussen bijna onmisbaar voor afgelastingen, maar gebruik die groep daar dan ook voor.

Als je die ene Feyenoordsupporter in de app-groep van de VvE de zoveelste nederlaag wilt inpeperen: stuur hem dan zelf een berichtje. Maar goed, zonder publiek is dat al gauw minder leuk.

Lees ook: Snapchatmarketing: bereik jongeren met een ijzersterk verhaal

Het is géén Facebook...

De eerste vioolles van een zoontje. Maar weer eens een zonsopgang op Bakkum. Dat geitje op de geitenboerderij, lurkend aan een flesje. Doodgeslagen biertjes op een kleverige bar in een bruin café.

Appgroepen zijn begonnen om een reden en hoe je de doelgroep ook zou definiëren: de hier beschreven foto's vallen vrijwel nooit binnen de vooraf omschreven kernboodschap.

En toch wordt menig vriendenappgroep gebruikt als een besloten en intiem hoekje van Facebook. Kijk eens wat ik doe, zie eens wat ik meemaak, heb je al door hoe interessant ik nog ben?

...hooguit een beetje Twitter

Gebruik Whatsapp niet als Facebook, gebruik het eerder als een besloten en intiem hoekje van Twitter. Bijvoorbeeld: appgroep Film4 (lang verhaal) gaat zelden meer over bioscoopbezoeken, maar is op zijn levendigst tijdens spannende wielerwedstrijden: allemaal (drie man) thuis, commentaar leverend vanaf de eigen bank: "Godverdomme, rijen Tom!"

Of die Ikvertrekappgroep, waarin de deelnemers aan het immigratieprogramma genadeloos worden becommentarieerd. Daar is Whatsapp voor bedoeld.

Get a room!

De vrouwen komen één keer per maand bijeen. Ze eten samen, praten over het vak en hun bedrijf, en vaak is er een spreker: klassiek netwerken. Hun appgroep is bedoeld voor praktische zaken: wie, wat, waar en wanneer. Maar niet zelden spreken ze elkaar ook direct aan. 'Ken je nog iemand die...' 'Ik ben op zoek naar...'

Er is actie, reactie, enzovoort enzoverder. Voor je het weet, ben je wéér tien berichtjes verder. Niet nodig dus: deze vrouwen hebben het druk genoeg, ze wíllen geen onderdeel zijn van, of publiek bij, deze nogal particuliere uitwisseling van gedachten. De groepsapp is voor de groep, als je even apart wilt: get a room!

Dat geldt ook voor boodschappen in de familiewatsappgroep die niet voor alle ogen zijn bestemd. Dat je vader meldt dat de 85-jarige man van je oude juf van de basisschool is overleden, hoeven je mee­lezende kinderen niet te weten.

Afkappen

Tja, vroeger of later krijg je ineens die blote billen in je voetbaloudersapp, wat dan? Dat is niet zo'n moeilijke: je kunt melden dat je daar niet van gediend bent en vooral dat die groep daar niet voor bedoeld is.

Maar hoe zit het met die oeverloze reeks foto's van dat bevriende stel dat zo vol is van hun baby'tje dat iedereen daar elke dag weer foto's van ontvangt? Dat is lastiger. Stil verzet? Niet meer reageren bij de zoveelste foto is echt niet zó onaardig en kán na verloop van tijd effect hebben. Maar het is de vraag of de ouders het signaal oppikken.

Als zij de enigen zijn bij wie sprake is van oneigenlijk gebruik, kun je best voorstellen dat zij voor die eerste hapjes of eerste stapjes een andere app-groep in het leven roepen. Negeren kan altijd nog.

De groep verlaten

Het lijkt onaardig en het moet gezegd: het ís ook wel een beetje onaardig. Maar als de appgroep die in het leven is geroepen om de vrijgezellendag een beetje te stroomlijnen maar door blíjft sudderen, ook ver nadat het huwelijk uit en te na is geconsumeerd, is de groep verlaten een daad van opluchting.

Probleem met eruit stappen is vaak dat je aanwezigheid in de groep je ook belangrijke informatie oplevert. De groepen die worden gevormd voorafgaand aan kinderfeestjes bijvoorbeeld. Wat wil de jarige hebben? Kan mijn kind meerijden? Zal ik ze ophalen? Zonder appgroep maak je het jezelf nodeloos ingewikkeld en voor je het weet, is jouw kind de paria van de party.

Stelregel: uitzitten, scannen op info waarmee je iets moet of kunt, en direct na thuiskomt van je dodelijk vermoeide kind dodelijk vermoeid de groep verlaten. Onthoud: een groep verlaten is écht iets anders dan de vriendschap opzeggen. Meestal, in elk geval.

Zet je meldingen uit

Bij het gemiddelde kinderfeestje lopen de appjes in de tientallen. Als opstappen geen optie is, is het verbergen van al het geëmmer met afstand de beste strategie.

Zet de meldingen uit en kijk alleen als je echt niets beters te doen hebt - op de wc ofzo.
Hetzelfde geldt voor al die appgroepen die maar doorratelen terwijl jij op vakantie bent: stilte voor acht uur, één week of één jaar. Of gewoon voor altijd.

Doe eens een verzendlijst

Als je geen zin hebt in een kippenhok, is het produceren van een verzendlijst een goed idee. Vooral geschikt voor een heleboel eenrichtingsverkeer. De zendlijst is voor het appverkeer wat de bcc is voor de e-mail. Jij stuurt een bericht naar een door jou samengestelde groep, de ontvangers zien alleen jou als afzender.

Antwoorden komen dan ook alleen bij jou binnen, dus het gevaar van een Poolse landdag wordt hiermee afgewend. Het levert even meer werk op, maar je voorkomt dat iedereen zich met alles gaat bemoeien en de discussie straks draait om iets anders.

Geen grappen

Humor en het geschreven woord verkeren op gespannen voet met elkaar. Niet iedereen schrijft even goed, niet iedereen leest even goed. Wat voor de één een onschuldig pesterijtje, is voor de ander genoeg om de groep met slaande deuren te verlaten.

Vooral grappen ten koste van mededeelnemers luisteren nauw; als iets verkeerd wordt opgevat, heeft diegene het gevoel te kakken te worden gezet voor een bloeddorstig publiek. Humor: alleen als je écht denkt dat het kan. Sarcasme: liever niet.

Probeer het eens één keer zonder emoji's

De familieappgroep waarin opa om het andere appje 'het duimpje' doet, is nog onschuldig: over een duimpje bestaan, meestal, geen misverstanden. Maar er zijn nu 1673 emoji's om uit te kiezen.

Gelukkig gebruikt de gemiddelde app'er er maximaal tien, maar dat zijn er nog altijd tien te veel. Afgezien van het armoeiige en soms huichelachtige gebruik van tekeningetjes in plaats van woorden, dient de emoji zelden een doel anders dan luiigheid. Probeer het eens: schrijven.

App niet als je boos bent

Appjes komen vaak op het verkeerde moment. Je bent moe of zit net tussen twee vergaderingen. En precies dan krijg je de twaalfde afmelding voor dat familieweekend, waarvan jij de organisatie in je mik geschoven hebt gekregen.

'Zak er maar in met dat hele KUTWEEKEND van jullie!' Zoals dat geldt voor e-mail: tel tot tien. Of liever nog wat verder. Pissige appjes maken meer kapot dan je lief is. Ontploffen heeft zelden zin, schriftelijk zijn explosies helemaal dodelijk.

Snel reageren hoort erbij

Tegelijk geldt: Whatsapp vraagt ook een beetje snelheid. Mailtjes kun je over een weekend heen tillen, maar appjes van gisteren zijn vaak voorgoed verleden tijd.

De Amsterdamse taxichauffeurs hebben een gigantische appgroep, waarin ze elkaar waarschuwen voor controleurs ('Leidse is heet!'). De chauffeur die een halfuurtje iets anders doet, heeft zo een protestactie en een stelletje ongelukken gemist.

Of die vriendenappgroep waarin een van de deelnemers steevast meldt verhinderd te zijn, terwijl de discussie zich al heeft toegespitst op de gezelligste locatie. Nog ergerlijker is dat we aan die twee blauwe vinkjes hadden gezien dat ie de boodschap allang had gelezen.

App niet als bellen beter is

We hebben ze gehad: stagiairs met telefoonangst. Bellen, wanneer doe je dat nou nog? Als er iets is, wordt gemaild of geappt. Soms leidt dat tot rare situaties.

Een afzegging voor een huwelijk op het laatste moment: via de app. Succes wensen voor een operatie: via de app. Doe het niet! Als iets belangrijk is: bel gewoon!

Succes wensen voor een operatie: via de app. Doe het niet! Als iets belangrijk is: bel gewoon